ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόωρο «φρένο» στα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς

Κριτική από Τσακαλώτο αναφορικά με τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου έναντι Κασσελάκη – Απορρίπτει την πρόταση για Ράμμο στην Προεδρία ο Νίκος Παππάς

Kathimerini.gr

Οι πρώην σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς έχουν πολλά να χωρίσουν πριν μπει στο τραπέζι το θέμα μιας πιθανής συνεργασίας. Από τις αντιδράσεις στελεχών, κυρίως από την πλευρά του κόμματος του Αλέξη Χαρίτση, είναι σαφές πως μπήκε ένα αρκετά «πρόωρο φρένο» σε όσους έσπευσαν να προαναγγείλουν συμπόρευση των δύο κομμάτων. Η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου δεν σημαίνει πως οι τροχιές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς έπαψαν να είναι διακριτές.

Στη Νέα Αριστερά υπάρχουν διαφορετικές «αποχρώσεις» σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν. Η γενική γραμμή, πως δεν θα γίνουν το «σωσίβιο» του ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο όρος Κεντροαριστερά εξακολουθεί να τους προκαλεί «αλλεργία». Το πρώτο «ηχηρό» χαστούκι στα περί συνεργασιών έριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Attica: «Είναι προβληματική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν προβληματικό και πώς διώξανε τον κ. Κασσελάκη. Δεν ήταν δημοκρατικό αυτό που έγινε, ήταν μια φράξια που είπε πως ό,τι και να γίνει αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι υποψήφιος». Για την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών ρωτήθηκε η Ολγα Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ, κρατώντας ευγενικά αποστάσεις. «Ηταν απόφαση της πλειοψηφίας των οργάνων, που έχει ψηφίσει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Και ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Κontra, έριξε γρήγορα τις «γέφυρες». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μίλησε για γενικότερες συνεργασίες, τονίζοντας πως σε διμερές επίπεδο είναι ασύμβατα δύσκολος ο κοινός δρόμος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος απευθύνθηκε και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας το πρέσινγκ προς την Κουμουνδούρου. Ενα από τα θέματα που έβαλε είναι να μην ψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Αυτό θα είναι το πρώτο κρίσιμο «crash test» για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μεταξύ των πρώην συντρόφων. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, το 60% των ομιλούντων υποστήριξε την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας το Σάββατο.

Ενδεχομένως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, μετά το προσκλητήριο που τους απηύθυνε ο Σωκράτης Φάμελλος, να ήθελαν να απαντήσουν και στον Γιώργο Καραμέρο που πήγε ένα βήμα παρακάτω. Ο εκπρόσωπος Τύπου είχε τονίσει στο Mega πως «υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών το επόμενο διάστημα προκειμένου να υπάρξει μια κοινοβουλευτική ομάδα ισχυρή της σύγχρονης Αριστεράς, που θα έχει όχι μόνο στην κοινωνία τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στη Βουλή».

Οπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» την Κυριακή, το μόνο που συζητούν στα Πατήσια σε σχέση με την Κουμουνδούρου είναι πως σε περίπτωση που οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες το απαιτήσουν, η σύναψη μιας προγραμματικής συμφωνίας θα μπορούσε να «σφραγιστεί» είτε με τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ή μιας διακήρυξης. Ακόμη κι αυτό φαντάζει αρκετά μακρινό, τη στιγμή που ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Attica εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση ως προς την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Χθες ανακοινώθηκαν οι νέοι τομεάρχες. Σε όσα δεν είχαν γίνει γνωστά, τομεάρχης Αμυνας αναλαμβάνει ο Συμεών Κεδίκογλου, Παιδείας ο Διονύσης Καλαματιανός με την Πόπη Τσαπανίδου (θα είναι και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής), Δικαιοσύνης ο Γιώργος Παπαηλιού, Πολιτισμού η Μαρίνα Κοντοτόλη, Ενέργειας ο Μίλτος Ζαμπάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από δική της απόφαση η Νίνα Κασιμάτη επέλεξε να μην αναλάβει κάποιον τομέα ευθύνης. Παραμένει στη θέση που κατείχε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση