ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Στερεύουν» οι βρύσες στην Κέρκυρα

Είδος προς εξαφάνιση το νερό στο νησί του Ιονίου - Σε δύσκολη κατάσταση το δίκτυο ύδρευσης

Kathimerini.gr

Κανονικότητα τείνουν να γίνουν οι διακοπές νερού στην πόλη της Κέρκυρας, με πολλές βρύσες να στερεύουν ξαφνικά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Πολλές περιοχές στο νησί που έτσι και αλλιώς για σχεδόν δύο δεκαετίες πίνουν μόνο εμφιαλωμένο, λόγω κακής ποιότητας του νερού που φτάνει στα σπίτια, δεν έχουν πλέον καθόλου νερό για ώρες εξαιτίας των εκτεταμένων βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης. Κάτοικοι και δημοτικές αρχές αναμένεται να θέσουν το πρόβλημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το νησί ενόψει ευρωεκλογών. Ο κ. Στέφανος Πουλημένος, δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, αναφέρει ότι το δίκτυο του νησιού βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Υπάρχουν πολλές αφανείς διαρροές. Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία επιδιορθώνουν τις επιφανειακές βλάβες που εντοπίζονται, οι οποίες όμως είναι εκατοντάδες», τονίζει.

Η πολύωρη προσπάθεια επικοινωνίας με τη ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας) χθες στάθηκε αδύνατη. «Τρέχουν για να επιδιορθώσουν τις βλάβες και να λύσουν όσα προβλήματα λύνονται», εξηγεί ο κ. Πουλημένος. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, αναφέρει ότι αναμένεται μηχάνημα από την Αθήνα, «το οποίο θα μπορέσει να ανιχνεύσει τις διαρροές που υπάρχουν στο δίκτυο». Μόλις πριν από έξι μέρες και έπειτα από ένα μήνα συνεχών διακοπών, η ΔΕΥΑΚ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «λόγω βλάβης σε εξαρτήματα των κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης της πόλης, υπάρχουν προβλήματα στην αναπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας νερού, η οποία επηρεάζει τα ψηλά σημεία της πόλης», χωρίς όμως να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των προβλημάτων.

Η ΔΕΥΑΚ, από τότε που ο ενιαίος δήμος του νησιού χωρίστηκε σε τρεις δήμους, επίσης βρίσκεται σε διαδικασία αντίστοιχης κατάτμησης. Ωστόσο, ο οργανισμός επιβαρύνεται με περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ οφειλές, κυρίως προς τη ΔΕΗ. «Υπήρξε αδυναμία λήψης μετρήσεων, διανομής και είσπραξης λογαριασμών», εξηγεί ο κ. Πουλημένος. Ετσι, από τη μία το νερό για πολλούς ήταν τζάμπα, αλλά την ίδια στιγμή δεν πραγματοποιείτο καμία τεχνική εργασία για τη συντήρηση του δικτύου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην πόλη της Κέρκυρας και κυρίως στα ψηλότερα σημεία. Μία από τις πρώτες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που θα συναντήσει κανείς αναζητώντας πληροφορίες για το νησί είναι οι προσφορές εξάδων με εμφιαλωμένα νερά. Ο κ. Βασίλειος Χειμαριώτης, δήμαρχος του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια. «Κάθε μέρα τα πλοία από την Ηγουμενίτσα έρχονται φορτωμένα με εμφιαλωμένα νερά. Αν ποτέ καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, σωθήκαμε», καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X