Kathimerini.gr
REUTERS, GUARDIAN, F.T.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας βρίσκεται πολύ κοντά στην πυροδότηση διαδικασιών για την καθαίρεση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με τους πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι η ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ή στο τέλος Ιουνίου. Οι κινήσεις για αντικατάσταση του Τζόνσον, υπό το βάρος διαδοχικών αποκαλύψεων για νέα πάρτι, επίσημα ψέματα και απόπειρες συγκάλυψης, επισπεύδονται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες φέρνουν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σταθερά στην πρώτη θέση.
Αποκαλύψεις για νέα πάρτι, ψέματα, απόπειρες συγκάλυψης και δημοσκοπήσεις που φέρνουν στην πρώτη θέση το Εργατικό Κόμμα.
Πάνω από 25 βουλευτές του κόμματος έχουν ζητήσει από τον Τζόνσον να παραιτηθεί, ενώ έξι ακόμη του έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική χωρίς να δηλώσουν ρητά ότι επιθυμούν την παραίτησή του. Ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, την περίοδο 1997-2001, Γουίλιαμ Χέιγκ, παρομοίασε τις διαδοχικές αποκαλύψεις με βραδυφλεγή βόμβα, επισημαίνοντας ότι «το φιτίλι συνεχώς κονταίνει». Η ίδια συζήτηση γινόταν τον Φεβρουάριο, αλλά «πάγωσε» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ο Τζόνσον έχει πραγματικό πρόβλημα εδώ», είπε ο Χέιγκ, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ διοχετεύει στον Τύπο όλο και πιο απελπισμένες προειδοποιήσεις για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στην ηγεσία.
Η πίεση από τους Εργατικούς, που κεφαλαιοποιούν τη δυσαρέσκεια από τη δραματική αύξηση του κόστους ζωής, έχει υποχρεώσει την κυβέρνηση Τζόνσον να λάβει μέτρα, όπως η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας, ύψους 5 δισ. στερλινών, ή ο τερματισμός των κρατικών συμβολαίων με τη ναυτιλιακή εταιρεία P&G, που πρόσφατα απέλυσε όλο το προσωπικό της για να προσλάβει φθηνότερο, πυροδοτώντας κύμα οργής στα συνδικάτα.
«Είμαστε εναντίον των εταιρειών που εκμεταλλεύονται παραθυράκια στη νομοθεσία για να υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα», έγραψε η Συντηρητική υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ανακοινώνοντας την ακύρωση των συμβολαίων.
Στροφή Σουνάκ
Είχε προηγηθεί η ακόμη εντυπωσιακότερη στροφή προς τα αριστερά του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Επειτα από πολύμηνη άρνηση φορολόγησης των έκτακτων κερδών των εταιρειών ενέργειας «για να μην πληγεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας και οι εγχώριες θέσεις εργασίας», ο Σουνάκ ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγηση-μαμούθ, ύψους 5 δισ. στερλινών.
Ο Τζόνσον, από τη δική του πλευρά, παίζει το χαρτί της νοσταλγίας του ένδοξου παρελθόντος, ανακοινώνοντας την επιστροφή στα αυτοκρατορικά μέτρα και σταθμά.