ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντένη Καλλιβωκά: Πώς η εστίαση μπορεί να επηρεάσει θετικά τους ανθρώπους

Μπορούμε μέσω του φαγητού και του ποτού να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Wiz Guide

Μπορούμε μέσω του φαγητού και του ποτού να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Μέσω της ομιλίας της με τίτλο «The F & B Industry as an initiator of global social trends», στο πλαίσιο του Digital Agenda, αλλά και μέσω της συζήτησης που ακολούθησε, έγινε απόλυτα κατανοητό ότι μπάρμαν, σεφ, αποσταγματοποιοί και γενικά άνθρωποι της βιομηχανίας του F&B δημιουργούν τάσεις παγκοσμίως και μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους ανθρώπους.

Η Ντένη Καλλιβωκά είναι δημοσιογράφος γεύσης (food & drink) και ιδρυτής Metron Ariston - Making Responsibility a Trend, μιας σύμπραξης με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, μέσω της οποίας προωθούνται θέματα όπως η βιωσιμότητα στην εστίαση και η τοπικότητα. Σε αυτές ακριβώς τις παραμέτρους ήταν εστιασμένη και η ομιλίας της, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά άμεση ομιλία, αρχικά γιατί περιείχε το βιωματικό-εμπειρικό στοιχείο από την ίδια την ομιλίτρια. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε δείχνοντάς μας εικόνες από την καλοκαιρινή επίσκεψή της στο Central Restaurant, στη Λίμα του Περού και μιλώντας μας για την εμπειρία που είχε εκεί, στο εστιατόριο που φέτος σκαρφάλωσε στο No1 των World’s 50 Best Restaurant.

Αυτό που καθιστά μοναδικό αυτό το εστιατόριο, όπως και αρκετά άλλα, είναι η ικανότητά τους να σου προσφέρουν στο πιάτο τοπικά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, από διάφορες περιοχές της πόλης και της χώρας, προσφέροντάς σου ουσιαστικά την ευκαιρία να κάνεις ένα δυνατό ταξίδι μέσω των γεύσεων. Παρότι το waiting list σε τέτοια εστιατόρια είναι τεράστιο, παρά τα περίπου €500 που καλείσαι να πληρώσεις ανά άτομο, παρ’ ότι ίσως και να μην σε ενθουσιάσουν όλα τα πιάτα που θα έρθουν στο τραπέζι, εντούτοις η εμπειρία ενός γεύματος ή δείπνου αποτελεί χωρίς αμφιβολία εμπειρία ζωής! Το σερβίρισμα, η επικοινωνία, η παρουσίαση, οι πρώτες ύλες, η επιμονή στην τοπικότητα, η έγνοια για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των πρώτων υλών, των ανθρώπων στην κουζίνα των ανθρώπων στο σέρβις… Όλη αυτή η αλυσίδα, η τέλεια δημιουργημένη, αποτελεί έμπνευση για τον καθένα από εμάς, άσχετα από το background από το οποίο προερχόμαστε!

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, μαζί με τον Δημήτρη Ρούσσο, bar manager του The Bar in Front of the Bar και του αποσταγματοποιού Άρη Αριστείδου, της Aristides Distilling, η Ντένη Καλλιβωκά μάς έδωσε ακόμα περισσότερα παραδείγματα για το πώς ο χώρος της εστίασης επηρεάζει σήμερα θετικά το κοινωνικό σύνολο.

Ο Δημήτρης Ρούσσος, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το δημοφιλές αθηναϊκό μπαρ ποντάρει αποκλειστικά στην εποχικότητα, αφού συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς, παίρνοντας φρούτα και λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη σμίκρυνση του οικολογικού αποτυπώματος της επιχείρησής τους. Κάνουν όμως και αρκετά άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα ανακύκλωση, ενώ δουλεύουν και με Έλληνες designers που τους φτιάχνουν τα ρούχα. Γενικότερα, θέλουν να έχουν μια προσωπική επαφή με τους συνεργάτες τους, αφού θεωρούν πως έτσι κερδίζουμε όλοι ως κοινωνικό σύνολο.

Από την πλευρά τη δική του ο Άρης Αριστείδη, μέσω του αποστακτηρίου του οποίου έχουν βγει πολλά βραβευμένα κυπριακά spirits όπως gin, βότκα, ρούμι και ουίσκι, όλα φτιαγμένα στην Κύπρο, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της κυπριακής πρώτης ύλης. «Πιστεύουμε πολύ σε αυτή! Άλλο άρωμα έχει μια συγκεκριμένη κυπριακή πρώτη ύλη και άλλο άρωμα η ίδια πρώτη ύλη που προέρχεται από το εξωτερικό. Και αυτό έχει να κάνει με τα ιχνοστοιχεία του εδάφους στο νησί, με τον ήλιο και με άλλες παραμέτρους που καθορίζονται από την εδώ παραγωγή της».

Και όταν τελικά η συζήτηση πήγε στο προσεχές λανσάρισμα του πρώτου κυπριακού single malt ουίσκι και τέθηκε προς συζήτηση το ερώτημα κατά πόσο η αγορά είναι έτοιμη να το δεχτεί, να δεχτεί δηλαδή ένα premium κυπριακό ουίσκι, η τοποθέτηση του Άρη Αριστείδη ήταν to the point.

«Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, γιατί η κυπριακή νομοθεσία δεν προστάτεψε τα κυπριακά προϊόντα. Ήρθε όμως ο καιρός να αλλάξει αυτό. Ποιος για παράδειγμα πριν από 30 χρόνια θα πίστευε ότι το ιαπωνικό ουίσκι θα ανταγωνιζόταν το σκωτσέζικο; Αυτό πρέπει να έχουμε κατά νου και να δουλεύουμε μεθοδικά, προσπαθώντας να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μας, εξάγοντάς τα σε όλο τον κόσμο. Η κυπριακή αγορά δεν μας επιτρέπει να κάνουμε mass production, οπότε με τα premium προϊόντα μας θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα portfolio με δυνατά accounts σε όλο τον κόσμο. Αυτό κάνουμε εμείς».

Παραδείγματα όπως το «The Bar in Front of the Bar», το οποίο φέτος μπήκε στο Top 100 των World’s 50 Best Bars, η «Aristides Distilling», αλλά και η σύμπραξη «Metron Ariston - Making Responsibility a Trend», είναι η απόδειξη ότι στην εστίαση γίνονται μικρά θαύματα, από ανθρώπους των οποίων η μοναδική έγνοια είναι η προσφορά ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, σεβόμενοι πάντα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οπότε, ναι. Η εστίαση μπορεί να επηρεάσει θετικά τους ανθρώπους, ποικιλοτρόπως!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Wiz Guide

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X