Στον δυτικό κόσμο, τόσο οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες όσο και οι διπλωμάτες έχουν θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα στην ατζέντα τους την ήττα της Ρωσίας. Η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία σήμανε την έναρξη ενός καταστροφικού πολέμου.
Παρά όμως τις δηλώσεις περί ήττας της Ρωσίας, ο πόλεμος δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι. Το Σάββατο, στο Μόναχο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία στην οποία θα μεταφέρει το μήνυμα ότι «συνεχίζουν να ισχύουν οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία». Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σκοπεύει να συζητήσει σχετικά με το πώς θα «διασφαλιστεί η ήττα της Ρωσίας», καθώς και για το πώς μπορεί η Δύση να ενισχύσει την Ουκρανία κατά τους επόμενους μήνες.
«Η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει»
Σε συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με ομολόγους του από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν, είπε, μεταξύ άλλων, ότι μια πιθανή ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη «θα μπορούσε να ανατρέψει σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης». Μάλιστα, στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης, ο στρατηγός Μάρκ Μίλι δήλωσε ότι η φτωχοποιημένη και απομονωμένη Ρωσία έχει ήδη αποτύχει.
«Η Ρωσία είναι πλέον ο παρίας της διεθνούς κοινότητας και ο κόσμος συνεχίζει να εμπνέεται από τη γενναιότητα και τη δύναμη των Ουκρανών», είπε ο Μίλι. Εν ολίγοις, είπε πως η Ρωσία «έχασε σε στρατηγικό, σε επιχειρησιακό και σε τακτικό επίπεδο».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είχε καταστροφικές συνέπειες και για τη Ρωσία. Οι απώλειες της ρωσικής πλευράς στον πόλεμο υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τις 200.000. Επιπλέον, η επιστράτευση περίπου 300.000 ακόμη Ρώσων είχε αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, να επιβραδυνθεί η ουκρανική αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών που η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της. Τις τελευταίες εβδομάδες οι απώλειες του Κρεμλίνου ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και αποθαρρυντικές.
Πιθανή μια «πιο αιματηρή» ρωσική επίθεση
Υπάρχει, ωστόσο, πιθανότητα για μια νέα ρωσική επίθεση η οποία ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο αιματηρή. «Εάν λάβουμε υπόψη τους τωρινούς ρυθμούς θανάτων, η νέα επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου απώλειες ζωών και να οδηγήσει σε πλήρη καταρράκωση του ηθικού των ήδη αποκαρδιωμένων ρωσικών στρατευμάτων», σημειώνει ο Πίτερ Ντίκινσον από το Atlantic Council.
«Αυτό θα δυσκόλευε πολύ τα πράγματα για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πλήγμα στην πειθαρχία του που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά του να πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις», προσθέτει ο ίδιος.
Επιπροσθέτως, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις βλέπουν το οπλοστάσιό τους να αδειάζει. Έχει χάσει περίπου τα μισά της άρματα μάχης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών. Κατά συνέπεια, η Ρωσία ανατρέχει σε αποθέματα όπλων από παλαιότερες εποχές, μεταξύ άλλων και της Σοβιετικής. Τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται κατακόρυφα, αλλά το ίδιο ισχύει και για εκείνα της Ουκρανίας.
Τι γίνεται με τις κυρώσεις;
Σε ό,τι αφορά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατάφεραν να πλήξουν την οικονομία και τη βιομηχανία της σε ορισμένους τομείς, ενώ έβαλαν «φρένο» στη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης. Αλλά παρά τις σοβαρές τους συνέπειες, τα εν λόγω οικονομικά μέτρα δεν κατάφεραν να αναγκάσουν τον Πούτιν να αλλάξει στάση.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά έσοδα από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου. Παρά τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών να απεξαρτηθούν πλήρως από τη ρωσική ενέργεια, δεν μπορούσαν να επιτύχουν αυτό τον στόχο εν μία νυκτί.
Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ίσως επιταχύνουν την ευρωπαϊκή μετάβαση προς την απανθρακοποίηση της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση της ρωσικής επιρροής στη Γηραιά Ήπειρο.
«Τα αποτελέσματα ήδη μιλούν από μόνα τους. Για πρώτη φορά πέρυσι, η παραγόμενη ενέργεια στην Ευρώπη προερχόταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό παρά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», έγραψε ο Μπρεντ Πίμπαντι στο περιοδικό Foreign Policy.
Αργεί το τέλος του πολέμου
Παρά όμως τις δηλώσεις περί ήττας της Ρωσίας, ο πόλεμος δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του. Οι αναλυτές το αποδίδουν αυτό εν μέρει στην προσωπική αποφασιστικότητα – και τις αυταπάτες – του ίδιου του Πούτιν.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, παρά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για στήριξη της Ουκρανίας, η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει παράλληλα στην ουκρανική πλευρά ότι η βοήθεια που παρέχεται αυτή τη στιγμή, ίσως να μην είναι δυνατό να παρέχεται στον ίδιο βαθμό και στο μέλλον, ειδικά αφότου ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε στους Ρεπουμπλικανούς.
«Θα συνεχίσουμε να τους επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά για πάντα», είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην ουκρανική ηγεσία.
Πηγή: Washington Post