Αντώνης Αντζολέτος
Διπλό «χαστούκι» επεφύλασσε η πρώτη μετακαλοκαιρινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον Στέφανο Κασσσελάκη. Από τη μία, ο Παύλος Πολάκης άνοιξε τα χαρτιά του αμφισβητώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλοι, οι «οκτώ» της Πολιτικής Γραμματείας –εκπροσωπώντας την κίνηση των «87» ή της λεγόμενης «φρουράς Τσίπρα»– αποχώρησαν για άλλη μία φορά από συνεδρίαση οργάνου, τονίζοντας ότι «δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας».
Το κλίμα δυναμιτίστηκε με την τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Το «σήμα» πως ήταν έτοιμος να θέσει θέμα ηγεσίας το είχε δώσει στα social media, καθώς ύστερα από παρότρυνση πολίτη να κατέβει υποψήφιος του απάντησε: «Ολα στην ώρα τους». Στη συνεδρίαση επισήμανε ότι η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συγκρότηση ενός προγράμματος λαϊκά κατανοητού και κοινωνικά αναγκαίου. «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα, και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό», τόνισε προκαλώντας αμηχανία. Φέρεται να είχε προαναφέρει μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή». Τον λόγο πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «εγώ δεν σηκώνω το γάντι. Δεν θα ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή», φέρεται να απάντησε.
Είναι σαφές ότι η πρόκληση του βουλευτή Χανίων δείχνει ξεκάθαρα ότι το «γυαλί» με την ηγεσία έχει σπάσει οριστικά. Θα είναι η Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου πρόκριμα για εξελίξεις στο κόμμα; Αν γίνει αυτό, το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου τινάζεται στον αέρα. O Χανιώτης βουλευτής δεν συγχώρησε ποτέ στον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν τον στήριξε εξαρχής και αποφασιστικά στην υπόθεση με την Αθηνά Λινού. Στην αρχή της χθεσινής τοποθέτησής του, σύμφωνα με άλλες πηγές, τόνισε ότι «αν για οποιονδήποτε βουλευτή της Ν.Δ. είχαμε αποκαλύψει ανάλογα πράγματα θα ζητούσαμε τη διαγραφή του και από την Κ.Ο. και από μέλος του κόμματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βραδινή ανάρτησή του δεν σήκωσε τους τόνους για τον Παύλο Πολάκη. Ανέφερε πως θα συναντηθεί μαζί του όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ότι μιλάει σε πολιτική βάση και ότι το θέμα της Αθηνά Λινού, που είναι ανοιχτό, το έχει αναλάβει ο ίδιος. Η αναφορά του στο τέλος ότι «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος», ασφαλώς τον περιελάμβανε, ωστόσο, αυτό στράφηκε πρωτίστως στους «87». Κάτι ανάλογο φέρεται να είπε και τη στιγμή που οι «οκτώ» έφευγαν από τη συνεδρίαση.
Το κλίμα χθες στην Κουμουνδούρου μύριζε «μπαρούτι» από νωρίς. Η Ράνια Σβίγκου, κατά πληροφορίες, εκτός από την ανάλυση για τα Μέσα του κόμματος, ζήτησε να υπάρξει απόφαση του οργάνου υπέρ της εισόδου στη Βουλή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι «οκτώ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αντέδρασε θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν θέλει να παραιτηθούν οι βουλευτές προκειμένου να πάρει τη θέση τους. Η Ολγα Γεροβασίλη φέρεται να του επισήμανε πως προκάλεσε έναν εμφύλιο, λειτούργησε διχαστικά, ενώ γνώριζε πως η έδρα λόγω της Ζωρζέτας Λάλη θα καταλήξει σε άλλο κόμμα. Στην ανακοίνωση των «οκτώ» από την Πολιτική Γραμματεία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Οθωνα Ηλιόπουλου έγινε για λόγους αλλότριους, από τη μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται».
Σε απάντηση όλων αυτών, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε πως ουσιαστικά οι «87» κάνουν τα πάντα για να μην ακούγεται το αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος. «Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν –ή έστω να μην εύχονται σε μια ανακοίνωση– την είσοδο του προέδρου τους στη Βουλή; Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος; Πώς μπορεί –ακόμη– στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους». Τελικά, οι Ο. Γεροβασίλη, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ζ. Καρκούλια, Κ. Νοτοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Ε. Συμεωνίδου, Αλ. Φλαμπουράρης, Κ. Ζαχαριάδης, που ήταν συνδεδεμένοι διαδικτυακά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Το άρθρο του καταστατικού για την πρόταση μομφής
Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Τι σημαίνει αυτό; Πως αν ο Χανιώτης βουλευτής επιμείνει στις θέσεις του, θα πρέπει στις 7-8 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, να αμφισβητήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας πρόταση μομφής. Είναι μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο κόμμα. Είχε συζητηθεί ωστόσο και πέρυσι το φθινόπωρο ως ενδεχόμενο, μετά το ερωτηματολόγιο που είχε αναρτήσει και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει. Τελικά το κόμμα οδηγήθηκε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου λύθηκαν οι διαφορές μέχρι τις ευρωεκλογές.