Kathimerini.gr
Γιάννης Σουλιώτης
Στα ακραία καιρικά φαινόμενα απέδωσαν στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής οι ηγεσίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής την εξέλιξη των πυρκαγιών που έχουν μέχρι σήμερα μετατρέψει σε στάχτη 400.000 στρέμματα.
Για όσα εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Νέα Αγχίαλο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Αττική ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Πουρναράς δήλωσαν από κοινού ότι «κάναμε το καλύτερο δυνατό», αποφεύγοντας να αναφερθούν σε πιθανά επιχειρησιακά λάθη.
Για τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών ως αποτέλεσμα της φωτιάς στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου έδειξαν ως υπαιτίους τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια.
«Η πυρκαγιά στη Μαγνησία ήταν επιθετική και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη», δήλωσε ο κ. Πουρναράς και πρόσθεσε ότι την Τετάρτη που ξέσπασε η φωτιά στο χωριό Αερινό και κατέληξε στη Νέα Αγχίαλο στον νομό Μαγνησίας εκδηλώθηκαν συνολικά 9 πυρκαγιές.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο αρχηγός της Πυροσβεστικής διευκρίνισε ότι στην περιοχή της αποθήκης υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις που όμως δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά λόγω της ταχείας εξάπλωσής της. «Εφυγαν καθώς προείχε η ασφάλειά τους. Δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών», πρόσθεσε.
«Το καλύτερο δυνατό», δήλωσαν οι κ. Κικίλιας και Πουρναράς ότι έπραξαν και στην πυρκαγιά της Ρόδου που μόλις την Παρασκευή –11 ημέρες μετά την εκδήλωσή της– παρουσίασε καλύτερη εικόνα.
«Εκδηλώθηκε στις 7.15 το απόγευμα σε δύσβατο ορεινό σημείο. Τα εναέρια μέσα δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν ούτε μια ρίψη νερού», σχολίασε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Συμπλήρωσε ότι άμεση προτεραιότητα ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και επανέλαβε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων τουριστών από το μέτωπο στέφθηκε με επιτυχία.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής πρόσθεσε ότι καθοριστικές για την εξέλιξη της φωτιάς ήταν οι εναλλαγές στη φορά των ανέμων και περιέγραψε ότι οι σπίθες διήνυσαν αντιπυρικές ζώνες 500 μέτρων δημιουργώντας αυτό που στην ορολογία της Πυροσβεστικής περιγράφεται ως κηλίδωση.
Στη μορφολογία του εδάφους και το δύσβατο της περιοχής όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά απέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής και την αδυναμία να ελεγχθεί έγκαιρα και η πυρκαγιά της Κέρκυρας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο, λέγοντας ότι για πρώτη φορά από το 2003 όταν και ξεκίνησε να εκδίδεται στην Ελλάδα ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς, ο δείκτης ήταν επί πέντε ημέρες στο 5, ήτοι ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. «Πρόκειται για μια νέα συνθήκη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και συμπλήρωσε ότι σε δέκα ημέρες εκδηλώθηκαν πάνω από 600 πυρκαγιές, με τις δέκα από αυτές να αποδεικνύονται ιδιαίτερα καταστροφικές.
Στην κλιματολογική κρίση αναφέρθηκε και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Οπως είπε, λόγω του ήπιου χειμώνα «χάσαμε το μισό ύψος βροχής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η υγρασία του εδάφους». Με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου απολογισμού έγινε τέλος αναφορά στις αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιών, με τον κ. Κικίλια να επισημαίνει ότι οι περισσότερες ενάρξεις οφείλονται σε εμπρησμό.