ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ολο το βράδυ μαζεύαμε νεκρά πρόβατα, να μη μας πιάσει η αρρώστια»

Κτηνοτρόφοι μισθώνουν εργάτες και απομακρύνουν μόνοι τους με ελλιπή μέσα και ίδια έξοδα τα νεκρά ζώα

Kathimerini.gr

Αλεξία Καλαϊτζή

«Ξεκινήσαμε να μαζεύουμε το απόγευμα και τελειώσαμε την άλλη ημέρα το πρωί». Με ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια και μάσκες, ο Θωμάς Μιαρίτης, νεαρός κτηνοτρόφος έξω από την Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσας, έβγαζε επί ώρες τα νεκρά πρόβατά του μέσα από τη στάνη με ένα μικρό ενδιάμεσο διάλειμμα.

Επί ημέρες δεν μπορούσε καν να προσεγγίσει την κτηνοτροφική του μονάδα που είχε πλημμυρίσει. Οταν κατάφερε επιτέλους να αποκτήσει πρόσβαση, αντίκρισε το φρικτό θέαμα των πνιγμένων ζώων. Καθώς οι μέρες περνούσαν και τα πρόβατα αποσυντίθονταν, αναγκάστηκε να τα βγάλει από τη μονάδα με τα χέρια του, μαζί με εργάτες που μίσθωσε αποκλειστικά για την υπηρεσία αυτή.

«Να μη μας πιάσει η αρρώστια»

«Ετρεχα να τα βγάλω, να μη μας πιάσει η αρρώστια», είπε ο κτηνοτρόφος, που αναγκάστηκε να κάνει με κίνδυνο της υγείας του την περισυλλογή των ζώων, τα οποία έπειτα ήρθε και παρέλαβε το κλιμάκιο που θα τα οδηγούσε σε χώρο καύσης ή υγειονομικής ταφής. Οπως περιέγραψε, οι συνθήκες εντός της μονάδας ήταν τραγικές, ενώ η μυρωδιά ανυπόφορη: «Κόβονταν πόδια, έφευγαν μαλλιά, ήμασταν μέσα στα αίματα».

Ο ίδιος επικοινώνησε πρώτα με τη δημοτική Αρχή, όμως τον ενημέρωσαν πως το μηχάνημα που έχει ο δήμος στη διάθεσή του είναι χαλασμένο και δεν μπορεί να σταλεί για τη μεταφορά των ζώων από το μαντρί στον εξωτερικό χώρο. Αναγκάστηκε να πληρώσει ώστε να τον βοηθήσουν να τελειώσει το δύσκολο αυτό έργο γρηγορότερα. Με δικά του έξοδα, υποστήριξε, έγινε και η μετέπειτα απολύμανση της μονάδας. «Εκλεισα συνεργείο από Αθήνα. Θα πληρώσω 8.600 ευρώ από την τσέπη μου. Κανείς δεν είπε τίποτα για τα έξοδα αυτά».

Δεν ήταν ο μόνος. Πολλοί κτηνοτρόφοι έβγαλαν εκατοντάδες νεκρά ζώα από τις μονάδες τους ή τα περισυνέλεξαν από όπου τα είχε παρασύρει το νερό, μόνοι τους, με ελλιπή εξοπλισμό και στην καλύτερη περίπτωση με τη βοήθεια εργατών, ενώ έπειτα ανέλαβαν με δικά τους έξοδα την απολύμανση.

Ο Απόστολος Καραμάνης, στο Καρποχώρι Σοφάδων, έβγαλε εκατοντάδες ζώα από την πλημμυρισμένη κτηνοτροφική μονάδα μαζί με τον γαμπρό και τον πεθερό του. Καθώς το νερό είχε παρασύρει νεκρά πρόβατα σε όλη την περιοχή, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ζώα ακόμα και απο τα δέντρα. Μερικά χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό Ριζοβούνι, ο Βασίλης Μεριχωβίτης έκανε την ίδια διαδικασία. Οπως είπε στην «Κ», το κράτος κατάφερε να περισυλλέξει 600 ζώα που ο ίδιος είχε βάλει σε μια αποθήκη σε ψηλό σημείο στην προσπάθειά του να τα σώσει. «Για τα υπόλοιπα 400 που ήταν μέσα στη στάνη, μου είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Αποσυντίθονταν μέσα στη στάνη. Είναι νεκρά από την Παρασκευή, άρχισαν να σκάνε».

Οπως περιέγραψε, πλήρωσε εργάτες ώστε να τον βοηθήσουν να τα βγάλει. «Εχω υπαλλήλους μέσα. Τους πληρώνω για να μου βγάλουν τα ζώα. Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε άλλη μία φορά πόσο μακριά από εμάς είναι. Επειτα έτρεξα να αγοράσω 8 τόνους ασβέστη για να απολυμάνω την κτηνοτροφική μονάδα. Δεν θα έπρεπε να μας τον παρέχει το κράτος;».

Αγώνας ταχύτητας για την περισυλλογή

Στην ενημέρωση που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν συλλεχθεί και επεξεργαστεί τα μισά ζώα από αυτά που είχαν δηλωθεί ως νεκρά.

«Είναι αγώνας ταχύτητας», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Κτηνιατρικής Σπυρίδων Κρήτας. Οπως τόνισε, τα γάντια και οι μάσκες μπορεί να μην είναι ο απόλυτα ενδεδειγμένος τρόπος, ωστόσο, όταν ο αριθμός των ζώων είναι τόσο μεγάλος, πρέπει να συλλεχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Κρήτας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τόσα αποτεφρωτήρια ανά τη χώρα για να μπορέσουν να καούν τα χιλιάδες ζώα που πέθαναν στη διάρκεια της κακοκαιρίας, γι′ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνει υγειονομική ταφή με τη χρήση νάιλον και ασβέστη σε ενδεδειγμένα σημεία.

Ο καθηγητής, με εξειδίκευση στα λοιμώδη νοσήματα, τόνισε πως όσο παραμένουν τα νεκρά ζωα στη γη ή, ακόμα χειρότερα, μέσα στο νερό, ο υπερπληθυσμός των μικροβίων που αναπτύσσονται εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει από γαστρεντερίτιδα μέχρι ελονοσία και τυφοειδή πυρετό.

Ο δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας είχε δηλώσει στην «Κ» πως ο δήμος συνεργάζεται με μια εταιρεία και μαζί με εργαζομένους της Περιφέρειας έχουν ριχτεί στη δύσκολη αυτή εργασία της περισυλλογής. Ο Χρήστος Μιχαλάκης, αντιπεριφερειάρχης στην Π.Ε. Τρικάλων, λέει με τη σειρά του πως προσωπικό της Περιφέρειας προσπαθεί να απομακρύνει με ασφάλεια 5.000 ζώα. «Στη δική μας ενότητα εργάζονται 30 άνθρωποι μέσα σε βάρκες, ενώ στο πεδίο βρίσκονται και 10 μηχανήματα/φορτηγά τα οποία έχει μισθώσει η Περιφέρεια. Συνδράμει και ο Δήμος Τρικκαίων με εργάτες», επισήμανε.

Να αναλάβουν ενεργό ρόλο οι Ενοπλες Δυνάμεις

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, έκανε γνωστό πως με εντολή του πρωθυπουργού ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση