Kathimerini.gr
Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα
Εν μέσω κλίματος σφοδρής πολιτικής έντασης δρομολογήθηκαν από χθες και τυπικά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες έχουν ως επίκεντρο την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Κύρια εξ αυτών των διαδικασιών είναι η έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης από εξεταστική επιτροπή, που η σύστασή της, κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, «κλειδώνει», δεδομένου ότι ουδέν κόμμα διαφωνεί επί της αρχής. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες αναφορικά με το χρονικό εύρος της έρευνας που θα κληθούν να κάνουν τα μέλη τής υπό σύσταση Εξεταστικής. Ετσι, το ερώτημα είναι εάν θα συγκροτηθεί μόνο με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης –απαιτούνται 120 ψήφοι– ή και από τη Ν.Δ.
Ενταση χθες στην Επιτροπή Θεσμών – Την Παρασκευή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.
Οπως συμφωνήθηκε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, με οξείες ενστάσεις κυρίως από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ως προς την ακολουθία των συνεδριάσεων που θα είναι πυρετώδεις τα προσεχή 24ωρα, η συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως ΠΑΣΟΚ προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. Θα προηγηθούν την Παρασκευή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ –στην οποία, ως γνωστόν, δεν μπορεί να μετάσχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– και αύριο η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με μοναδικό αντικείμενο την έγκριση του διορισμού του κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η ίδια επιτροπή θα συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά στη βάση άλλου αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξεταστούν για την υπόθεση της «επισύνδεσης» του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη κατ’ αρχάς ο τέως και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, ο τέως γ.γ. της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδης, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος. Στη συνεδρίαση της επιτροπής με αυτό ως κύριο θέμα είναι που το ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει τη Ν.Δ., μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει στοιχεία βάσει των οποίων η έρευνα της Εξεταστικής θα μπορούσε να διευρυνθεί χρονικά στο παρελθόν και να μην περιοριστεί μόνο στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και στην πτυχή του παράνομου λογισμικού Predator.
Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς η ηγεσία του, κλιμακώνοντας την πίεση που εδώ και καιρό ασκεί προκειμένου η Εξεταστική να ερευνήσει και την υπόθεση των από το 2016 καταγγελθεισών «συνακροάσεων» στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, λέει ευθέως πλέον ότι αν η προς έγκριση πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν συμπεριλάβει ρητώς και τις περιπτώσεις των «συνακροάσεων», προσανατολίζεται να καταθέσει δικό της αίτημα. Σημειώνεται ότι, βάσει των όσων προβλέπονται, για να μπορέσει η προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ εξεταστική επιτροπή να διευρύνει χρονικά την έρευνα πέραν των υποθέσεων της τρέχουσας συγκυρίας, θα πρέπει εναλλακτικά:
α) Να αποδεχθεί, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας, το ΠΑΣΟΚ και να συμπεριλάβει στο δικό του αίτημα την πρόταση του ΚΚΕ.
β) Να μην υπάρξει άμεσα κάποια αλλαγή, να συσταθεί η Εξεταστική όπως ακριβώς την προτείνει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, αλλά να συζητηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της και να διαμορφωθεί πλειοψηφία μεταξύ των μελών της, ώστε να ζητηθεί σε επόμενη φάση και σε νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας η «εντολή» για περαιτέρω έρευνα σε υποθέσεις του παρελθόντος.
Αυτή τη δυνατότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει και η Ν.Δ., που έτσι κι αλλιώς θα έχει την πλειοψηφία στη σύνθεση της Εξεταστικής, καθώς επιθυμεί έρευνα σε βάθος μεγαλύτερο εκείνου που επιδιώκει το ΚΚΕ, δηλαδή από το 2012.