Kathimerini.gr
Αντώνης Αντζολέτος
Μια προσπάθεια «σασμού» με τον Παύλο Πολάκη, η «σφραγίδα» στη συμμαχία με τον Νίκο Παππά και η αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη κατά σχεδόν δύο εβδομάδες αποτέλεσαν την τριπλή προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να κερδίσει χρόνο, εσωκομματικές δυνάμεις και να δώσει μια παράταση ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 47 βουλευτές. Δεκατέσσερις μήνες μετά, με τη νέα τάξη πραγμάτων έχουν μείνει 34. Αποτελεί μεταπολιτευτικό ρεκόρ απωλειών για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τόσο σύντομο χρόνο ή γενικά για κοινοβουλευτικό κόμμα. Οσοι έφυγαν πρώτοι νιώθουν δικαιωμένοι και ας μην έχουν προκαλέσει τον «θόρυβο» και την απήχηση που θα ήθελαν. Οσοι έμειναν πίσω αισθάνονται εγκλωβισμένοι και ας μην το παραδέχονται.
Στα «πηγαδάκια» που σχηματίζονταν έξω από την αίθουσα της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη αρκετοί απορούσαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περίμενε την επόμενη εβδομάδα, που θα έχει επιστρέψει από την Κρήτη, για να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι βουλευτές μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Με την Πόπη Τσαπανίδου παρούσα, το «σκορ» θα έγραφε 17 «ναι», 13 «όχι» και 4 «παρών» για τις αλλαγές στο προεδρείο της Κ.Ο. Και το αποτέλεσμα, όπως τόνιζαν, δεν θα ήταν μια οριακή πλειοψηφία, αλλά μια ταπεινωτική ισοπαλία.
Οι «13»
Δεν είναι τυχαίο πως ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανέφερε πως «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών».
Αυτό που δεν προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως αν το κλίμα δυναμιτιστεί περαιτέρω, το κόμμα δεν κινδυνεύει να εκπέσει μόνο από το πολιτειακό του status. Στην περίπτωση που η σύγκρουση φτάσει στο απροχώρητο και ενεργοποιηθεί το σενάριο μιας μαζικής αποχώρησης, βάσει της αριθμητικής, μπορεί να συγκροτηθεί για δεύτερη φορά μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα απέναντί του. Στις συσκέψεις που πραγματοποιούν οι «87» το σενάριο της αυτονόμησης έχει πέσει στο τραπέζι. Από όσους ψήφισαν «όχι» την Τρίτη, οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Συμεών Κεδίκογλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός και Μαρίνα Κοντοτόλη φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα ξαναεμπιστευτούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι έξι πρώτοι, άλλωστε, είχαν υπογράψει το κείμενο των «87», που ήταν ένα πρώτο «καμπανάκι» για την απώλεια της δεύτερης θέσης στη Βουλή. Στους παραπάνω «11» μπορεί να προστεθεί ο Μίλτος Ζαμπάρας, ο οποίος επέλεξε το «παρών» πριν από πέντε ημέρες, συμπλήρωνε όμως την επτάδα των «87» στα τέλη Ιουνίου. Η 13η θέση ανήκει στη νεοφώτιστη Πόπη Τσαπανίδου. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε αυτό το σενάριο κινδυνεύει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «να μείνει ένας πρόεδρος χωρίς κόμμα».
Θα είναι το πρόκριμα για τη συγκρότηση του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης που θα τείνει χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά; Τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου αλλάζουν μέρα με τη μέρα και τα πράγματα είναι πολύ ρευστά για να γίνουν μεγάλα χρονικά άλματα. Στην ψηφοφορία της Κ.Ο. άλλωστε, βουλευτές που αντιτάχθηκαν στον πρόεδρο μιλούν για δύο συναδέλφους τους, που ύστερα από έντονο «μασάζ» από μέλη της ηγετικής ομάδας άλλαξαν στάση και πήγαν στο «ναι». Και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» από τους «87», που θα επιθυμούσαν μια δυναμική εξέλιξη, δεν είναι σίγουροι πως το «τυχερό 13άρι» το έχουν στο τσεπάκι. Η «δανεική» ψήφος είναι κάτι συνηθισμένο στην πολιτική. Αλλο να περάσει ένας βουλευτής στη «γκρίζα ζώνη» για μια ειδική συνθήκη και άλλο να αφήσει τη «σιγουριά» του για κάτι που δεν ξέρει αν θα «περπατήσει». Αν στη συνεδρίαση γινόταν αποδεκτή η πρόταση του Χρήστου Γιαννούλη, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ζήτησε μυστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό.
Η «φρουρά Τσίπρα»
Από την Τετάρτη και μετά η «φρουρά Τσίπρα» σπρώχνει τις εξελίξεις και πιέζει τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει ο ίδιος σε εκλογές. Αυτό που εκτιμούν είναι πως ενώ παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβόταν τη χαμηλή συμμετοχή που μπορεί να τον απονομιμοποιούσε, πλέον ανησυχεί πως θα χάσει. Η πλευρά της ηγεσίας κάνει διαφορετική ανάγνωση και πιστεύει πως οι «87» θεωρούν δεδομένο ότι θα ηττηθούν κατά κράτος στην Κεντρική Επιτροπή αν καταθέσουν πρόταση μομφής και γι’ αυτό προσπαθούν να πετάξουν το «μπαλάκι» στον Στέφανο Κασσελάκη. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει και μια μερίδα στελεχών μέσα στους «300» της Κ.Ε. οι οποίοι και ανένταχτοι είναι και έχουν κουραστεί από τις συνεχείς διαμάχες. Το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή είναι προσφυγή σε νέες κάλπες. Το συγκεκριμένο κοινό ενδεχομένως να γείρει τη «ζυγαριά» των εξελίξεων στη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Η προσπάθεια πάντως του Κασσελάκη να εξουδετερώσει την απειλή Πολάκη, διαγράφοντας την Αθηνά Λινού, δεν φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα, όπως φάνηκε και από τις αναρτήσεις του Χανιώτη βουλευτή μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η τελευταία ελπίδα για τον εξευμενισμό του Πολάκη, θα ήταν η επαναφορά του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόνος του ίδιου πάντως δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αποκατάσταση της σχέσης του με τον Κασσελάκη.