Ο Μιχάλης Οικονόμου, εκ των ιδρυτών και μέχρι πρόσφατα CEO του Foody, της μεγαλύτερης πλατφόρμας παραγγελιών και παράδοσης φαγητού στην Κύπρο, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στο Digital Agenda αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από το success story του δικούς τους start-up, στο πλαίσιο μιας ομιλίας με τίτλο «Start small, dare to dream big».
Με αρκετή αυτοπεποίθηση πάνω στη σκηνή, μιας και το Foody είναι χωρίς αμφιβολία η start-up επιχείρηση που τάραξε τα νερά του κυπριακού επιχειρείν όσο καμιά άλλη τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την εξαγορά του το 2019 από τον διεθνή όμιλο Delivery Hero, ο Μιχάλης ξεκίνησε να μιλά για τα όσα έκαναν στην αρχή μαζί με τους Αργύρη Αργυρού και Γιώργο Χατζηβαρνάβα, δουλεύοντας από το 2012 πάνω στο Ideas2life και αργότερα στο At your service. Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κύπρο ήταν σε νηπιακό στάδιο, τα μέσα που είχαν για να δημιουργήσουν ήταν πενιχρά και οι πόροι σχεδόν ανύπαρκτοι, εντούτοις ήθελαν να κάνουν κάτι μεγάλο για τα κυπριακά δεδομένα.
Ακούγοντας τον Μιχάλη Οικονόμου να μιλά για τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων, αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό μας ιστορίες που συνήθως συνοδεύουν τα stories κολοσσών της τεχνολογίας, η πορεία των οποίων ξεκινά από ένα μικρό γκαράζ και φτάνει ως τη Silicon Valley. Δεν γνωρίζουμε αν δική τους πορεία άρχισε από γκαράζ ή κάτι αντίστοιχο, στόχος τους πάντως ήταν να καταφέρουν να δημιουργήσουν κάτι πολύ μεγάλο, που να βγαίνει έξω από τα γεωγραφικά όρια του νησιού.
Ως εκ τούτου, παρά τα συνεχή σφάλματα που έκαναν το πρώτο διάστημα και τα εμπόδια που συνάντησαν στο ξεκίνημά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις όπως η δική τους, ο Μιχάλης Οικονόμου αναφέρει χαρακτηριστικά πως κάθε εμπόδιο το έβλεπαν ως μια ευκαιρία να μάθουν κάτι άλλο και εν τέλει να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. «Βάσει των προβλημάτων που προκύπταν δημιουργούσαμε έξτρα features στο At your service και ξεκινήσαμε να χρεώνουμε τους πελάτες μας. Παρόλο τον ενθουσιασμό, όμως, τον πρώτο μήνα είχαμε μόνο 12 πελάτες... Απογοήτευση. Ήταν λες και ήρθε μια μεγάλη πέτρα και μας βρήκε στο κεφάλι».
Και ήταν τότε που άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι άλλο, πιο βιώσιμο. Όπου το έσοδα θα έρχονταν άμεσα. Και τους έρχεται η ιδέα για το Foody. Ξεκίνησαν με μια δεκάδα εστιατόρια και μοιράστηκαν μαζί τους τη σκέψη τους. «Προς έκπληξή μας ενθουσιάστηκαν», αναφέρει με ένα εξίσου μεγάλο ενθουσιασμό ο Μιχάλης, όντας στη σκηνή του Digital Agenda.
Με ένα πολύ πρόχειρο σύστημα, με ανύπαρκτους αυτοματισμούς, ξεκινήσαμε να παίρνουμε τις πρώτες παραγγελίες, οι οποίες έρχονταν στο κινητό μου με sms και εγώ με τη σειρά μου τις έδινα τηλεφωνικώς στα διάφορα εστιατόρια». Με δόση χιούμορ αναφέρει πως θυμάται τον εαυτό του να τηλεφωνεί και να παραγγέλνει σουβλάκια και σεφταλιές. Παρά την προχειρότητα, αφού η πλατφόρμα φτιάχτηκε σε μερικές βδομάδες, εντούτοις δούλευε πολύ καλά το όλο πράγμα, χάρη στη σωστή συνεργασία της ομάδας και στην επιμονή να φτιάξουν κάτι πολύ δυνατό.
Θυμάται εκείνο το διάστημα, όταν το Foody άρχισε να παίρνει τα πάνω του, πως κι άλλες παρόμοιες εταιρείες προσπάθησαν να μπουν στο παιχνίδι. Και πως όλες εξαφανίστηκαν σε διάστημα μερικών μηνών. «Η διαφορά τους με το Foody είναι πως δεν γνώριζαν την τοπική αγορά. Οι παραγγελίες τους χάνονταν, κάτι πολύ λογικό, μιας και αρκετοί πελάτες μας δεν ήταν familiar με την τεχνολογία. Εμείς ήμασταν εκεί, δίναμε την παραγγελία και μετά κάναμε follow up για να δούμε ότι όλα ήταν ok».
Ένα από τα σημεία της ομιλίας του Μιχάλη Οικονόμου που ξεχώρισα ήταν σίγουρα η αναφορά στην επιμονή τους ως ομάδα και η συνέπεια με την οποία δούλευαν πάνω στην εκάστοτε ιδέα τους. Εκτός από το κομμάτι των καινοτόμων ιδεών, για τον ίδιο εξίσου σημαντική είναι και η παράμετρος της υλοποίησής τους. «Don’t Innovate, Execute», αναγραφόταν σε ένα από τα sliders της ομιλίας του, πάνω στο video wall. «Δεν είμαστε ‘εμμονικοί’ με την καινοτομία για χάρη της κοινοτομίας. Θέλουμε να προσφέρουμε αξία σε αυτό με το οποίο καταπιανόμαστε, δημιουργώντας το καλύτερο δυνατό προϊόν».
Αναφερόμενος στην περίοδο μετά την εξαγορά του Foody από το Delivery Hero, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα του online food-delivery, δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν συνειδητοποίησε το μέγεθος που απέκτησε ξαφνικά η επιχείρησή τους. «Δουλεύοντας με το Delivery Hero συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο ήταν το Foody και πόσο ανταγωνιστικό ήταν σε σχέση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες στο εξωτερικό, κυρίως στο κομμάτι της ικανοποίησης των προσδοκιών των πελατών μας».
Κλείνοντας την ομιλία του στο Digital Agenda, ο Μιχάλης Οικονόμου μάς ενημέρωσε πως πλέον δεν δουλεύει για το Foody, αφού παραιτήθηκε σχετικά πρόσφατα. Πλέον συνεργάζεται με διάφορες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τοτς συμβουλές, ενώ παράλληλα δουλεύει πάνω στο επόμενο επαγγελματικό βήμα. «Παρόλο που θεωρώ ότι το Foody ήταν η μεγαλύτερη ever start up στην Κύπρο, εντούτοις ήδη σκέφτομαι ποιο μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ». Πιστώνουμε τον Μιχάλη για τον πολύ δημιουργικό τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί, αλλά και για το γεγονός ότι επιμένει κυπριακά, αφού δηλώνει πως θα παραμείνει στην Κύπρο, δουλεύοντας από εδώ.