ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα πρόσωπα της αυλής

Ποιοι είναι και τι πιστεύουν όσοι αναμένεται να βρεθούν σε ρόλους-κλειδιά στον νέο Λευκό Οίκο

Γιάννης Παλαιολόγος

Το μόνο λάθος που –έστω εμμέσως– έχει παραδεχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρώτη του θητεία, αφορά τα πολλά από τα πρόσωπα που διόρισε σε κορυφαίες θέσεις. Eνας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος του αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δεν τον στήριξαν στη φετινή προεκλογική του εκστρατεία – ορισμένοι μάλιστα προειδοποίησαν ηχηρά ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ θα φροντίσει αυτή τη φορά να περιστοιχιστεί από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Το βασικό προσόν που θα αναζητά στους υποψήφιους αξιωματούχους θα είναι η πλήρης αφοσίωση στον ίδιο. Ποιοι θα είναι, λοιπόν, οι άνθρωποι του νέου προέδρου, οι βασικοί υπεύθυνοι για την εφαρμογή της πολιτικής στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο; Η «Κ» επιχειρεί να κάνει τις συστάσεις.

ΣΟΥΖΙ ΓΟΥΑΪΛΣ – Η αόρατη

«Της Σούζι της αρέσει να κάθεται πίσω. (…) Την αποκαλούμε η κόρη του πάγου». Με αυτόν τον αμήχανο τρόπο ο Τραμπ, στην επινίκια ομιλία του, σύστησε στον κόσμο την αρχιτέκτονα της εκλογικής νίκης του, και πλέον νέα προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Προσπάθησε μάλιστα να της δώσει τον λόγο, αλλά εκείνη απέφυγε το μικρόφωνο.

Η 67χρονη Γουάιλς έχει κλείσει σχεδόν πέντε δεκαετίες στην πολιτική, έχοντας συμμετάσχει στην πρώτη νικηφόρο εκστρατεία του Ρέιγκαν για την προεδρία το 1980. Η γυναίκα που το Politico χαρακτήρισε ως «πιο σημαντική σύμβουλο» του Τραμπ ήταν στο προεκλογικό επιτελείο του το 2016, βοηθώντας τον να κερδίσει στη Φλόριντα.

Η Γουάιλς κατάφερε να επιβάλει τάξη και πειθαρχία (στον βαθμό του εφικτού) στη νέα εκστρατεία για την προεδρία και, τελικά, να τον οδηγήσει σε μια ιστορική νίκη.

Οπως έγραφε το Politico στο λεπτομερές προφίλ της που δημοσίευσε τον Απρίλιο, ως κόρη αλκοολικού πατέρα, «έμαθε να κάνει διαχείριση γύρω από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι διαχειρίσιμος». Αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας για την υποψηφιότητα του Τραμπ το 2024. Μένει να φανεί αν θα μπορέσει να κάνει αυτό και στον Λευκό Οίκο.

ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ – Ο εθνικολαϊκιστής

«Η Αμερική ανήκει στους Αμερικανούς – και στους Αμερικανούς μόνο!» βροντοφώναξε στην ομιλία του στην αμφιλεγόμενη συγκέντρωση του Τραμπ στο Madison Square Garden ο Μίλερ. Σύμβουλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο 39χρονος Καλιφορνέζος ήταν ο συντονιστής της κατασταλτικής πολιτικής στα σύνορα, που οδήγησε μεταξύ άλλων σε χωρισμό των παιδιών αιτούντων άσυλο από τους γονείς τους, καθώς και της απαγόρευσης εισόδου πολιτών από (αρχικά) επτά μουσουλμανικές χώρες.

Ο Μίλερ αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα μαζικών απελάσεων που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ. Μιλώντας πέρυσι, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χρήσης της εθνοφρουράς από πολιτείες που συμφωνούν με τη σκληρή πολιτική απελάσεων της νέας κυβέρνησης κατά πολιτειών και πόλεων που θα αποδειχθούν μη συνεργάσιμες.

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ – Ο παντοδύναμος

Γράφοντας την Πέμπτη στο Axios, οι συνιδρυτές του (και παλαιότερα του Politico), Τζιμ Βαντεχέι και Μάικ Aλεν, χαρακτηρίζουν τον Eλον Μασκ τον «ισχυρότερο (μη εκλεγμένο) άνθρωπο που υπήρξε ποτέ». Hδη ήταν ένας επιχειρηματίας με παγκόσμια επιρροή (και πρόσβαση σε κυβερνήσεις) χάρη στην Tesla, τη SpaceX και την υπηρεσία Starlink, μέσω της οποίας ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των δορυφόρων στο Διάστημα, και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να επηρεάζει τη διεθνή γεωπολιτική (βλ. τις παρεμβάσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία).

Με το X/Twitter, έγινε κυρίαρχος παίκτης των νέων μέσων και βασικός αντίπαλος των παραδοσιακών ΜΜΕ. Υιοθετώντας –και χρηματοδοτώντας πλουσιοπάροχα– την υποψηφιότητα του Τραμπ, βρέθηκε στον στενό κύκλο του 47ου προέδρου.

Ο Μασκ τώρα, σύμφωνα με το σημείωμα στο Axios, συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις για τα στελέχη του νέου Λευκού Οίκου και θα τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας που θα προτείνει τρόπους αναδιοργάνωσης του κράτους και περικοπής των κρατικών δαπανών. Κάπου εκεί ενδέχεται να ξεκινήσουν τα προβλήματα για τον Τραμπ: ο μεγιστάνας δήλωσε προεκλογικά ότι μπορούν να κοπούν 2 τρισ. στις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ποσό μεγαλύτερο από το συνολικό discretionary spending (μη αναγκαίες δαπάνες). Δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο Τραμπ προϋποθέτει βαθιά οικονομική ύφεση πριν οδηγήσει στην ευημερία.

Επιπλέον, η κερδοφορία της Tesla είναι στενά συνδεδεμένη με την Κίνα και ο Μασκ αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως βρίσκεται, από τα τέλη του 2022, σε τακτική επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρ. ΚΕΝΕΝΤΙ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ – Ο αντιεμβολιαστής

Ποια θέση επιφυλάσσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον άνθρωπο που εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, που έλεγε επί πανδημίας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν κάτι χειρότερο από τον ναζισμό και που μόλις το περασμένο Σάββατο έλεγε ότι θα πιέσει για την αφαίρεση του φθορίου από το νερό των δημόσιων δικτύων; Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και με τις δηλώσεις του Τραμπ στην ομιλία του νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο RFK Jr. θα αναλάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της δημόσιας υγείας. «Θα κάνει την Αμερική υγιή ξανά. (…) Θέλει να κάνει κάποια πράγματα και θα τον αφήσουμε να τα αναλάβει», σημείωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. «Να περάσεις όμορφα, Μπόμπι».

Ο απεξαρτημένος από την ηρωίνη Κένεντι, τον οποίο έχει αποκηρύξει ολόκληρη η οικογένειά του, επιχείρησε αρχικά να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, τον Απρίλιο του 2023. Εξι μήνες αργότερα, βλέποντας ότι δεν τραβούσε, έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος. Τον Αύγουστο εγκατέλειψε την κούρσα και συμπαρατάχθηκε με τον Τραμπ.

ΝΤ. ΤΡΑΜΠ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ – Ο πρωτότοκος

«Ο κύριος Τραμπ έχει πει πολλές φορές ότι ο γιος του, Ντον Τζούνιορ, έχει τη χειρότερη κρίση από οποιονδήποτε στον κόσμο». Το είπε το 2019 ο Μάικλ Κόεν, ο κατάδικος πρώην δικηγόρος και fixer του Τραμπ, σε κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και όμως, στις εκλογές του 2020 ο πρωτότοκος γιος του προέδρου ήταν στην πρώτη γραμμή, τόσο στην προσέλκυση χρηματοδότησης όσο και στην τηλεόραση. Φέτος, ο Ντον Τζούνιορ, από τους πιο ένθερμους θιασώτες της επιλογής Βανς, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος του MAGA. Oπως έγραφαν προ ημερών γι’ αυτόν οι New York Times, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που επιθυμεί να οικοδομήσει είναι «νεότερο, πιο οργισμένο και ακόμη περισσότερο εναντίον του κατεστημένου από τη σημερινή εκδοχή. Η συγκολλητική ουσία του δεν είναι τόσο κοινές αξίες και ιδέες, όσο κοινή περιφρόνηση για τους αντιπάλους του – τις φιλελεύθερες ελίτ του κράτους, των μεγάλων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και του Χόλιγουντ».

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΡΕΝΕΛ – Ο καβγατζής

Ο συγκρουσιακός Γκρενέλ είναι από τους εξ απορρήτων του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας υπηρετήσει στην πρώτη του θητεία ως πρέσβης στη Γερμανία και ως υπηρεσιακός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η θητεία του ως πρέσβη ήταν ταραχώδης. Οι άκομψες παρεμβάσεις του και η κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική της δεν τον είχαν κάνει αγαπητό. Σε προφίλ στο Der Spiegel περιγράφεται ως ματαιόδοξος και ναρκισσιστής, πάντα πρόθυμος να ασκήσει κριτική, αλλά ανίκανος να τη δεχθεί. Το άρθρο τον χαρακτήριζε απομονωμένο στο Βερολίνο, εξαιτίας των δεσμών του με την ακροδεξιά AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Η διάθεσή του για καβγά ίσως κάνει τον Τραμπ να τον προτιμήσει για τη –λιγότερο δημόσια και μη υποκείμενη σε έγκριση από τη Γερουσία– θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Αλλά δεν αποκλείεται να είναι και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών.

ΤΖ. ΝΤ. ΒΑΝΣ – Ο διάδοχος

O 40χρονος Βανς, όταν ορκιστεί αντιπρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι ο τρίτος νεότερος στην ιστορία της χώρας, έχοντας συμπληρώσει μόλις το 1/3 της πρώτης του θητείας ως γερουσιαστή. Θεωρείται ο πιο σημαντικός από τους νεότερους συντηρητικούς που έχουν επιχειρήσει να δώσουν σάρκα και οστά στο ιδεολογικά νεφελώδες κίνημα MAGA.

Ταπεινών καταβολών, ο Βανς έγινε γνωστός χάρη στο βιβλίο «Hilbilly Elegy», που κυκλοφόρησε τη χρονιά που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος ο Τραμπ, και εξηγούσε τα αδιέξοδα της λευκής εργατικής τάξης που οδήγησαν στην πολιτική του άνοδο.

Ο νέος αντιπρόεδρος πιστεύει στη ριζική αναδιάρθρωση της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας για να ξεριζωθεί το προοδευτικό «βαθύ κράτος». Καθολικός στο θρήσκευμα (βαπτίστηκε το 2019), είναι υποστηρικτής της παραδοσιακής οικογένειας και ριζικά εναντίον των αμβλώσεων. Είναι κατά της περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, υπέρ (τουλάχιστον στα λόγια) της ενίσχυσης των συνδικάτων και της πιο αυστηρής ρύθμισης της Big Tech, παρά την πρότερη δραστηριότητά του ως venture capitalist και τη στενή σχέση του με τον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ, ενώ είναι γεράκι όσον αφορά την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση