ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΟΔΥ: Πιθανό ένα νέο κύμα το φθινόπωρο – Ο ρόλος της μετάλλαξης «Κένταυρος»

Οι τρεις παράγοντες που κάνουν πιο μολυσματικό τον κορωνοϊό και η «μάχη» της Όμικρον με την «Κένταυρος» για την επικράτηση στη χώρα μας

Kathimerini.gr

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος πάντως καθησυχάζει για μια ενδεχόμενη επικράτηση της μετάλλαξης «Κένταυρος».

Οι παράμετροι που κάνουν τον ιό πιο μολυσματικό

Αρχικά, ο ΕΟΔΥ εξηγεί σε ανακοίνωσή του ότι η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα.

Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),

από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,

άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Γιατί έχουμε νέα κύματα κάθε φθινόπωρο και χειμώνα

Ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ για τον «Κένταυρο»
Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας, ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής ή η πρόκληση ενός νέου κύματος, λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής, εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Παρότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της Όμικρον (ΒΑ.5) και δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί να επικρατήσει σε μια χώρα, όπως η δική μας, με μεγάλα ποσοστά Όμικρον.

Απρόβλεπτη η πορεία του κορωνοϊού

Συμπερασματικά, ο ΕΟΔΥ καταλήγει ότι ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί λόγω μιας πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής «Κένταυρός».

Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος Όμικρον καθιστά απρόβλεπτη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη σκοπιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Καταληκτικά, η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση