ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ποιος μπορεί να πει όχι στη Μαρίνα Σάττι;»

Ο Αμερικανός πρωταγωνιστής στο βιντεοκλίπ του «Ζαριού» μιλά για τη γνωριμία του με τη Μαρίνα Σάττι, τα γυρίσματα και για το μήνυμα του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision

Kathimerini.gr

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου

O Σκοτ ζει στην Ελλάδα από το 1985. Hρθε στη χώρα ως μέλος της Αμερικανικής Αποστολής, αλλά η μοίρα τού επιφύλαξε μια έκπληξη. Σε μία επίσκεψή του σε ένα πρακτορείο μοντέλων τον συμπεριέλαβαν στον κατάλογό τους. «Ποιος θα θέλει εμένα», είπε τότε στην ατζέντισσα, «είμαι χοντρός και αστείος». Και όμως. Λίγο μετά τον επέλεξαν να πρωταγωνιστήσει στη διαφημιστική καμπάνια της Aegean, σε ένα σποτ με τίτλο «Ζεϊμπέκικο αλά ελληνικά», όπου βλέπουμε έναν σερβιτόρο να διδάσκει τον ελληνικό χορό σε έναν Αμερικανό τουρίστα. Η ερμηνεία του ήταν καταπληκτική. Κάπως έτσι έγινε ο διάσημος Αμερικανός της διαφήμισης και αυτοβαφτίστηκε Σκοτ Αμερικανός. Για αυτόν του τον ρόλο τον επέλεξε η Μαρίνα Σάττι για το «Ζάρι».

– Πώς καταλήξατε να πρωταγωνιστείτε στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision;

Είμαι θαυμαστής της Μαρίνας Σάττι από την πρώτη φορά που τη γνώρισα το 2016, όταν είχε υποδυθεί τη Μαρία στο «West Side Story» στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν είχα ιδέα ποια ήταν, αλλά άρεσε πολύ στην κόρη μου και πήγαμε να δούμε την παράσταση. Βγάλαμε λοιπόν μια φωτογραφία μαζί της και της είπα: «Ξέρεις, είμαστε Αμερικανοί και μας άρεσε πολύ ερμηνεία σου». Ετσι μετά πηγαίναμε σχεδόν σε κάθε συναυλία. Την έχουμε δει παντού. Και κάθε φορά την πλησίαζα και έλεγα «Μαρίνα, μας θυμάσαι; Είμαστε οι Αμερικανοί θαυμαστές σου». Και μας θυμόταν. Νομίζω πως με είχε στο μυαλό και από τη διαφήμιση της Aegean και, όταν σκέφτηκαν το βιντεοκλίπ με έψαξε και με βρήκε. Με προσέγγισε ο βοηθός της και είπα αμέσως ναι στην πρόταση, δεν σκέφτηκα καν τι και πώς. «Ποιος μπορεί να πει όχι στη Μαρίνα Σάττι», απάντησα. Αργότερα στο σετ η ίδια η Μαρίνα μου είπε πως ήθελε ακριβώς εμένα για αυτόν τον ρόλο.

– Ποια είναι η γνώμη σας για το βιντεοκλίπ του «Ζαριού»;

Προσωπικά το λάτρεψα. Λατρεύω το τραγούδι, αλλά είμαι και προκατειλημμένος, γιατί η Μαρίνα για εμένα είναι θεά. Εχει τόσο όμορφη φωνή. Και όταν τραγουδούσε στο πλατό χωρίς μουσική, ξέρετε, είπα στη Μαρίνα, «αυτό το τραγούδι θα κερδίσει, γιατί είσαι αληθινή τραγουδίστρια». Πολλοί από τους τραγουδιστές της Eurovision είναι φανταχτεροί. Ομως με αυτό το βίντεο η Μαρίνα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει, γιατί είναι αστείο, αλλά δείχνει ταυτόχρονα και τα πολλά πρόσωπα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι οι ξένοι που θα το δουν θα σκεφτούν «Θεέ μου, γιατί δεν πήγαμε στην Ελλάδα για τις διακοπές μας;», ότι θα σπεύσουν να κάνουν κράτηση. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν ψάχνουν μόνο το σουβλάκι, το τζατζίκι και τη φέτα, αλλά θα πάνε και στα μουσεία, θα πάνε στην Ακρόπολη. Θα σκεφτούν επίσης «γιατί δεν είναι εδώ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο;» Και αυτό είναι μόνο καλό για την Ελλάδα.

– Οι Αμερικανοί πώς βλέπουν την Ελλάδα;

Ερχονται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί στην Ελλάδα σήμερα. Ειδικά τώρα που μέρη σαν το Μεξικό γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα να ταξιδέψει κανείς. Εχω λοιπόν αυτή την αίσθηση, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει όλο και περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες ως μια τοποθεσία που είναι ασφαλής και όμορφη και χωρίς… καρχαρίες. Αστειεύομαι, αλλά καμιά φορά οι Αμερικανοί βλέπουν τα πράγματα και απλοϊκά, όταν ταξιδεύουν.

– Πολλοί σχολίασαν πως το βίντεο δεν αντιπροσωπεύει κάτι ελληνικό και ίσως με έναν τρόπο χλευάζει τη χώρα μας.

Εχετε δίκιο, το βίντεο είναι πολύ ελκυστικό για τους ξένους, αλλά είναι και ένα σχόλιο γι’ αυτή την πολυεπίπεδη πολιτιστική ταυτότητα που κουβαλά η Ελλάδα σήμερα. Η ίδια η Μαρίνα είναι άλλωστε μισή Σουδανή. Αλλά πιστεύω πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οι Ελληνες είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Είναι καλοί. Είναι φιλόξενοι. Τα ελληνικά νησιά βοήθησαν τους μετανάστες που ήρθαν. Είδαμε γιαγιάδες από τη Λέσβο υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης. Πιστεύω ότι οι Ελληνες νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους. Και αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ασφαλής εδώ στην Ελλάδα. Και η πολυπολιτισμικότητα συμβαίνει και είναι σιγά σιγά αποδεκτή.

– Πώς ήταν η Μαρίνα Σάττι στα γυρίσματα;

Η Μαρίνα, ξέρετε, είναι σίγουρα αφεντικό. Είχε τον απόλυτο έλεγχο. Αλλά είναι τόσο γλυκός άνθρωπος και είναι τόσο ευγενική με όλους. Δηλαδή, δεν την είδα να λέει τίποτα αρνητικό. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά, ρωτούσε τον σκηνοθέτη, που είναι Αυστραλός, «μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό και αυτό;». Και προσωπικά μου έλεγε πόσο καλή δουλειά έκανα. Τα γυρίσματα διήρκεσαν τρεις ημέρες συνολικά, εγώ ήμουν εκεί δύο ημέρες. Εκτός από τη Μαρίνα και η υπόλοιπη ομάδα από τις ΗΠΑ ήταν πολύ ευγενικοί. Ο Ζακ Γουίζελ, ο Aυστραλός σκηνοθέτης, αλλά και όλοι μας συνειδητοποιήσαμε πως κάναμε κάτι όμορφο και διασκεδαστικό ταυτόχρονα. Και πως δημιουργούσαμε το βιντεοκλίπ για το κομμάτι που ίσως κερδίσει τη Eurovision 2024.

– Στην Ελλάδα πώς βρεθήκατε;

Ηρθα στην Ελλάδα ως μέλος της Αμερικανικής Αποστολής, αρχικά στην Αμερικάνικη Βάση στο Ελληνικό και στη συνέχεια σε γραφείο της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Μετά έμεινα λόγω έρωτα. Ο ρομαντισμός με κράτησε, αλλά και το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, του ελληνικού σκεπτικισμού, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Γιατί, μην ξεχνάτε πως είμαι Αμερικανός και πολιτικά ουδέτερος. Εδώ δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, οι φιλίες υπερτερούν της ιδεολογίας. Αλλά κανείς δεν είναι θυμωμένος με τον άλλον. Μερικές φορές στις ΗΠΑ είμαστε πολύ πολωμένοι, ξέρετε με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκράτες, και έχω δει φίλους μου να γίνονται πολύ επιθετικοί ο ένας με τον άλλον. Και νομίζω πως εδώ στην Ελλάδα όλοι είναι πολύ πιο ανεκτικοί. Δεν νομίζω ότι θα φύγω ποτέ.

– Θα εμφανιστείτε μαζί της και στη σκηνή της Eurovision;

Η Μαρίνα δεν έχει αναφέρει τίποτα ακόμη. Αν με καλέσει, θα είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μαζί της στη σκηνή, να παίξω οποιονδήποτε ρόλο, ακόμα και να κουβαλάω τις βαλίτσες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση