Kathimerini.gr
Ανοιχτή στο ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα είναι η Αθήνα, εφόσον υπάρξει πρόθεση από την τουρκική πλευρά για μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα με τις δηλώσεις του- επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά» είπε ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν.
Ερωτηθείς για την ατζέντα που θα είχε μια τέτοια συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε. Επανέλαβε επίσης πως αν υπάρξει πρόθεση για τέτοια συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα την αξιολογήσει με θετική διάθεση σημειώνοντας πως είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές.
Ο κ. Οικονόμου είπε επιπλέον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντα ενημερώνει με υπευθυνότητα εταίρους και συμμάχους για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα.
Σχετικά με τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση. «Αυτό που κρατάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πως γνωρίζουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, για τη αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο», συνέχισε.
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι σύμμαχοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και όλος ο κόσμος που σέβεται το διεθνές δίκαιο, στέκονται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση και πρόκληση», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή διοργανώνεται στην Πράγα η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα δώσει τελικά το «παρών» και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αναδείξει το νέο κρεσέντο της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ από την Άγκυρα δεν εκπέμπεται καμία διάθεση να πέσουν οι τόνοι.
Όπως έγραφε, άλλωστε η «Καθημερινή της Κυριακής» είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής συνάντησης εκπροσώπων των μετεχουσών χωρών ενόψει της Συνόδου, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Μπούρα και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.
Όμως, ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να απέφυγε κάθε συζήτηση ουσίας και πολύ περισσότερο κάθε προσπάθεια διερεύνησης της πιθανότητας ενός τετ α τετ μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, περιοριζόμενος σε έναν τυπικό κοινωνικό χαιρετισμό.
Τι εκτιμά η Αθήνα
Ανεξαρτήτως της έκβασης της «μάχης της Πράγας», πάντως, στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανόν τους επόμενους μήνες να προκαλέσει μείζονα κρίση στις διμερείς σχέσεις για εσωτερικούς λόγους. Παρά τη φημολογία και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, το σενάριο περί «αποκλεισμού» κάποιου ελληνικού νησιού με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών δεν θεωρείται ισχυρό.
Αντιθέτως, ως πιθανές κινήσεις πρόκλησης μείζονος έντασης θεωρούνται:
- Η δηµιουργία προσφυγικής κρίσης κατά τα πρότυπα του 2020 στον Εβρο.
- Η επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων, με πυροδότηση κρίσης με αφορμή «κινήσεις» ιδιωτών, τις οποίες θα έχει ενορχηστρώσει η τουρκική πλευρά.
- Το πρόσχηµα των ερευνών, με το «Ορούτς Ρέις» να κινείται δυτικά του 28ου μεσημβρινού ή, στα νότια της Κρήτης για λογαριασμό της Τρίπολης, μέσω της ενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αθήνα για Τουρκία – Λιβύη
Στο μεταξύ, στενά παρακολουθεί η Αθήνα το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
Όπως σημειώνουν, δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει εξάλλου σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το ζήτημα, κατά τις ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί σύντομα τη Λιβύη.
Όπως σημειώνεται, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η διμερής συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία από τουρκικές εταιρείες για την Εκμετάλλευση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου».
Προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα ενοχλείται γιατί η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία».