
Γράφει η Ασπασία Κάκαρη
Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για ένα ταξίδι στην πόλη με τους χίλους μιναρέδες, την πόλη που σφύζει από ζωή 24 ώρες το 24ωρο ανάμεσα σε μνημεία χιλιάδων χρόνων, την πόλη των πυραμίδων, της Αγοράς του Αλ Χαλίλι, του Νείλου. Η νεκρόπολη της Γκίζας, ο ναός του Αλ Αζάρ, η Σιταντέλα του Αλαντίν και το Κοπτικό Κάιρο είναι μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα που κάνουν την αιγυπτιακή πρωτεούσα έναν από τους διασημότερους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, είτε έχετε ήδη επισκεφτεί αυτή την πόλη-ζωντανό μουσείο, που απέχει μόλις δύο ώρες αεροπορικώς από την Αθήνα, είτε θέλετε να εξερευνήσετε το Κάιρο για πρώτη φορά, φέτος έχετε τρεις ακόμη αφορμές για ένα κοντινό city break μακριά από τα συνηθισμένα.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του
Όσοι είχαμε επισκεφθεί το ιστορικό κτίριο της Πλατείας Ταχρίρ, το οποίο, παρά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τη μοναδική τοποθεσία του, δεν ήταν σε θέση να φιλοξενήσει τους αμύθητους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Μουσείου, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για έναν νέο εκθεσιακό χώρο που θα προσφέρει στην πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου τη βιτρίνα που της αξίζει. Λίγοι, ωστόσο, μπορούσαν να φανταστούν ότι το νέο «διαμάντι» του Καΐρου θα απαιτούσε 1,2 δισ. δολάρια, 465.000 τ.μ., περισσότερα από 20 χρόνια αναμονής και αμέτρητες εικασίες για το πότε θα άνοιγε επίσημα τις πύλες του.
Το GEM, το Grand Egyptian Museum έγινε πραγματικότητα το 2023, από το ιρλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng Architects, και πλέον φιλοξενεί πάνω από 100.000 ανεκτίμητα ευρήματα, που αναμένεται να προσελκύσουν εκατομμύρια επισκέπτες μετά το πολυαναμενόμενο grand opening τον Ιούλιο του 2025. Παρότι η πλήρης συλλογή των θησαυρών του Τουταγχαμών θα είναι προσβάσιμη στο κοινό μόνο μετά τα εγκαίνια, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του και, μάλιστα, την περασμένη χρονιά έλαβε το βραβείο Prix Versailles από την UNESCO, ως ένα από τα ομορφότερα μουσεία του κόσμου.
Τα αρχιτεκτονικά διαμάντια του Ζαμάλεκ λένε την ιστορία τους
Αν και ο νησιωτικός του χαρακτήρας «κρύβεται» χάρη στις δύο γέφυρες του 19ου αιώνα που το συνδέουν με το Ανατολικό Κάιρο και τη Γκίζα, το νησί Γκεζίρα στον Νείλο φιλοξενεί μία από τις πιο γοητευτικές συνοικίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το Ζαμάλεκ, που συχνά συγκρίνεται με το Μανχάταν της Νέας Υόρκης λόγω της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, της πολιτιστικής ζωής και της γαστρονομικής σκηνής του, δεν διακρίνεται για τους ουρανοξύστες του αλλά για τις εντυπωσιακές επαύλεις με τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Πρώτος ο Χεδίβης Ισμαήλ επέλεξε το νησί ως θέρετρο για την οικογένειά του στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, χτίζοντας το Παλάτι Γκεζίρα και τους κήπους του. Στη συνέχεια έφτασαν στο Ζαμάλεκ ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά ρεύματα μέσω Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών και Τούρκων αρχιτεκτόνων, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν νέα υβριδικά στιλ που συνδύαζαν τις δυτικές επιρροές με τοπικά στοιχεία.
Σήμερα, η συνοικία των πρεσβειών με τα ψηλά δέντρα ξεχωρίζει για αυτά τα ιδιαίτερα κτίρια, με αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες που κυμαίνονται από νεοαναγεννησιακό, νεομπαρόκ και νεογοτθικό μέχρι αρ ντεκό, νεοκλασικό και μοντέρνο. Πολλά από αυτά σηματοδοτούνται με ειδικές πινακίδες και κωδικούς QR, προσφέροντας στους επισκέπτες πληροφορίες για την ιστορία και το αρχιτεκτονικό ύφος τους. Πέρα όμως από την αρχιτεκτονική του κληρονομιά, το Ζαμάλεκ ξεχωρίζει και για την χαλαρή ατμόσφαιρά, τις γκαλερί τέχνης, τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια και τα specialty cafés, που προσελκύουν τόσο τη νεολαία όσο και την κοινότητα των expats του Καΐρου.
Φεστιβάλ και γιορτές πλημμυρίζουν την πόλη
Η άνοιξη είναι μια από τις καλύτερες εποχές για ένα ταξίδι στο Κάιρο, όχι μόνο χάρη στις ιδανικές θερμοκρασίες, αλλά και γιατί η πόλη φιλοξενεί πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συναυλίες και φεστιβάλ που έρχονται να συμπληρώσουν την γιορτινή ατμόσφαιρα του Eid Al-Fitr και του Sham En-Nessim. Φέτος, το Eid al-Fitr, που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού και στρέφει τη ζωή της πόλης γύρω από το γιορτινό τραπέζι, πέφτει στις 30 και 31 Μαρτίου. Η πόλη «φοράει» επίσης τα καλά της στις 21 Απριλίου, όταν ο κόσμος γεμίζει τις όχθες του Νείλου και τα πάρκα για τη γιορτή της άνοιξης Sham Ennessim, τσουγκρίζοντας ζωγραφισμένα αυγά, ένα έθιμο που και στην Αίγυπτο συνδέεται με την καλοτυχία.
Παράλληλα, τον Απρίλιο, το American University of Cairo (AUC), με ιστορία μεγαλύτερη σε διάρκεια από έναν αιώνα, γιορτάζει το Κάιρο ως σταυροδρόμι πολιτισμών, που συνδέει την Αφρική, τη Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο. Από τις 10 έως τις 12 Απριλίου, η 2η έκδοση του AUC Tahrir CultureFest θα ζωντανέψει την πλατεία Ταχρίρ με εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και μια γαστρονομική γιορτή που αντικατοπτρίζει το πολυπολιτισμικό πνεύμα της πόλης. Στα τέλη Απριλίου, το Κάιρο θα φιλοξενήσει και το Zamna Festival, που από το 2017 αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής. Στις 25 και 26 Απριλίου το φεστιβάλ θα συγκεντρώσει κορυφαίους DJs από όλο τον κόσμο σε ένα μοναδικό σκηνικό με φόντο τις Πυραμίδες της Γκίζας. Τέλος, το Πάρκο Al-Azhar, που προσφέρει μια μοναδική θέα στην Ακρόπολη του Σαλαντίν και τον ορίζοντα της πόλης, θα φιλοξενήσει την Grün Fête de la Musique, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου 2025, μια διοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου γεμάτη συναυλίες, εργαστήρια, εκθέσεις και γαστρονομικές προτάσεις με έμφαση στη βιωσιμότητα.
azharpark.com