ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σίριαλ νοσηρότητας στήνεται πάνω στην υπόθεση της Πάτρας

Η Πισπιρίγκου και οι «αποκαλύψεις»

Kathimerini.gr

Ιωάννα Μάνδρου

Oι έρευνες για την πρωτοφανή στα εγκληματολογικά χρονικά μας υπόθεση με τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παρά τις ημέρες του Πάσχα. Αστυνομικές και δικαστικές αρχές επικεντρώνονται στην αναζήτηση όλης της αλήθειας, για το πώς τα δύο παιδάκια της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου έφυγαν από τη ζωή, ενώ για το τρίτο, την 9χρονη Τζωρτζίνα, έχει προφυλακιστεί η μητέρα της με βαρύτατες κατηγορίες, ως υπαίτια για τη δολοφονία της με χορήγηση υψηλής δόσης κεταμίνης.

Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες των Αρχών, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον θάνατο και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας.

Οι δύο εισαγγελείς, Αντώνιος Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, που έχουν αναλάβει τις έρευνες σε στενή και καθημερινή συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών αξιολογούν τα πάντα, ενώ τουλάχιστον 40 μάρτυρες έχουν εξεταστεί, κυρίως γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήρθαν σε επαφή με τα άτυχα παιδάκια, ο θάνατος των οποίων ερευνάται πλέον ως εγκληματική ενέργεια.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές, έχει αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού προβλήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο τα δύο μικρά παιδιά, όπως επίσης έχει αποκλειστεί ως αιτία θανάτου τους κάποιο παθολογικό αίτιο. Η επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων, των ιατροδικαστικών εξετάσεων, κάθε ιστολογικού η άλλου ευρήματος που υπάρχει, αλλά και οι μαρτυρίες των γιατρών και των νοσηλευτών, εκτιμάται ότι θα φωτίσουν τη σκοτεινή και αποτρόπαιη αυτή ιστορία, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και έχει φιλοξενηθεί σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Και ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν χάνουν λεπτό προκειμένου σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον θάνατο και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου, η ήδη προφυλακισμένη μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις εισαγγελικών αρχών ότι δύσκολα θα ομολογήσει και θα παραδεχθεί τις αποτρόπαιες πράξεις της.

Δεν ξέρει…

Και από τη φυλακή, όπου κρατείται σε ειδικό καθεστώς ασφαλείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της λόγω του στυγερού εγκλήματός της, η κατηγορουμένη Ρούλα Πισπιρίγκου συνεχίζει να προσποιείται –κάτι που έκανε και στην ανακρίτρια– ότι δεν ξέρει πού και πώς βρέθηκε η υψηλή δόση κεταμίνης στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία που οδήγησαν στην ποινική δίωξη εις βάρος της και στην προφυλάκισή της είναι συντριπτικά.

Η κρατούμενη δεν χάνει ευκαιρία να επικοινωνεί με τηλεοπτικές εκπομπές και να αναφέρεται σε λεπτομέρειες της κοινής ζωής της με τον Μάνο Δασκαλάκη, πατέρα των άτυχων παιδιών, ή να επιχειρεί να αντικρούσει πληροφορίες που μεταδίδονται και κατά τη γνώμη της δεν την ευνοούν. Εμφανίζεται ως αδικημένη, που κακώς βρίσκεται στη φυλακή, ενώ η γενικότερη παρουσία της προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αφού από την πρώτη στιγμή που οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες για τους ανεξήγητους θανάτους των τριών παιδιών της, η κατηγορουμένη δεν επέδειξε συντριβή, αλλά ούτε ίχνος μεταμέλειας, όταν κατηγορήθηκε επισήμως και με στοιχεία για τη δολοφονία του μεγαλύτερου παιδιού της.

Επιτίθεται στους γιατρούς

Δεν χάνει μάλιστα ευκαιρία να επιτίθεται στους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά δεν το πέτυχαν, να σώσουν το άτυχο παιδάκι, στο οποίο η μητέρα του είχε χορηγήσει τόσο μεγάλη δόση κεταμίνης που μπορούσε να σκοτώσει και ελέφαντα.

Και ενώ οι έρευνες των Αρχών κορυφώνονται, με συνεπίκουρους ιατροδικαστές που έχουν πέσει πάνω στην υπόθεση, η προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και ο πρώην σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης, με τη συχνή παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης, τροφοδοτούν την επικαιρότητα του όλου θέματος.

Η αναφορά τους σε λεπτομέρειες που δεν έχουν σχέση με τον θάνατο των τριών παιδιών –γι’ αυτά αποφεύγουν να τοποθετηθούν–, αλλά με τον κοινό τους βίο και τις σχέσεις τους με άλλα πρόσωπα, συντηρεί μια κοινωνική νοσηρότητα που έχει χτυπήσει κόκκινο στην υπόθεση της Πάτρας.

«Δηλητήριο»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το στυγερό του εγκλήματος και η αγωνία της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και με τα άλλα δύο παιδάκια είναι στοιχεία που συμβάλλουν ώστε το θέμα να παραμένει στην επικαιρότητα, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια και τις τιμές στην ενέργεια.

Πάντοτε άλλωστε τα στυγερά εγκλήματα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αλλο όμως το ενδιαφέρον του κόσμου για μια τόσο ανατριχιαστική ιστορία, άλλο η δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων και άλλο η ανακύκλωση πληροφοριών αμφίβολης αξιοπιστίας και η παράθεση λεπτομερειών, ακόμη και προσωπικών δεδομένων των πρωταγωνιστών της τραγωδίας, που δεν σχετίζονται ούτε με το έγκλημα ούτε με την ουσία των ερευνών.

Η συνεχής και αδιάλειπτη εμφάνιση σε τηλεοπτικές εκπομπές των τριών άτυχων παιδιών όσο ζούσαν, πολλές φορές χωρίς την τήρηση όσων ορίζει ο νόμος, και η μέχρις εσχάτων παράθεση λεπτομερειών για τη ζωή της οικογένειας έχουν προσδώσει στην υπόθεση άλλα χαρακτηριστικά, που διαθέτουν επικινδυνότητα. Δηλητηριάζουν το κοινωνικό σώμα, εξοικειώνουν με μια βία σκοτεινή και υποβόσκουσα και αφήνουν ίχνη βλαπτικά, σαν να πρόκειται για μιαν ιδιότυπη κεταμίνη που μεταβολίζεται και αφομοιώνεται ανεπαίσθητα, προκαλώντας βαθιές πληγές στον ψυχισμό μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση