
Kathimerini.gr
Και ξαφνικά προέκυψε (σχεδόν) από το πουθενά εσωκομματική τριβή στη Ν.Δ. με αφορμή το σύνθημα κατά της Τουρκίας από δόκιμους της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό να καλείται να διαχειριστεί μια υποβόσκουσα ένταση ακόμα και μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Από την επομένη του περιστατικού, βουλευτές του κόμματος, με πρώτο τον Θάνο Πλεύρη, έσπευσαν να καλύψουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως αυτή είναι η αποστολή τους.
Στον χορό του σχολιασμού μπήκαν ακόμα και υπουργοί, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητάει χθες «να μην πετροβολούμε αυτά τα παιδιά», καθώς «είναι τα δικά μας παιδιά, τα αγαπάμε, τα προστατεύουμε και είμαστε υπερήφανοι για τον πατριωτισμό τους». Η τάση αυτή είναι αναμφίβολα η επικρατούσα τόσο στην Κ.Ο. όσο και στη βάση του κόμματος. Υπάρχει όμως και η αντίθετη οπτική. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για όσα συνέβησαν στην παρέλαση και τη διαχείριση του περιστατικού, καθώς θεωρούν πως άνευ λόγου δυναμιτίζεται το κλίμα. Αλλωστε το ΥΠΕΞ ήταν που εισέπραξε πρώτο τη δυσαρέσκεια από την Αγκυρα, την οποία έπρεπε να διαχειριστεί, για ένα περιστατικό ήσσονος σημασίας που θα μπορούσε κάλλιστα να μην είχε συμβεί. Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας έλεγαν πως «ο στρατός έχει γραπτούς και άγραφους κανόνες» και «ο πρώτος από αυτούς τους άγραφους κανόνες είναι ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διακρίνονται για την πειθαρχία, την ηθική και τη συμπόνια τους. Είναι ένας στρατός που ξεχωρίζει με τα αποτελεσματικά, αποτρεπτικά και αξιοσέβαστα χαρακτηριστικά του», καταλήγοντας πως «δεν μπορείτε να δείτε και δεν θα δείτε ποτέ τέτοιες συμπεριφορές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».
Το Μαξίμου, από την πλευρά του, δεν έκρυβε μεν την ενόχλησή του για το περιστατικό, από την άλλη όμως δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερη διάσταση σε ένα θέμα που, όπως αποδείχθηκε, διεγείρει τα εσωκομματικά πάθη και αναδεικνύει την ούτως ή άλλως υπαρκτή διαπάλη μεταξύ λαϊκής Δεξιάς και φιλελεύθερης τάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕ που ήδη έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η ποινή. Στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν τέτοια θέματα λένε πως είναι πιθανή μια μετάθεση, ίσως του επικεφαλής της ΣΜΥΝ, και με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το θέμα. Αν αυτό ανοίξει πληγές στις σχέσεις με την Τουρκία είναι άλλο ζήτημα, με κυβερνητικές πηγές πάντως να προεξοφλούν πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Εντεκα βουλευτές Ν.Δ. για τη Θράκη
Εντεκα βουλευτές της Ν.Δ., κυρίως «καραμανλικής» και «σαμαρικής» προέλευσης, «ξαναχτύπησαν» καταθέτοντας ερώτηση με θέμα την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια, που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως τα τελευταία χρόνια «μας καταγγέλλεται από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημόσιους λειτουργούς, αλλά και απλούς πολίτες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί αξιοσημείωτα οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που δεν είναι απλά “παραμεθόριες” αλλά και “αμυντικές”». Την ερώτηση υπογράφουν οι Ευρ. Στυλιανίδης, Θ. Καράογλου, Μ. Χαρακόπουλος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Χρυσομάλλης, Αν. Δημοσχάκης, Μ. Κόνσολας, Γ. Βλάχος, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης και Χαρ. Αθανασίου, οι οποίοι ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές.