Γιάννης Σουλιώτης
Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται από την Πέμπτη ο φάκελος του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών για τον θάνατο των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Μετά την προφυλάκιση της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου με την κατηγορία ότι στις αρχές του έτους δολοφόνησε την 9χρονη κόρη της Τζωρτζίνα με χορήγηση κεταμίνης, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκε προκειμένου να προσδιοριστούν οι συνθήκες θανάτου και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις έξι μηνών Iριδας τo 2019 και το 2021 αντίστοιχα. Ο θάνατός τους αρχικά είχε αποδοθεί σε παθολογικά αίτια.
Οι ιατροδικαστές
Στην αρχή της εβδομάδας οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς ολοκλήρωσαν και υπέβαλαν στην Ασφάλεια την έκθεσή τους για τις συνθήκες θανάτου των δύο κοριτσιών. «Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου», επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές. Προς ενίσχυση των συμπερασμάτων τους, οι ιατροδικαστές επικαλούνται και μια σειρά από παθολογοανατομικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα κάποιες εκδορές στη μύτη της 3,5 ετών Μαλένας, καθώς και μια κάκωση στη στοματική κοιλότητα της Ιριδας, σε συνδυασμό με το αίμα που υπήρχε πάνω σε πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του βρέφους.
Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, στη ΓΑΔΑ κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας η αδελφή της προφυλακισμένης Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κλήθηκε είναι ότι την ημέρα θανάτου της Ιριδας, η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, μαζί με την 33χρονη αδελφή της Ρούλα και την 9χρονη Τζωρτζίνα. Στην πολύωρη κατάθεσή της στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών κλήθηκε να περιγράψει πολλές φορές τι συνέβη τη μοιραία νύχτα του θανάτου. Επανέλαβε όσα είχε αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεσή της καθώς και σε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Ότι δηλαδή στις 7.30 π.μ. και ενώ κοιμούνταν με την αδελφή της άκουσαν το μωρό να κλαίει στην κούνια. Σηκώθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου και όταν επέστρεψε εκείνη τη ρώτησε τι συνέβη. Της απάντησε ότι σκέπασε το μωρό, του έβαλε την πιπίλα και ξανακοιμήθηκε. Το πρωί και ενώ είχαν ξυπνήσει, η 33χρονη ζήτησε από την αδελφή της να πάει να ξυπνήσει το μωρό για να το ντύσουν και να πάνε βόλτα. Εκείνη πήγε και διαπίστωσε ότι τα χέρια του βρέφους ήταν παγωμένα, ενώ μόλις έβαλε το χέρι της στο στήθος συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκρό. Παρά τις αποκαλύψεις η Δήμητρα Πισπιρίγκου ήταν υποστηρικτική προς την αδελφή της, αμφισβητώντας ότι εκείνη έβλαψε τα παιδιά της. Το σύνολο του προανακριτικού υλικού (στον φάκελο περιέχονται ακόμη καταθέσεις γιατρών καθώς και ατόμων από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον) θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που θα αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν νέες ποινικές διώξεις.