Kathimerini.gr
Ύστερα από πολλούς μήνες αντιπαραθέσεων, διαπραγματεύσεων, ελιγμών και παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε επί της αρχής την έγκριση στην συμφωνία των αμερικανικών εταιρειών Oracle και Walmart με την ByteDance, κινεζική μητρική της TikTok. Παρόλα αυτά το μέλλον του deal αλλά και της δημοφιλούς εφαρμογής αυτής καθεαυτής στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, αφού ο Τραμπ αλλάζει και πάλι γνώμη, ενώ οι Κινέζοι περνούν στην αντεπίθεση.
Είναι σαφές πως η υπόθεση της TikTok δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών, όταν αυτά βρίσκονται στον έλεγχο μίας ξένης και δη κινεζικής εταιρείας. Είναι πάνω από όλα ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ της σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης στο εμπορικό και τεχνολογικό πεδίο και στον οξύτατο ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για υπεροχή και επιρροή.
Αυτό αποκαλύπτουν τόσο οι παλινωδίες του Τραμπ όσο και η προσπάθεια του Πεκίνου να μπλοκάρει τη συμφωνία ακόμη και εάν αυτή σημάνει την απαγόρευση της εφαρμογής σε αμερικανικό έδαφος. Η TikTok απέφυγε την απαγόρευση την Κυριακή, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τις ευλογίες του στη συμφωνία για εξαγορά μεριδίου 20% από την Oracle και την Walmart.
Ωστόσο μία ημέρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν οι αμερικανικές εταιρείες δεν αποκτήσουν πλειοψηφικό έλεγχο, το deal δεν θα λάβει την έγκρισή του. Πληροφορίες της Wall Street Journal αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ πριν από λίγες ημέρες με τον Λάρι Έλισον, επικεφαλής της Oracle και ένθερμο υποστηρικτή του, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία ανοίγει παράθυρο στο να περάσουν οι αμερικανικές δραστηριότητες της εφαρμογής και οι πολύτιμοι αλγόριθμοί της σε αμερικανικά χέρια, ενώ υποσχέθηκε και μία επένδυση 5 δισ. δολαρίων σε ένα ταμείο εκπαίδευσης.
Η ByteDance έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να διατηρήσει το 80% στην νέα εταιρεία, που δημιουργείται, την TikTok Global, αλλά και ότι δεν «την παραμικρή ιδέα» για τα 5 δισ. του ταμείου εκπαίδευσης. Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ήταν άμεση: «Δεν θα έχουν καμία σχέση με τη νέα εταιρεία. Και εάν έχουν, πολύ απλά δεν θα προχωρήσει η συμφωνία».
Σήμερα τα κινεζικά μέσα περνούν στην αντεπίθεση, εγκαλώντας τις ΗΠΑ για πρακτικές «χούλιγκαν». Χαρακτηριστικό είναι άρθρο της ελεγχόμενης από το Κομμουνιστικό Κόμμα αγγλόφωνης εφημερίδας, Global Times, που έως πριν από λίγες ημέρες στήριζε την προοπτική μίας συμφωνίας. Τώρα χαρακτηρίζει άδικες και απαράδεκτες τις απαιτήσεις του Τραμπ, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον εμμένει στη «λογική ενός χούλιγκαν» και τις πρακτικές εκφοβισμού (bullying).
Παράλληλα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι όροι της συμφωνίας είναι εξαιρετικά περίπλοκοι, δημιουργούν σύγχυση και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ενώ καταλήγει με την εκτίμηση ότι το deal δεν θα λάβει τελικά την έγκριση του Πεκίνου.