ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη μάχη της AI η κινεζική Alibaba

Το Πεκίνο μπαίνει με αξιώσεις στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)

Kathimerini.gr

Το Πεκίνο μπαίνει με αξιώσεις στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε χθες ότι θα επενδύσει 52,4 δισ. δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, όπως κέντρα δεδομένων και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing), μέσα στην επόμενη τριετία. Στο επίσημο blog της, η εταιρεία που συνίδρυσε ο Τζακ Μα, ανέφερε ότι οραματίζεται να γίνει βασικός συνεργάτης εταιρειών που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη στον πραγματικό κόσμο, καθώς τα μοντέλα εξελίσσονται και χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος. Η επένδυση, μία από τις μεγαλύτερες που ανακοινώνει η Κίνα σε υποδομές ΑΙ, υπογραμμίζει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Alibaba στον τομέα αυτόν, πραγματοποιείται όμως την ώρα που οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν οι κολοσσοί τεχνολογίας υπερεκτιμούν τη μελλοντική ζήτηση για υπηρεσίες ΑΙ ή το κεφάλαιο που απαιτείται για τη δημιουργία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές της TD Cowen επισήμαναν ότι η Microsoft ακυρώνει τις μισθώσεις για ένα σημαντικό ποσό χωρητικότητας κέντρου δεδομένων στις ΗΠΑ, κίνηση που αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες υποδομές της ΑΙ. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, από τη Meta έως την Amazon, διοχετεύουν δισ. δολάρια στα κέντρα δεδομένων που χρειάζονται για την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και τη φιλοξενία υπηρεσιών AI. Η Wall Street, ωστόσο, έχει αρχίσει να αμφισβητεί τις εν λόγω επενδύσεις, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο πολυσυζητημένο επίτευγμα της κινεζικής DeepSeek. Η εταιρεία έγινε πρωτοσέλιδο στο τέλος Ιανουαρίου με το μοντέλο R1 AI, το οποίο όπως λέει μπορεί να ανταγωνιστεί πιο εξελιγμένα μοντέλα της Δύσης, με ένα κλάσμα του κόστους, επίτευγμα που έκανε τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ να αμφισβητήσουν τη θέση της χώρας στον αγώνα ΑΙ εναντίον της Κίνας. Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, βέβαια, μεταξύ των οποίων ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ΑΙ θα μεταμορφώσει το τεχνολογικό τοπίο.

Αν και αποτελεί ορόσημο για την Κίνα, το τριετές χρονοδιάγραμμα της Alibaba υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ. Η Microsoft αναμένει να δαπανήσει 80 δισ. δολάρια αυτό το οικονομικό έτος σε κέντρα δεδομένων ΑΙ, ενώ η Meta έχει δεσμεύσει περίπου 65 δισ. δολάρια για το 2025.

Η Alibaba την ίδια στιγμή έχει κερδίσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία το 2025, αν και απέχει ακόμη πολύ από την προ της κατάρρευσης κορυφή της. Ο ίδιος ο Mα ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα της κινεζικής τεχνολογίας που έλαβαν μέρος σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στο προσκήνιο, ύστερα από χρόνια ταραγμένων σχέσεων με την κυβέρνηση.

Μετά την εμφάνιση του chatbot της OpenAI, ο κινεζικός κολοσσός έχει επενδύσει στις πιο υποσχόμενες νεοφυείς επιιχειρήσεις της Κίνας, όπως οι Moonshot και Zhipu, ενώ έδωσε προτεραιότητα στην επέκταση της επιχείρησης cloud που στηρίζει την ανάπτυξη ΑΙ, μειώνοντας τις τιμές για να κερδίσει πίσω τους πελάτες που έφυγαν κατά τη διάρκεια των ταραγμένων ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

5G / Internet of things: Τελευταία Ενημέρωση