Kathimerini.gr
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό θα παρουσιάσει την Τετάρτη (20/05) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα και αμέσως μετά το σχέδιο θα εξειδικευθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου.
Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό αφενός θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, αφετέρου θα αποκαλύψουν τα μέτρα επανεκκίνησης και στήριξης του κλάδου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Πάντως, πολλοί μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας που διαχειρίζονται ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας είναι έτοιμοι να ανοίξουν κάποιες από τις μονάδες τους αμέσως μόλις η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τα πρωτόκολλα λειτουργίας για την προστασία από την COVID-19. Την ίδια ώρα ανοίγουν τις πύλες τους την 1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, μεταξύ των οποίων και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.
Πολλοί ξενοδόχοι, πάντως, είτε δωδεκάμηνης είτε εποχικής λειτουργίας, αναμένουν να μάθουν πρώτα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και να προσμετρήσουν τη ζήτηση ανάλογα με τις ημερομηνίες απελευθέρωσης των ταξιδιών για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Με την κυβέρνηση έτοιμη να επιτρέψει τη λειτουργία στα εποχικά ξενοδοχεία ακόμα και πριν από την 1η Ιουλίου και τις διεθνείς πτήσεις να ξεκινούν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα, με προοπτική την πλήρη απελευθέρωση των ταξιδιών εντός της ζώνης Σένγκεν έως τα τέλη Ιουνίου, εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μονάδων μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων θα μπορεί να εξασφαλίσει κάποια πληρότητα. Επιπλέον, με τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του κλάδου να αναμένονται εντός των αμέσως επομένων ημερών, θα είναι πιο ξεκάθαρη και η εικόνα για την επιχειρησιακή απόδοση.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει σειρά «στοχευμένων» μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου– αλλά και σχεδιασμό οριζόντιων παρεμβάσεων που θα στηρίξουν την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη και θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος.
Στα άμεσης εφαρμογής στοχευμένα μέτρα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση, η επιδότηση των εργαζομένων που θα κληθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, η οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, η στοχευμένη και με κριτήρια επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον κορωνοϊό.
Πέρα από τα «στοχευμένα μέτρα» σχεδιάζονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν είτε άμεσα είτε εντός του 2021. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα –και παρά τον κορωνοϊό– η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, καθώς προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη (μέσα και από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος) αλλά και η μείωση του δείκτη της ανεργίας.