ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον ιστορικό, ορεινό οικισμό με τον αιωνόβιο δρυ και τα αηδόνια

Πρόταση για εκδρομή σε μία μη τουριστική, καταπράσινη και παραδοσιακή πλαγιά του Τρόοδους

must.com.cy

Του Πάρι Δημητριάδη

Όσες και όσοι έχουν ακούσει αηδόνια να κελαηδούν, γνωρίζουν καλά πόση μαγεία μπορεί να προκύψει από τους μελωδικούς ήχους που μπορούν να βγάλουν αυτά τα μικρόσωμα ωδικά πτηνά, εξου και η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς το γραφικό χωριό Φτερικούδι είναι τώρα, καθώς, πέραν του ότι η ανθοφορία βρίσκεται σε κορύφωση, η άνοιξη είναι η εποχή κατά την οποία τα αηδόνια κάνουν κυριολεκτικά πάρτυ στην περιοχή.

Το χωριό με το χαριτωμένο όνομα είναι χτισμένο σε μια ψηλή, καταπράσινη πλαγιά της οροσειράς του Τροόδους, κοντά στον Αγρό και στο Παλαιχώρι και θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά χωριά της ευρύτερης Πιτσιλιάς και ένα από τα 20 ψηλότερα χωριά της Κύπρου, μιας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Υπολογίζεται ότι ως οικισμός το Φτερικούδι υπάρχει από τότε που άρχισε στην Κύπρο η Οθωμανική περίοδος, κατά τη δεκαετία του 1570 όταν καταστράφηκε η γειτονική Καλαμιθάσα, που επί Φράγκων και Λουζινιανών θεωρούνταν βασιλικό κτήμα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fofosfilmφotography (@fofos_film)

Ειδικότερα, η η παράδοση αναφέρει πως το Φτερικούδι ιδρύθηκε από όσους κατοίκους της Καλαμιθάσας επέζησαν από τις επιδρομές των Οθωμανών. Σήμερα, στην περιοχή που στον Μεσαίωνα βρισκόταν η Καλαμιθάσα βρίσκεται το ξωκλήσι και ο τάφος του Όσιου και Προφήτη Αββακούμ, που οι πιστοί τον θεωρούν θαυματουργό και που αποτελεί και τον προστάτη Άγιο του χωριού.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι λόγω αστυφιλίας τις τελευταίες δεκαετίες πολύ λίγοι είναι οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο χωριό, έχει ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι το εξωκλήσι αυτό κτίστηκε μόλις το 1989 στο πρότυπο κιόλας των μονόκλιτων, ξυλόστεγων και «φραγκοβυζαντινών» ναών.

Από τα κατάλοιπα του παλαιότερου ναού διασώζεται ωστόσο το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου. Άξια αναφοράς είναι επιπλέον τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας και που ανάγονται στη 2η χιλιετία π.Χ.

Αξιοσημείωτο είναι πως πρόσφατες ανασκαφές στο χωριό έφεραν στο φως ένα αρχαίο βωμό και μια είσοδο τάφου που πιθανότατα ανάγονται στη μυκηναϊκή περίοδο. Η Παναγία της Γαλακτοτροφούσης επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς βρίσκεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον στα δυτικά του χωριού και χτίστηκε κι αυτή πρόσφατα, στη θέση μιας παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε το 1575.

Πέραν των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων, το Φτερικούδι είναι άψογη επιλογή για ανοιξιάτικη εξόρμηση, με όμορφα και γραφικα πετρόκστικα σακκάκια, Μονοπάτι της Φύσης και φυσικά λόγω των απίθανων αηδονιών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου, οι ακαλλιέργητες εκτάσεις στην περιοχή καλύπτονται από πλούσια άγρια βλάστηση, όπως θυμάρι, «λάδανο», τρεμιθιά και «λατζιά», ενώ αρκετές πλαγιές του χωριού από πεύκα.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι χώροι πρασίνου με πεύκα, κυπαρίσσια, καλλωπιστικά φυτά, κυρίως άγρια «φτερίτζια» (φτέρες), αλλά και πολλά άλλα είδη της κυπριακής χλωρίδας. Στο Φτερικούδι βρίσκουν καταφύγιο και αρκετά είδη της κυπριακής πανίδας. Αυτό συμβαίνει κύρια λόγω της πλούσιας βλάστησης που υπάρχει στο χωριό αλλά και λόγω της γειτνίασής του με το δάσος Αδελφοί. Ανάμεσα στα είδη της πανίδας που επισκέπτονται το χωριό είναι τα γλυκόλαλα αηδόνια που κάθε άνοιξη μαγεύουν με τις χαρούμενες μελωδίες τους.

Στις καλλιεργημένες εκτάσεις του χωριού υπάρχουν φουντουκιές, αμυγδαλιές, μηλιές, κερασιές αλλά και οπωροκηπευτικά. Επίσης στο χωριό καλλιεργούνται ελιές και λίγα αμπέλια. Στο χωριό υπάρχουν περίπου 1300 ελαιόδεντρα, ανάμεσά τους και πολλά αιωνόβια, ενώ μόλις 280 σκάλες αμπελιών. Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται είναι το μαύρο και το ξινιστέρι.

Επιπρόσθετα, οι αμπελοκαλλιεργητές από το χυμό των σταφυλιών παράγουν κρασί, ζιβανία και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Ένα από τα θαυμαστά έργα της φύσης και συνάμα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι, τέλος, ένας τεράστιος και επιβλητικός δρυς ηλικίας 370 χρονών. Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό αιωνόβιο δρυ, του οποίου οι κλώνοι δημιουργούν ένα διαφορετικό σχηματισμό. Συγκεκριμένα, με τον ένα του κλώνο συνδέει δύο άλλους σχηματίζοντας ένα «Ν».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Roadtripstravel (@heart.destination)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@cy._travelers)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nicosia Tourism Board (@visit_nicosia)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Τοπία στην ομίχλη, χιονισμένες πλαγιές, καλλιτεχνικές ανησυχίες, παραδοσιακά καφενεία και νόστιμο φαγητό
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μέτσοβο, Ελάτη, Παραμυθιά ή Βουργαρέλι; Μια κωμόπολη και τρία χωριά της Ηπείρου γίνονται ο ιδανικός προορισμός για ήσυχες ...
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ