ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζέφρι Χίντον: Μπέρνι Σάντερς, Έλον Μασκ και ο Λευκός Οίκος ζητούν τη βοήθειά μου για την ΑΙ

«Ο λόγος που δεν είμαι αισιόδοξος είναι πως δε γνωρίζω κανένα παράδειγμα ευφυέστερων πραγμάτων να ελέγχονται από λιγότερο ευφυή»

Ο Τζέφρι Χίντον, ένας από τους ιδρυτές της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιλά στον Guardian για τους κυοφορούμενους κινδύνους της «τεχνητής ευφυΐας» και τους ψηφιακούς «εγκεφάλους» που ενδέχεται να αντικαταστήσουν τους βιολογικούς.

Ο 75χρονος, επονομαζόμενος και «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης» -που είχε κατακτήσει το 2018 την υψηλότερη διάκριση στην επιστήμη των υπολογιστών, το βραβείο Turing, μαζί με τους Yann Lecun του Meta και Yoshua Bengio του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ- δηλώνει πως θα ανταποκριθεί στα αιτήματα βοήθειας από τους Μπέρνι Σάντερς, Έλον Μασκ και τον Λευκό Οίκο.

«Είμαι σοσιαλιστής. Θεωρώ πως η ιδιοκτησία των μίντια και “υπολογιστικών μέσων” από ιδιώτες δεν είναι καλή» λέει ο γεννημένος στο Λονδίνο ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών, λίγες μέρες μετά την παραίτησή του από την Google, σε μια προσπάθειά του να προειδοποιήσει τον κόσμο για τον κίνδυνο της ψηφιακής νοημοσύνης.

Από τη Δευτέρα οπότε και εξέφρασε τους φόβους του πως η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού σε ορίζοντα 20ετίας, δέχεται νέο αίτημα για να μιλήσει κάθε δύο λεπτά, παραδέχεται ο ίδιος.

Όμως, όταν καλείται να προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές, δε βρίσκει τα λόγια, λέει. «Δεν είμαι άνθρωπος της πολιτικής. Είμαι απλώς κάποιος που ξαφνικά συνειδητοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι πραγματικά άσχημο. Μακάρι να είχα μια ωραία λύση τύπου ‘σταματήστε την καύση άνθρακα και όλα καλά’. Όμως, δεν μπορώ να δω μια απλή λύση όπως αυτή» σημειώνει.

«Αν εξετάσετε αυτό που κάνει η Google στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού συστήματος, θα δείτε πως συμπεριφέρεται τόσο υπεύθυνα όσο θα περίμενε κανείς. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά της για όλους: Είναι νομικά υποχρεωμένη να μεγιστοποιεί τη χρησιμότητά της για τους μετόχους της, κι αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό» λέει.

Τον τελευταίο χρόνο, η αλματώδης εξέλιξη στα μοντέλα ΑΙ έπεισαν τον Χίντον να αξιολογήσει απείρως σοβαρότερα την απειλή πως η «ψηφιακή νοημοσύνη» θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει τη βιολογική ανθρώπινη.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, προσπαθώ να φτιάχνω υπολογιστικά μοντέλα που μπορούν να μάθουν πράγματα περίπου με τον τρόπο που μαθαίνει ο εγκέφαλος, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μαθαίνει ο εγκέφαλος. Όμως, προσφάτως αποφάσισα πως ίσως αυτά τα μεγάλα μοντέλα είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα από τον εγκέφαλο» λέει ο ίδιος.

«Ο λόγος που δεν είμαι αισιόδοξος είναι πως δε γνωρίζω κανένα παράδειγμα ευφυέστερων πραγμάτων να ελέγχονται από λιγότερο ευφυή. Πρέπει να φανταστούμε κάτι που είναι ευφυέστερο από εμάς στον ίδιο πλαίσιο που εμείς είμαστε πιο έξυπνοι από έναν βάτραχο » συμπληρώνει.

Σημειώνεται πως ο Δρ Χίντον ανακοίνωσε την παραίτησή του, λέγοντας ότι τώρα μετανιώνει για τη δουλειά του. Υπογράμμισε δε ότι ορισμένοι από τους κινδύνους των chatbots της τεχνητής νοημοσύνης είναι «αρκετά τρομακτικοί» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, αυτό μπορώ να το πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν».

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση