ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Ώρα για επιστροφή των Γλυπτών – Θα το πω στην Λιζ Τρας

«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Kathimerini.gr

Μία συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα θα ζητήσει από την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου.

«Σε μια εποχή που η κ. Τρας θα επιδιώκει να οικοδομήσει την αξιοπιστία της και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο ως προς τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία της Βασίλισσας, θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της το πω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους The Sunday Times.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει την εκτίμηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο λέει ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», αν και θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα λόγω της ιδιότητάς του, είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών.

Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έθεσε το αίτημα της επανένωσης, με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών, λέγοντας ότι η Ελλάδα αξιοποιεί ενεργά τις επιλογές της και θέλει να έχει εποικοδομητικές επαφές με το Βρετανικό Μουσείο.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, υπογράμμισε: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα». «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρηση, καθώς επίσης τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Σχολιάζοντας την «οικονομική μεταμόρφωση» της Ελλάδας -όπως γράφει η Βρετανική εφημερίδα-, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», είπε. «Αν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση