ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τις τράπεζες

Ταχύτερη εξυπηρέτηση, βελτιωμένη ασφάλεια, εξατομικευμένες υπηρεσίες

Kathimerini.gr

Αλέκος Λιδωρίκης

Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη το τραπεζικό σύστημα και τους συναλλασσομένους, με τις εξελίξεις να προβλέπονται ότι θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του. Ποια είναι όμως μερικά παραδείγματα που δείχνουν τις αλλαγές που ήδη έγιναν αλλά και τι θα ακολουθήσει; «Η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο τραπεζικό σύστημα έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις σε περιοχές που αφορούν τόσο την καλύτερη εξυπηρέτηση και εμπειρία των πελατών όσο και τομείς, όπως η ασφάλεια και πρόληψη απάτης, η διαχείριση κινδύνου και η αυτοματοποίηση διαδικασιών σε όλο το φάσμα λειτουργιών ενός τραπεζικού οργανισμού», αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Νίκος Χριστοδούλου.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό σε έναν μέσο πολίτη – συναλλασσόμενο μιας τράπεζας, αναφέρονται μερικά χαρακτηριστικά απλά παραδείγματα.

Δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού: γρήγορη ταυτοποίηση εγγράφων και βιομετρικών χαρακτηριστικών του πελάτη για βελτίωση της εμπειρίας του στο άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού.

Chatbots και εικονικοί βοηθοί: παροχή υποστήριξης πελατών 24/7 και εξυπηρέτηση απλών αιτημάτων, όπως ενημερώσεις λογαριασμών και μεταφορές χρημάτων.

Αυτοματοποιημένη διαχείριση δανείων: έγκριση μικροδανείων σε λίγα λεπτά, καθώς η ΑΙ μπορεί να επεξεργαστεί την αίτηση και να αναλύσει τα στοιχεία του πελάτη αυτόματα, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.

Προσωποποιημένες χρηματοοικονομικές συμβουλές: εξατομικευμένες συστάσεις προϋπολογισμού και παρακολούθησης δαπανών μέσω robo συμβούλων.

Πρόληψη απάτης: γρήγορος εντοπισμός υπόπτων συναλλαγών και ειδοποίηση των πελατών ώστε να αντιμετωπίσουν έγκαιρα κακόβουλες ενέργειες.

Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι ήδη πραγματικότητα και αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται ταχύτατα. Πολλές τράπεζες έχουν ήδη ενσωματώσει chatbots στις υπηρεσίες τους, ενώ τεχνολογίες ανίχνευσης απάτης με χρήση ΑΙ χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως και συνεχίζουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Εφαρμογές οι οποίες αναμένεται να βελτιωθούν και να επεκταθούν σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αυτοματοποιημένη διαχείριση δανείων και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και αντίστοιχα προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων με βάση τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις και καινοτομίες αναμένεται να γίνουν εμφανείς εντός της επόμενης πενταετίας, καθιστώντας τις τράπεζες ακόμη πιο αποδοτικές και φιλικές προς τους πελάτες.

Οπως αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, «η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς αντιμετωπίζει προκλήσεις, όχι μόνο σε επίπεδο συμμόρφωσης με ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια όπως το GDPR και το AI Act που μόλις τέθηκε σε ισχύ, αλλά και σε ζητήματα ηθικά, κοινωνικά και ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, η συμμόρφωση με το GDPR στην Ε.Ε. επιβάλλει αυστηρές απαιτήσεις για τη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη και την εφαρμογή λύσεων ΑΙ, ενώ το AI Act επιβάλλει την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων πολιτικών διαχείρισης κινδύνου για τα αντίστοιχα συστήματα. Επιπλέον, οι αλγόριθμοι ΑΙ συχνά θεωρούνται «μαύρα κουτιά», γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση και την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση αυτά τα συστήματα, ενώ οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορεί να ενισχύσουν υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και να οδηγήσουν σε μεροληψία αποφάσεων σε περιοχές, όπως για παράδειγμα την έγκριση δανείων. Στον τομέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικό να αναφέρουμε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις τεχνολογίες ΑΙ ενώ η ενσωμάτωση της ΑΙ σε έναν τραπεζικό οργανισμό, και όχι μόνο, συχνά συναντά αντίσταση από το υπάρχον προσωπικό λόγω ανησυχιών για απώλεια θέσεων εργασίας και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας.

Είναι επίσης σημαντικό να μην παραβλεφθεί και ο αυξημένος κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων, καθώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δημιουργήσει νέες ευπάθειες, οδηγώντας στην ανάγκη για ενισχυμένες δομές για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων και την αντιμετώπιση των απειλών που προκαλούν».

Συμπερασματικά, τα οφέλη της ΑΙ για τις τράπεζες θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις βελτιώσεις που επιφέρει η αυξημένη αποδοτικότητα από την αυτοματοποίηση διεργασιών, η βελτιωμένη ασφάλεια από την ταχύτερη πρόληψη υπόπτων συναλλαγών, καθώς και η αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση πελατών μέσω chatbots και εξατομικευμένων προτάσεων.

Για τον τελικό καταναλωτή τα πλεονεκτήματα επικεντρώνονται στην ταχύτερη εξυπηρέτησή τους μέσω εικονικών βοηθών που είναι διαθέσιμοι 24/7, στην παροχή εξατομικευμένων προσφορών και συμβούλων, στην ταχύτερη διεκπεραίωση συναλλαγών και αιτήσεων μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων, καθώς και στην ενισχυμένη προστασία από απάτες και κακόβουλες δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση