ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ablebook: Μία εφαρμογή εναντίον των αποκλεισμών

«Η προσβασιμότητα για όλους είναι ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης» λένε οι εμπνευστές της Αντρέας Βασιλείου και Συμεών Στυλιανού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι δημιουργοί του Ablebook, Αντρέας Βασιλείου και Συμεών Στυλιανού, μία από τις startup εταιρίες που στήριξε το IDEA Innovation Center της Τράπεζας Κύπρου, μιλάνε για την εφαρμογή που δημιούργησαν, η οποία θα παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες γύρω από την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ μέσα στα αστικά κέντρα και τα χωριά της περιφέρειας, όπως και για τη συμβολή τους στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην τέχνη για όλους.

H startup επιχείρηση η οποία φιλοδοξεί να είναι μία από τις πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν στην Κύπρο, μόλις τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία

Ο Ανδρέας και ο Συμεών λένε χαρακτηριστικά: «Η προσβασιμότητα είναι ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά τους. Συνολικά, οι τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου κόσμου για τα άτομα με αναπηρία και να προάγουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία μας».

–Όταν μιλάμε για το Ablebook σε ποιους αναφερόμαστε;

–To Ablebook και η κεντρική ιδέα της δημιουργίας της πηγάζει από τα βιώματα του ιδρυτή και CEO της, Ανδρέα Βασιλείου. Ο Ανδρέας ως ένα άτομο με εκ γενετής με αναπηρία βίωσε πολλές δυσκολίες και ανεπάρκειες του συστήματος. Αντιμετωπίζοντας καθημερινά το κοινωνικό και επαγγελματικό αποκλεισμό, κυρίως μετά το τέλος των σπουδών του έβρισκε μόνο κλειστές πόρτες στον τομέα της εργασίας, γι’ αυτό πήρε τα πράγματα στα χέρια του και δημιούργησε το Ablebook. To Ablebook ξεκίνησε από μία ιστοσελίδα, η οποία αρχικά ενημέρωνε το κοινό για οτιδήποτε αφορούσε τα άτομα με αναπηρία στην Κύπρο. Στη συνέχεια της πορείας του, γεννήθηκε η ιδέα της εφαρμογής, που θα παρείχε όλες τις σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες γύρω από την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ μέσα στα αστικά κέντρα και τα χωριά της περιφέρειας της Κύπρου.

–Εσύ, Συμεών, πώς συνεργάστηκες με τον Αντρέα;

–Παρακολουθώντας στενά την πορεία του Ανδρέα και βιώνοντας μαζί του τα εμπόδια που αντιμετώπιζε καθημερινά, αποφάσισα να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια και να συμμετέχω ενεργά στην ανάπτυξη της ιδέας του Ablebook, από τον ρόλο του CBO (Chief Business Officer). Έτσι φτάσαμε σήμερα, δύο φίλοι από την Αραδίππου, να αναπτύξουμε τη δική μας startup επιχείρηση, η οποία φιλοδοξεί να είναι μία από τις πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν στην Κύπρο, μόλις τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία. Είμαστε δύο νέοι με όραμα μία πιο προσβάσιμη και ισότιμη κοινωνία, που σ’ αυτό θα συμβάλει εν μέρει και η δική μας πλατφόρμα/εφαρμογή.

–Να πούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Αblebook;

–Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ένας διαδραστικός χάρτης που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν την τοποθεσία που θέλουν να κατευθυνθούν, επιλέγοντας ταυτόχρονα μέσω ειδικών φίλτρων τις κατηγορίες τοποθεσιών και τις διευκολύνσεις που επιθυμούν. Ειδικότερα, οι χρήστες μπορούν να δουν τις διαθέσιμες διευκολύνσεις προσβασιμότητας σε κάθε τοποθεσία μέσω φωτογραφιών, καθώς και να κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Επιπρόσθετα οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάποιον χώρο, με άμεση επικοινωνία μαζί μας. Τέλος, στην εφαρμογή, υπάρχουν πάνω από 1000 τοποθεσίες που δείχνουν τις διευκολύνσεις τους προς τα ΑμεA καθώς και όλοι δημόσιοι χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ στην Κύπρο. Δεύτερο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η Ablecard. Μια κάρτα μέλους αποκλειστικά για άτομα με αναπηρίες, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί μας παρέχουν επιπλέον προνόμια στα άτομα με αναπηρίες π.χ. εκπτώσεις κ.ά. Τρίτο χαρακτηριστικό της εφαρμογής μας, είναι το «Kids» section. Αυτή η ενότητα παρέχει πληροφορίες για προσβάσιμους χώρους όπου τα παιδιά με αναπηρίες μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, όπως πάρκα, γυμναστήρια, ομάδες / ακαδημίες αθλητισμού, μονοπάτια στη φύση και άλλα. Το τελευταίο διαθέσιμο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι το Ablebook Portal. Μέσω του Ablebook Portal οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται το προφίλ τους στην εφαρμογή, να αλλάζουν το περιεχόμενο, ώρες λειτουργίας, φωτογραφίες κτλ. Πάντα υπάρχει έλεγχος της Ablebook σε περίπτωση αλλαγής των διευκολύνσεων και η συνέπεια στις παροχές υπηρεσιών της κάθε επιχείρησης.

–Ποιος είναι ο στόχος του Ablebook app;

–Στόχος μας είναι το Ablebook app να καταστεί το κύριο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση των ευάλωτων ομάδων, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στην κοινωνία και να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και στα κοινωνικά αγαθά.

Μέσω αυτής της πλατφόρμας επιχειρείται η συνεχής ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και η προώθηση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

–Μιλήστε μας για το IDEA της Τράπεζας Κύπρου και τη σχέση του με την AbleBook.

–Το IDEA Innovation Center είναι ένα επιχειρηματικό στούντιο που βοηθά τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να εκκινήσουν επιτυχημένα startups. Με τη βοήθεια του IDEA, καταφέραμε και εμείς να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιχείρησή μας είχε τη δυνατότητα να περάσει από την ιδέα στην υλοποίηση μέσα από την στήριξη του IDEA. Σε εννέα μήνες λάβαμε την απαραίτητη εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειαζόμασταν για να την αναπτύξουμε. Χωρίς τη βοήθεια του IDEA Innovation Center της Τράπεζας Κύπρου δεν θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

–Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια σε σχέση με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου;

–Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για να παρέχουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες και υπηρεσίες σχετικά με την προσβασιμότητα στα μουσεία και τα πολιτιστικά κέντρα στην Κύπρο.

Θα θέλαμε να προωθήσουμε τη χρήση της εφαρμογής σε σχολεία και πανεπιστήμια στην Κύπρο, ώστε οι νέοι να ενημερώνονται για τη σημασία της προσβασιμότητας στην κουλτούρα και την τέχνη και να μπορούν να αξιοποιούν την εφαρμογή για τις επισκέψεις τους στα μουσεία και τα πολιτιστικά κέντρα.

Ακόμη να αναπτύξουμε περισσότερες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες. Αυτό θα περιλαμβάνει για παράδειγμα εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα σχεδιαστούν με γνώμονα την προσβασιμότητα. Κλείνοντας, μέσω της συνεργασίας μας επιθυμούμε να δώσουμε το παράδειγμα και στα υπόλοιπα μουσεία και πολιτιστικά κέντρα στο νησί μας να ακολουθήσουν τις καινοτομίες γύρω από προσβασιμότητα.

Ενίσχυση της προσβασιμότητας

Η πλατφόρμα προωθεί καινοτόμες λύσεις και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου θέλει να βοηθήσει στην προώθηση και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην κουλτούρα και την τέχνη για όλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία, καθώς η πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά και δραστηριότητες είναι σημαντική για την κοινωνική ενσωμάτωση και την αυτοεκτίμησή τους. Ο Ανδρέας και ο Συμεών λένε πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως οι μόνιμες βιντεογραφημένες ξεναγήσεις στην κυπριακή νοηματική γλώσσα και οι απτικοί σταθμοί, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με αναπηρίες να απολαύσουν την επίσκεψη στο μουσείο με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι επισκέπτες: «Οι μόνιμες βιντεογραφημένες ξεναγήσεις στην κυπριακή νοηματική γλώσσα και οι απτικοί σταθμοί βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των εκθέσεων και των αντικειμένων που παρουσιάζονται στα μουσεία. Οι απτικοί σταθμοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να απολαύσουν τα αντικείμενα μέσω της αφής και της υφής, προσφέροντας μια πιο πλούσια εμπειρία» και προσθέτουν πως η παροχή ηχητικών και πολυαισθητηριακών ξεναγήσεων μπορεί να διευκολύνει ακόμα την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε πληροφορίες και περιεχόμενο, όπως ιστορικές πληροφορίες, καλλιτεχνικές αναφορές και περιγραφές των εκθεμάτων. Επιπλέον, η διάθεση ψηφιακού υλικού, όπως βίντεο, εικόνες και κείμενα σε διαδικτυακή πλατφόρμα ή σε ειδικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μπορεί να επεκτείνει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον πολιτιστικό πλούτο. Η πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό μπορεί να γίνει από το σπίτι ή από άλλες τοποθεσίες και η χρήση ειδικών τεχνολογιών, όπως οι οθόνες αφής ή οι φορητοί υπολογιστές, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Συγκεκριμένα για το μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου λένε: «Η παροχή ηχητικών και πολυαισθητηριακών ξεναγήσεων μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών στο μουσείο, ενώ οι οδηγοί για τα δύο μουσεία και τις περιοδικές εκθέσεις του, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των εκθέσεων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων». Οι δύο εμπνευστές της εφαρμογής αναφέρουν επίσης πως πραγματοποιούνται εργαστήρια που απευθύνονται σε διάφορες ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες ή άτομα με διανοητικές δυσκολίες. Συνολικά, η συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, τονίζουν ο Ανδρέας και ο Συμεών, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της προσβασιμότητας στην κουλτούρα και την τέχνη για όλους, περιλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική συμπερίληψη και την πολιτιστική ανοχή. Επιπλέον, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα μουσεία και σε μεγαλύτερη αναγνώριση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. «Η προσβασιμότητα είναι ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Συνολικά, οι τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου κόσμου για τα άτομα με αναπηρία και να προάγουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση