ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα: Η Ε.Ε. και οι γείτονές της συνεδριάζουν στην Πράγα χωρίς τη Ρωσία

Η συγκέντρωση της Πράγας είναι η εναρκτήρια σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της, από τη Βρετανία έως την Τουρκία, συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν κοινά προβλήματα ασφάλειας και ενέργειας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία σε μια σπάνια και συμβολική σύνοδο κορυφής 44 ευρωπαϊκών χωρών – αλλά όχι της Ρωσίας.

Η συγκέντρωση της Πράγας είναι η εναρκτήρια σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), μιας συνόδου που είναι πνευματικό τέκνο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και συγκεντρώνει τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 17 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μερικές από αυτές τις χώρες περιμένουν να ενταχθούν στο μπλοκ ενώ μια άλλη, η Βρετανία, είναι η μόνη που το εγκατέλειψε. «Όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν εδώ γνωρίζουν πως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί βάναυση παραβίαση της τάξης ειρήνης και ασφάλειας που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Παρόμοια σχόλια έκαναν ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό, καθώς και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτή η συνάντηση είναι ένας τρόπος αναζήτησης μιας νέας τάξης χωρίς τη Ρωσία. Δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αποκλείσουμε τη Ρωσία για πάντα, αλλά αυτή η Ρωσία, η Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έχει θέση», είπε ο Μπορέλ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρους, μετά τη συνάντηση με τον οικοδεσπότη της συνόδου, τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, τόνισε την «ισχυρή συμφωνία τους σχετικά με τη σημασία οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη βαρβαρότητα του Πούτιν». Η απόφασή της να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής άφησε ορισμένους να ελπίζουν για μια αναθέρμανση στις σχέσεις ΕΕ και του Λονδίνου μετά το Brexit, όπου οι δυο τους εξακολουθούν να διαφωνούν για εμπορικά ζητήματα γύρω από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συγκέντρωση στο Κάστρο της Πράγας θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως μια μεγάλη επίδειξη αλληλεγγύης για μια ήπειρο βυθισμένη σε πολλαπλές κρίσεις λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις τρομερές οικονομικές του συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της οξείας ενεργειακής κρίσης.

Ο Μακρόν είπε ότι προτεραιότητά του ήταν η δημιουργία περισσότερων συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. «Μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο. Πολύ συχνά, την ίδια ιστορία. Και έχουμε σκοπό να γράψουμε το μέλλον μας μαζί», είπε. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κοινά έργα».
Πηγή: REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση