ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Γρηγορόσημο» 5.000 ευρώ στην Πολεοδομία Ρόδου

Τι προκύπτει από συνομιλίες που βρίσκονται στη δικογραφία για τους επίορκους υπαλλήλους – «Η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη», ανέφερε καταγγέλλουσα σε email προς Αρχές

Kathimerini.gr

Το ξενοδοχείο θα κατασκευαζόταν σε εκτός σχεδίου περιοχή στη Λίνδο της Ρόδου, θα είχε λιγότερες από 80 κλίνες και εμβαδόν γύρω στα 2.500 τ.μ. σε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός που το είχε αναλάβει ήταν σίγουρος ότι το ακίνητο ήταν «πεντακάθαρο». Ηθελε, όμως, μια «εξυπηρέτηση» από την υπηρεσία δόμησης του νησιού.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 επικοινώνησε τηλεφωνικά με υπάλληλο της πολεοδομίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η συνομιλία τους καταγράφηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, που παρακολουθούσε τους εμπλεκομένους σε κύκλωμα διαφθοράς. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, ο αρχιτέκτονας ζητούσε από την υπάλληλο, έναντι αμοιβής, να επισπεύσει την προέγκριση της οικοδομικής άδειας. Ηθελε να γίνουν όλα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί η περιοχή έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ανησυχούσε για την πορεία της υπόθεσης. «Θα γίνει σφαγή με την αρχαιολογία», φέρεται να είπε. «Είναι αρχαιολογικός χώρος, θα περάσει από ΚΑΣ (σημ.: Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), θα φάμε κάτι χρόνια εκεί πέρα να παιδευόμαστε με τους αρχαιολόγους. Θα γίνουν τομές, θα σκάψουν, ξέρεις τα γνωστά της αρχαιολογίας».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου, ο αρχιτέκτονας τηλεφωνεί εκ νέου στην υπάλληλο της πολεοδομίας και την ενημερώνει ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 3.000 ευρώ για το «γρηγορόσημο». «Να τους πεις να το κάνουν πέντε, αυτό που συμφωνήσαμε», τονίζει η υπάλληλος. Προηγουμένως φέρεται να είχε συμβουλεύσει τον αρχιτέκτονα σε αντίστοιχες περιπτώσεις να ενσωματώνει στο αρχικό ποσό αυτό το αντίτιμο, για να γλιτώνουν από πιθανές αντιδράσεις.

Από επόμενους διαλόγους μεταξύ των δύο φαίνεται ότι οι επενδυτές είχαν ήδη δώσει μια προκαταβολή, αλλά το συγκεκριμένο ακίνητο εμφανιζόταν τελικά να αντιμετωπίζει και άλλα πιθανά ζητήματα. Φέρεται να υπάρχει σε ισχύ απόφαση που κηρύσσει την περιοχή τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάζει και τους όρους δόμησης για το ξενοδοχειακό συγκρότημα που επρόκειτο να κατασκευαστεί εκεί. Τελικά, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, λίγες εβδομάδες αργότερα υπεβλήθη στο πληροφοριακό σύστημα e-άδειες του ΤΕΕ η προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για τους επίορκους υπαλλήλους της υπηρεσίας δόμησης στη Ρόδο. Η υπόθεση τέθηκε υπό την έρευνα των Αρχών έπειτα από μια ανώνυμη καταγγελία τον Ιούνιο του 2024. Ακολούθησαν, όμως, και άλλες καταγγελίες προς τις Εσωτερικές Υποθέσεις για το ίδιο κύκλωμα διαφθοράς.

Τον Αύγουστο του 2024 αρχιτέκτονας του νησιού έστειλε ένα σχετικό email προς τις αστυνομικές αρχές. Αναφερόταν σε συγκεκριμένο υπάλληλο της πολεοδομίας, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, αλλά είχε απαλλαγεί. «Μια ενδελεχής από την πλευρά σας έρευνα θα διαπιστώσει πολλών ειδών αδικήματα», έγραφε. «Η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση