ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Mάχη για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ

Kathimerini.gr

Τον Ιανουάριο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συγκέντρωσε τους πιο ισχυρούς επικεφαλής εταιρειών της χώρας, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Ζενγκφέι και της Alibaba Τζακ Μα, σε μια συνάντηση με μεγάλη δημοσιότητα. Ανάμεσά τους ήταν ο Γουάνγκ Σινγκσίνγκ, ο 35χρονος διευθύνων σύμβουλος της ελάχιστα γνωστής startup ρομποτικής Unitree Robotics. Η άνοδός της στις κορυφαίες βιομηχανικές τάξεις της χώρας υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του κλάδου στην οικονομία των 19 τρισ. δολαρίων.

Ενας από τους κύριους παράγοντες για τις χώρες που αναζητούν ρομπότ είναι η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων. Στην Κίνα ένας ταχέως γηρασμένος πληθυσμός, σε συνδυασμό με τους νέους που απορρίπτουν τις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια, έχει οδηγήσει σε κρίση εργασίας: το 2021 οι αξιωματούχοι προέβλεψαν έλλειψη σχεδόν 30 εκατομμυρίων εργαζομένων στη μεταποίηση έως το 2025.

Το εργατικό δυναμικό της Κίνας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά περίπου 645 εκατομμύρια έως το 2045. Για μια οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές, αυτές οι τάσεις κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τον στόχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για διπλασιασμό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως το 2035 από τα επίπεδα του 2020. Δεν είναι περίεργο που οι εγχώριοι πρωταθλητές, από την BYD έως τη Xiaomi, αγωνίζονται για να αυτοματοποιήσουν τις γραμμές παραγωγής τους. Ωστόσο, ενώ η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο μερίδιο στον κόσμο στα βιομηχανικά ρομπότ, οι περισσότερες από αυτές τις μηχανές είναι σχετικά χαμηλής τεχνολογίας: σταθεροί βραχίονες που χρησιμοποιούνται συνήθως για συγκόλληση, βαφή, συναρμολόγηση και άλλες επαναλαμβανόμενες εργασίες. Είναι μια αγορά στην οποία κυριαρχούν λίγοι κατασκευαστές στην Ιαπωνία, στη Γερμανία και στην Ελβετία.

Τα μηχανήματα όμως γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα. Χάρη στην πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, στα τσιπ και στο λογισμικό, οι ΗΠΑ και η Κίνα αγωνίζονται τώρα για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ που μπορούν να αναπτυχθούν σε εργοστάσια, εστιατόρια, νοσοκομεία, ακόμη και νοικοκυριά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ δήλωσε πρόσφατα ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια τα ανθρωποειδή ρομπότ θα χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή, ενώ το αφεντικό της Tesla Ελον Μασκ τα αποκάλεσε κάποτε το «μεγαλύτερο προϊόν που έχει κατασκευαστεί ποτέ».

Οι αναλυτές της Bank of America προβλέπουν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες αποστολές θα φθάσουν στο 1 εκατ. μονάδες έως το 2030, κυρίως λόγω της βιομηχανικής ζήτησης και των πρώιμων εφαρμογών στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες, ενώ αναλυτές της BofA Global Research προβλέπουν ότι η μέση τιμή πώλησης θα είναι περίπου 20.000 δολάρια ανά μονάδα εκείνη τη στιγμή, υποδηλώνοντας ένα μέγεθος αγοράς 20 δισ. δολαρίων. Σε 30 χρόνια ο πληθυσμός των ρομπότ θα ξεπεράσει τα 3 δισ., αντικαθιστώντας το μισό εργατικό δυναμικό στον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο θα απαιτηθούν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις για τα λεγόμενα ρομπότ γενικής χρήσης, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα περιβάλλοντα για να εκτελέσουν τις περισσότερες εργασίες που κάνουν οι άνθρωποι. Τα τρέχοντα μοντέλα μηχανικής μάθησης και ΑΙ απέχουν ακόμη πολύ από αυτό.

Η Κίνα, επίσης, εξακολουθεί να εξαρτάται από ξένες εταιρείες για πολλά εξαρτήματα, αν και οι τοπικοί προμηθευτές μειώνουν σταθερά τη διαφορά, ενώ η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της για να στηρίξει τον κλάδο με γενναίες επιδοτήσεις.
 
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης στο λογισμικό, στην τεχνητή νοημοσύνη και στα τσιπ – όλα απαραίτητα για την εκπαίδευση ανθρωποειδών. Το Unitree, για παράδειγμα, βασίζεται στους ημιαγωγούς της Nvidia, γεγονός που καθιστά τις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας ευάλωτες στις κυρώσεις και στους τεχνολογικούς περιορισμούς της Ουάσιγκτον. Το πρώιμο προβάδισμα της Κίνας στη μάχη των ρομπότ φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση αδύναμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση