ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκιές πάνω από το μέλλον του Telegram

Τα μεγαλεπήβολα οικονομικά σχέδια των επικεφαλής της πλατφόρμας τίθενται εν αμφιβόλω, έπειτα από τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία.

Οι επικεφαλής του Telegram είχαν μεγαλεπήβολα οικονομικά πλάνα από τα οποία ήλπιζαν ότι θα αποκομίσουν (δισ)εκατομμύρια. Ηθελαν το Telegram να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, και η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) να γίνει πραγματικότητα έως το 2026.

Μιλώντας στους Financial Times τον περασμένο Μάρτιο, ο ίδιος ο Πάβελ Ντούροφ είχε πει ότι προχωρά με τα σχέδια για την IPO. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι τον είχαν προσεγγίσει επίδοξοι επενδυτές που ανέβαζαν την αποτίμηση του Telegram σε πάνω από 30 δισ. δολ.

Επειτα από τη σύλληψη του Ντούροφ στη Γαλλία, τα δεδομένα έχουν ωστόσο πια αλλάξει.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι μια δημόσια εγγραφή θα συναντούσε εμπόδια, εάν οι διαφημιστές αρχίσουν τώρα να αποφεύγουν μια πλατφόρμα που έχει πια στοχοποιηθεί ως μέσο διακίνησης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων…

Ο Ντούροφ οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης στη Γαλλία, όπου τώρα αντιμετωπίζει σειρά από κατηγορίες σχετικές με όσα «εγκληματικά» έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην πλατφόρμα του Telegram με την «ανοχή» των ιδιοκτητών του.


Ο Πάβελ Ντούροφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του το 2016 (REUTERS/Albert Gea/File Photo)

Οι FT αξιολογούν ως «καταστροφική για το Telegram» τη δίωξη με την οποία βρίσκεται πια αντιμέτωπος ο επικεφαλής του στη Γαλλία.

Υπενθυμίζουν ότι η εν λόγω πλατφόρμα, που έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, προσπαθούσε το τελευταίο διάστημα να αυξήσει τα έσοδά της, εισάγοντας νέες συνδρομές και διαφημιστικές προσφορές σε μια προσπάθεια να καταστεί οικονομικά αυτοσυντηρούμενη ενόψει μιας πιθανής εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τους FT, το Telegram είχε έσοδα 342 εκατ. δολ. πέρυσι αλλά έκλεισε τη χρονιά με ζημίες, με τις μετά φόρων απώλειες (total losses after tax) να αγγίζουν τα 173 εκατ. δολ.

To Telegram ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ντούροφ, ο οποίος διαθέτει περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά σε κρυπτονομίσματα.

Το Telegram έχει λάβει περί τα 2,4 δισ. δολ. σε δάνεια (debt financing), μεταξύ άλλων και από κρατικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι, τα οποία θα πρέπει να έχουν όμως αποπληρωθεί ως το 2026.

Ωστόσο, έπειτα από τη σύλληψη του Ντούροφ στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, η τιμή των ομολόγων του Telegram μειώθηκε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι το Telegram συνδέεται παράλληλα και με το κρυπτονόμισμα Toncoin το οποίο αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα και έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει Ρώσους επενδυτές, μεταξύ άλλων.

Επειτα από τη σύλληψη του Ντούροφ ωστόσο στη Γαλλία, το Toncoin είδε κι εκείνο την αξία του να υποχωρεί κατά περίπου 20%.

Ο Ντούροφ έχει υποστηρίξει ότι το Telegram έχει περίπου 50 υπαλλήλους, προερχόμενους κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Κεντρική θέση στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων κατείχε ωστόσο ο ίδιος ο Ντούροφ και ως εκ τούτου, με φόντο τη διώξή του στη Γαλλία, κάποια διερωτώνται πια εάν το Telegram θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εκείνον.

Πηγή: Kathinerini.gr, Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Geek  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση