ΚΥΠΕ
Σε όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κάνοντας ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η «Τουρκία έχει μεταβάλλει πορεία», οξύνοντας την επιθετική ρητορική της. «Η Τουρκία, δυστυχώς, έχει μεταβάλλει πορεία. Δεν είναι η Τουρκία που παρ’ όλες τις ιδιομορφίες της προσέβλεπε προς την Δύση και σε μια Ευρωπαϊκή κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, ωστόσο, έχει επιτύχει να «ανασχέσει την επιθετικότητα».
«Η Ελλάδα δεν άφησε αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση. Διαμηνύσαμε ότι επιθυμούμε τον εποικοδομητικό διάλογο και μια θετική ατζέντα. Όμως, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επισήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε «την απόλυτη θέληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα κινείται πάντοτε εντός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.
«Casus belli. Τουρκολυβικό "μνημόνιο". Γαλάζια Πατρίδα. Υπερπτήσεις. Παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου. Αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών. Συνέχιση της κατοχής της Κύπρου. Ρητορική δυο κρατών. Επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Ιράκ, Καύκασος, Συρία, Λιβύη. Μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
«Εμείς τον διάλογο με την Τουρκία τον επιθυμούμε αλλά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Και όχι διάλογο επί παραλόγων, παρανόμων απαιτήσεων. Όχι διάλογο επί παρανόμων κεκτημένων», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με αυτοπεποίθηση.
«Και για να ξεκαθαρίσω και κάτι, δεν ενοχλείται η Ελλάδα όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη που η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Δηλαδή, να ακούει η Τουρκία τα ίδια πράγματα από πολλές πλευρές και από πολλά στόματα και θα ήταν ευχής έργον η Τουρκία να βγει από την απομόνωση και να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή πορεία», σημείωσε. «Ουδείς θέλει μια απομονωμένη Τουρκία. Μια επιθετική Τουρκία. Ουδείς θέλει μια Ισλαμική νεοθωμανική Τουρκία», επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ευρύτερα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής στην περιοχή των Βαλκανίων, της διπλωματίας των εμβολίων, αλλά και των συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και της συμφωνίας για παραπομπή του θέματος οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ακόμα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία των στρατηγικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, στην περιοχή. Τέλος, επισήμανε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την ενεργοποίηση της χώρας στην επίλυση κρίσεων στην περιοχή από τη Λιβύη έως τη Συρία, καθώς και τη διεύρυνση των διπλωματικών δεσμών της Ελλάδας με χώρες της Αφρικής.