ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρότσλαβ και Κατοβίτσε: Πολωνία έξω από την πεπατημένη

Πολωνία δεν είναι μόνο η Βαρσοβία και η Κρακοβία. Ταξιδεύουμε στο Κατοβίτσε και το Βρότσλαβ συνδυάζοντας τις δύο πόλεις σε μια απολαυστική απόδραση

Γράφει η Λίνα Καπετάνιου

Άνθρακας, ψευδάργυρος και σίδηρος ήταν τα βασικά προϊόντα που παράγονταν στο Κατοβίτσε, στη νότια Πολωνία, και τις γύρω περιοχές μέχρι και το 1989. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η πόλη, όπως και όλη η χώρα, άρχισε να αλλάζει. Το 2006, οι θέσεις εργασίας στη βαριά βιομηχανία είχαν μειωθεί στο μισό και το Κατοβίτσε αναζητούσε ακόμα τα πατήματά του στη νέα εποχή.

Walcownia Zinc Museum

Δίνοντας βάρος στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον πολιτισμό, προοδευτικά μεταμορφώθηκε, χωρίς όμως να αρνηθεί το βιομηχανικό του παρελθόν. Θα το διαπιστώσετε λίγο έξω από την πόλη, στο Walcownia Zinc Museum (11 Listopada 50, walcownia.muzeatechniki.pl, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-16:00, είσοδος 8 ευρώ), όπου μέσα από μια γραμμή παραγωγής φύλλων ψευδάργυρου, παρουσιάζεται η διαδικασία και η ιστορία επεξεργασίας του μετάλλου.

Αλλά και το Silesian Museum (Tadeusza Dobrowolskiego 1, muzeumslaskie.pl, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-20:00, είσοδος 6.80 ευρώ) στεγάζεται από το 2015 στον χώρο πρώην ορυχείων και μάλιστα η κύρια συλλογή του εκτίθεται σε υπόγειες αίθουσες, 14 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Φιλοξενεί έργα πολωνικής ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα, αλλά και έκθεση που αφηγείται την ιστορία της Σιλεσίας, την ιστορική αυτή περιοχή της Πολωνίας, όπου βρίσκεται το Κατοβίτσε.

Βρότσλαβ

Παρόμοια είναι και η ιστορία του Βρότσλαβ, το οποίο όμως μετά το 1989 επένδυσε πολύ στην υψηλή τεχνολογία. Εδώ έχουν τα γραφεία τους μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αλλά και οικονομικοί κολοσσοί. Γνωστό για την εντυπωσιακή, γεμάτη χρώμα αρχιτεκτονική του, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, μετά τη Βαρσοβία και την Κρακοβία, και η εγγύτητά του με τη Γερμανία και την Τσεχία, το έχει επηρεάσει τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και κοινωνικά.

To Centennial Hall

To Centennial Hall (Wystawowa 1, halastulecia.pl, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-17:00, είσοδος 5,80 ευρώ) χτίστηκε μεταξύ 1911 και 1913 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Max Berg ως πολυχώρος για τη φιλοξενία εκθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων και αθλητικών γεγονότων. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αξίζει να επισκεφθείτε τη διαδραστική έκθεση για το ίδιο το κτίριο και τον αρχιτέκτονά του, αλλά και το καφέ και τους κήπους, που προσφέρονται για χαλαρούς περιπάτους.

Tο Four Domes Pavilion

Άλλο ένα δείγμα του γερμανικού μοντερνισμού στην πόλη, επίσης στη λίστα της UNESCO, είναι το Four Domes Pavilion (1912), έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Hans Poelzig. Στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Wystawowa 1, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-16:00, Παρασκευή και Κυριακή έως τις 18:00, Σάββατο έως τις 20:00, είσοδος 4.70 ευρώ). Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Ostrów Tumski ή αλλιώς καθεδρικό νησί. Πρόκειται για ένα νησάκι μέσα στον ποταμό Όντερ, με πάρκα, μουσεία και ιστορικές εκκλησίες —η πιο παλιά χρονολογείται τον 10ο αιώνα.

Πώς θα πάτε

Από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας εκτελούνται απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Κατοβίτσε από τη Wizz Air (wizzair.com) και τη Ryanair (ryanair.com). To Βρότσλαβ απέχει 199 χιλιόμετρα από το Κατοβίτσε και υπάρχει και τρένο που συνδέει τις δύο πόλεις (διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες). Απευθείας πτήσεις προς Βρότσλαβ από Αθήνα πραγματοποιεί η Ryanair από τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Τοπία στην ομίχλη, χιονισμένες πλαγιές, καλλιτεχνικές ανησυχίες, παραδοσιακά καφενεία και νόστιμο φαγητό
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μέτσοβο, Ελάτη, Παραμυθιά ή Βουργαρέλι; Μια κωμόπολη και τρία χωριά της Ηπείρου γίνονται ο ιδανικός προορισμός για ήσυχες ...
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ