ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: Τι είπε για τους «υπερπατριώτες»

Η Ε.Ε. έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις μας για το άσυλο, είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Kathimerini.gr

«Δεν είμαι αντίθετος με κάθε καινοτόμα πρόταση, πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί – έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεων του μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου βασικό αντικείμενο ήταν το μεταναστευτικό.

«Η Ελλάδα, από το 2019, υπερασπίζεται μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», είπε και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη το 2020». «Αυτά τα χρόνια, η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Και αυτό αποτελεί αυταπόδεικτο συμπέρασμα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την κίνηση της Ιταλίας να συνεργαστεί με την Αλβανία, με τη δημιουργία «Κέντρου Ταυτοποίησης», ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ενδιαφέρουσα λύση, που δεν απέρριψα σε καμία περίπτωση», διότι -όπως είπε- αφορά σε μετανάστες που συλλέγονται σε διεθνή ύδατα, σημειώνοντας ότι «οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας με το ιταλικό δίκαιο στην Αλβανία. Οι άνθρωποι αυτοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα περάσουν πάλι από την Ιταλία. Είναι μια διμερής συμφωνία – δεν είναι μία απόφαση που έχει ευρωπαϊκή διάσταση».

«Η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοια ζητήματα», είπε, τονίζοντας ότι στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις επιστροφές, υπάρχει μία φράση ότι «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις», εννοώντας κέντρα κι εκτός Ε.Ε. όπου «θα αποστέλλονται μετανάστες που οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αν αυτοί δεν μπορούν να γυρίσουν άμεσα στις χώρες προέλευσης τους». «Αυτό είναι μία ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας, επί της αρχής τη βρίσκω θετική», τόνισε.

«Η Ελλάδα κάνει επιστροφές»

«Εχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με την Τουρκία στο επίπεδο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά αυτό αφορά στην επιχειρησιακή διάσταση – επιστροφές στη Τουρκία δεν γίνονται και πρέπει να γίνουν», είπε και επισήμανε ότι «η Ελλάδα κάνει επιστροφές, αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία. Μόνο ένας στους πέντε τελικά επιστρέφουν».

Παρατήρησε ότι «η Ε.Ε. έχει έρθει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά στο άσυλο» κι ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου λέει με απλά λόγια: “Αν δεν δικαιούσαι να μείνεις στην Ευρώπη, θα επιστρέψεις“. Είναι σωστή πολιτική, η Ελλάδα ήταν υπέρ αυτής της διάστασης» και συμπλήρωσε ότι «τους όρους για να έρθει ένας οικονομικός μετανάστης, τους καθορίζουμε εμείς, όχι οι διακινητές».

Αιχμές για τα ελληνοτουρκικά

Οξύτατη επίθεση στους «υπερπατριώτες της φακής» -όπως τους αποκάλεσε- εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς σχετικά για ορισμένες αντιδράσεις αναφορικά με τις συζητήσεις της Αθήνας με την Τουρκία, τόνισε ότι «υπάρχουν εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, σε κόμματα δεξιά της ΝΔ και σε διάφορα ΜΜΕ», που «κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες».

«Το ότι συζητάμε (σ.σ.: με την Αγκυρα), δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε». Και διερωτήθηκε: «Γιατί; Επειδή συζητούμε με την Τουρκία; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες αυτοί όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Εβρο, όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όταν αγοράζαμε τις Belharra, τα Ραφάλ και τα F-35;».

Και υψώνοντας τους τόνους, ρώτησε: «Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για τους “υπερπατριώτες της φακής“. Σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια». Και υπογράμμισε: «Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι».

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία», επισήμανε, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ηγεσία της γείτονος, λέγοντας ότι «δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία».

Οσον αφορά στις ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε: «Διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί διακυβέρνησης γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

«Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική»

Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είπε ότι «δεν αλλάζει κάτι», απλά «τα στοιχεία αυτά (σ.σ.: της ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δυναμική παίζουν και οι επενδύσεις».

«Και θα έλεγα ότι είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σίγουρα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο, τελικά, επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ, θα αποτυπωθεί και στους δείκτες, όπως ο δείκτης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε όλα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουν υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αν αυξάνεται αυτό προφανώς βελτιώνεται συνολικά η θέση της χώρας, και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε όλους αυτούς τους δείκτες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X