ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε αναζήτηση νέας στρατηγικής η Ρωσία

Θα επιδιώξουμε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντός της ουκρανικής επικράτειας, δηλώνουν Πούτιν - Μεντβέντεφ

REUTERS, A.P.

Υπό την πίεση της ουκρανικής αντεπίθεσης και ιδιαίτερα των πληγμάτων που δέχονται παραμεθόριες ρωσικές περιοχές –για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο–, το Κρεμλίνο αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για την επαναχάραξη της πολεμικής στρατηγικής του. Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου και στενών συνεργατών του το τελευταίο διήμερο, ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες τόσο στο νότιο όσο και στο ανατολικό μέτωπο της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Μιλώντας σε Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές που καλύπτουν τις επιχειρήσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής, αναγνώρισε ότι στην περίπτωση του Μπέλγκοροντ, ρωσικής περιοχής που έχει δεχθεί διαδοχικά κύματα ουκρανικών επιθέσεων, «θα έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα» και προανήγγειλε μέτρα θωράκισης των συνόρων. Εάν αποδειχθεί ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, «θα πρέπει να σκεφτούμε τη δημιουργία υγειονομικής (αποστρατιωτικοποιημένης) ζώνης εντός της ουκρανικής επικράτειας».

Ρωσικά πυρηνικά όπλα «τρεις φορές ισχυρότερα από της Χιροσίμα» βρίσκονται ήδη στη Λευκορωσία, δηλώνει ο Λουκασένκο.

Επιπλέον άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της, κατά το Κρεμλίνο, «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Ερωτηθείς αν σκέφτεται δεύτερο κύμα επιστράτευσης, απάντησε ότι αυτό θα καταστεί αναγκαίο αν αλλάξουν οι στόχοι της επιχείρησης, για παράδειγμα αν τεθεί στόχος για την κατάληψη του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Αναφορικά με την ουκρανική αντεπίθεση των δύο τελευταίων εβδομάδων υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, ανέφερε, δε, ότι οι Ουκρανοί έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε έμψυχο υλικό και έχουν χάσει «το 25% έως 30% του εξοπλισμού (άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού) που τους έχουν δώσει οι Δυτικοί».

Εξειδικεύοντας τις δηλώσεις Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η «υγειονομική ζώνη» για την οποία μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανό να φτάσει μέχρι τα περίχωρα της Λβιβ, δηλαδή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καθώς από εκεί περνάει ο δυτικός εξοπλισμός που παρέχεται στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε χθες ότι τα πρώτα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έφτασαν στη χώρα του και ότι ορισμένα από αυτά είναι τρεις φορές ισχυρότερα από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Είναι η πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης που η Μόσχα εγκαθιστά πυρηνικά όπλα εκτός της ρωσικής επικράτειας.

Παρά τις συνεχείς ρωσικές αναφορές για αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, δημοσιογράφοι του Reuters μαρτυρούν ότι ο δρόμος προς το Στορόζεβε, ένα από τα επτά χωριά που πρόσφατα ανακτήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, είναι στρωμένος με πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα και ότι «όσο μεγαλύτερες επιτυχίες έχει η Ουκρανία τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, στη διάρκεια νέων ρωσικών βομβαρδισμών στην Οδησσό και στα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη της επαρχίας Ντονέτσκ.

Ενδεικτική της σφοδρότητας των συγκρούσεων στο νότιο μέτωπο είναι και η απόφαση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφάελ Γκρόσι, να αναβάλει προγραμματισμένη για χθες επίσκεψή του στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη Γκρόσι θα γίνει δυνατή τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση