ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δύσκολο σενάριο συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς

Εάν τα στελέχη που αποχώρησαν αποφασίσουν να κάνουν κάποιο βήμα προς την Κουμουνδούρου, θα πρέπει να προηγηθεί μια ισχυρή δόση αυτοκριτικής από το πρώην κόμμα τους

Kathimerini.gr

Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη μια ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί μίνιμουμ συναίνεση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Πέρα από τον «θόρυβο» που προκάλεσαν προλαβαίνοντας το ΠΑΣΟΚ. Τα «καύσιμα», ωστόσο, που μπορεί να δώσει στην Κουμουνδούρου η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ημερομηνία λήξης τη 12η Φεβρουαρίου, που η Βουλή θα εκλέξει τον Κώστα Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Βλέποντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει κλειστεί σαν «σκαντζόχοιρος», από την Κουμουνδούρου συνεχίζουν το «φλερτ» προς τους πρώην συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς που συμφώνησαν να στηρίξουν τη Λούκα Κατσέλη.

Στη Νέα Αριστερά υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες και η «εξίσωση» για μια πιθανή συμπόρευση είναι πολυπαραγοντική. Μετά την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν σχηματίσει ένα «πηγαδάκι» έξω από την Ολομέλεια. Με βάση το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι είχαν ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά, η συζήτηση των τριών κορυφαίων στελεχών είναι προφανές πως θα παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον. Ενιαίο «μπλοκ» δεν υπήρχε στην ψηφοφορία. Η παλαιά «Ομπρέλα» έσπασε, με τους Νίκο Βούτση και Νίκο Φίλη να τάσσονται υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη κατά. Κάποιοι από την παλαιά «ομάδα Αχτσιόγλου» τοποθετήθηκαν αρνητικά, με την ίδια να υποστηρίζει τη Λούκα Κατσέλη. Στους υπέρμαχους της συμπόρευσης, με προσεκτικά και σταδιακά βήματα που θα έρθει σαν φυσιολογική εξέλιξη μιας συνεργασίας, τάσσεται ο Νίκος Μπίστης. Θετικοί στη Λούκα Κατσέλη οι Νάσος Ηλιόπουλος και Κώστας Καρπόζηλος, που εκφράζουν όμως προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα. Στο «λευκό» κατέληξε ο γραμματέας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Τι σημαίνει αυτή η «πολυφωνία»; Πως αν τελικά η Νέα Αριστερά αποφασίσει να κάνει κάποιο βήμα προς την Κουμουνδούρου, θα απαιτηθεί μια ισχυρή δόση αυτοκριτικής από το πρώην κόμμα τους. Στέλεχος της Πατησίων, μιλώντας στην «Κ», τόνιζε ως παράδειγμα: «Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε ένα κόμμα που ψηφίζει τον αρχηγό από τη βάση;», επαναφέροντας τη διαμάχη του συνεδρίου του 2022 μεταξύ της τότε πλειοψηφίας και της «Ομπρέλας». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει το καταστατικό συνέδριό του την άνοιξη. Θα μπορούσε να επαναφέρει την ανάδειξη του αρχηγού του από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο; Κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε αυτή την αλλαγή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν σε μια συνεργασία που θα τον επανέφερε ακόμα και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο πως ο Σωκράτης Φάμελλος έχει απευθύνει πολλαπλά καλέσματα σε όσους έφυγαν από το κόμμα. Οι σχέσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι πολύ καλές, ενώ και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε ένα πολύ φιλικό τετ α τετ της Ολγας Γεροβασίλη με την Εφη Αχτσιόγλου σε παρουσίαση βιβλίου, όπου βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ με τον Παύλο Γερουλάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση