ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατονόμασε τον Γεωργούλη μετά τη συμμετοχή του σε καμπάνια κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Η καταγγέλλουσα προσέφυγε στις βελγικές αρχές με ιατροδικαστική γνωμάτευση, αμέσως μετά το περιστατικό

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Η καταγγελία στις βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα» εις βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τρία χρόνια, το 2020, αρχικά ανώνυμα.

Επώνυμη, ως προς τον φερόμενο ως δράστη, έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά και αφότου η καταγγέλλουσα είδε συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε καμπάνια κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καταγγέλλουσα προσέφυγε στις βελγικές αρχές με ιατροδικαστική γνωμάτευση αμέσως μετά το περιστατικό.

Την υπόθεση χειρίζεται από τότε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Βρυξελλών και, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν ήδη υπάρξει προανακρίσεις και έρευνες προτού κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Ελληνα ευρωβουλευτή.

Οι έρευνες αυτές διεξάγονται υπό απόλυτη μυστικότητα και διαρκούν όσο διάστημα κρίνει ο εισαγγελέας ότι είναι απαραίτητο ώστε να ζητήσει την άρση της ασυλίας ενός μέλους του Κοινοβουλίου, αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των σχετικών διαδικασιών.

Διαδικασία άρσης της ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον/ την πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Αυτό συνέβη χθες όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι έλαβε «αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη».

Το αίτημα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες παραπέμπεται την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία από τον γενικό εισαγγελέα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ακρόασης της εν λόγω Επιτροπής θα ακουστεί για πρώτη φορά ολόκληρο το κατηγορητήριο και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

«Επισκιάζει» η υπόθεση τις εργασίες της Ολομέλειας

Από χθες το απόγευμα όταν και ακούστηκε η ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη το θέμα επισκίασε τις συζητήσεις γύρω από την κατά τα άλλα πλούσια και ενδιαφέρουσα ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και ενώ οι ευρωβουλευτές ετοιμάζονταν για τις συζητήσεις και σχετικές ψηφοφορίες γύρω από τις σχέσεις Ε.Ε – Κίνας, τον προϋπολογισμό του 2024, την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, η σοβαρή υπόθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή ξαφνικά κυριάρχησε στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Συνομιλώντας με Έλληνες συναδέλφους του μας μεταφέρουν ότι εδώ και καιρό άκουγαν φήμες για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης, που αφορούσε τον Αλέξη Γεωργούλη. Δεν είναι πάντως σίγουροι ότι αφορά την υπό διερεύνηση από τις βελγικές αρχές υπόθεση ή (και) κάποια άλλη. Αρκετοί Έλληνες ευρωβουλευτές συγχρόνως σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια ακόμα ιστορία, που προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας μας στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X