ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πολεμικό αναβρασμό η Μέση Ανατολή – Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση

Για εμπλοκή του Ισραήλ σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο» μίλησε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ

Kathimerini.gr

Για εμπλοκή του Ισραήλ σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο» μίλησε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, εν μέσω ανησυχίας για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ «δέχεται επίθεση από επτά περιοχές: Γάζα, Λίβανο, Συρία, Ιουδαία και Σαμάρια [ισραηλινή ονομασία για τη Δυτική Όχθη], Ιράκ, Υεμένη και Ιράν». «Εχουμε ήδη απαντήσει και αναλαμβάνουμε δράση σε έξι από αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στρατιωτικές και πολιτικές οργανώσεις που είναι προσκείμενες στο Ιράν έχουν επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε μετά την επίθεση της εξτρεμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.140 ανθρώπους και παίρνοντας ως ομήρους περίπου 250 πολίτες αλλά και στρατιώτες.

Μετά την 7η Οκτωβρίου, η εξέλιξη της επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θεωρείται μια από τις
πιο καταστροφικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 20.600 νεκρούς και 55.000 τραυματίες. Παράλληλα, το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της παλαιστινιακού θύλακα έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ
Οι σημερινές δηλώσεις του Γκάλαντ έρχονται σε μια φάση που καταγράφονται όλο και πιο συχνά βομβαρδισμοί και μάχες εκτός του «θεάτρου πολέμου» της Γάζας, ενώ σχετίζονται με τη σύγκρουση εκεί.

Βασική πρόκληση για το Ισραήλ στα βόρεια σύνορά του αποτελούν εδώ και βδομάδες οι επιθέσεις της φιλοϊρανικής λιβανέζικης οργάνωσης της Χεζμπολάχ. Από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυραυλικές βολές ενώ έχουν καταγραφεί και αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Στο παρασκήνιο, οι ΗΠΑ φέρονται να ηγούνται εντατικών διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου καθώς μια λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ακόμα μεγαλύτερο πόλεμο από αυτόν της Γάζας.

Στο μεταξύ, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό με τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοποίησαν με drones και την ισραηλινή πόλη του Ελιάτ ενώ επιτέθηκαν και στο εμπορικό πλοίο «MSC United».

Το Σάββατο που μας πέρασε, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα για μια επίθεση με drone εναντίον ενός δεξαμενόπλοιου με χημικά στον Ινδικό Ωκεανό.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ προχώρησε σε βομβαρδισμό περιοχής έξω από τη Δαμασκό στη Συρία. Κατά το αεροπορικό πλήγμα σκοτώθηκε ένας ανώτερος στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Από την πλευρά του, το Ιράν απάντησε ότι «θα πληρώσει γι’ αυτό το έγκλημα».

Επίσης εχθές, στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν θέσεις που φέρονται να σχετίζονται με τη στρατιωτική φιλοϊρανική οργάνωση Κατάιμπ Χεζμπολάχ. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή από φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του, το Ιράκ καταδίκασε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ στόχευσαν «ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις» και ότι σκοτώθηκε ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Εκτός Μέσης Ανατολής, νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Ινδοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ερευνούν τα αίτια της έκρηξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ