ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστευτικό: Αποτροπή με μείωση αφίξεων

Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία από την εν εξελίξει επιχείρηση του Λιμενικού για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο

Kathimerini.gr

Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία από την εν εξελίξει επιχείρηση του Λιμενικού για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ), στο διάστημα από την 1η έως την 11η Μαρτίου τα πλωτά του Λιμενικού συνεπικουρούμενα από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς απέτρεψαν την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε συνολικά 43 βάρκες με 1.527 παράτυπους μετανάστες. Για να το πετύχουν έθεσαν σε εφαρμογή –κατόπιν σχετικής απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας– μια περισσότερο επιθετική τακτική. Προέβλεπε περιπολίες κατά μήκος της οριογραμμής και ριψοκίνδυνους ελιγμούς έως ότου η ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας υποχρεωθεί να μεταφέρει πίσω στις ακτές της Τουρκίας τις βάρκες με τους μετανάστες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα σκάφη του Λιμενικού πραγματοποίησαν 17 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης περισυλλέγοντας από τη θάλασσα και μεταφέροντας στην ακτή 445 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, εντoπίστηκαν 1.309 πρόσφυγες και μετανάστες μετά την αποβίβασή τους σε ακτές νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Οι περισσότερες αποτροπές, 12 τον αριθμό, καταγράφηκαν στη Λέσβο και ακολουθούν η Σάμος με 10, παρόμοια και η Χίος, και η Κως με 8. Ο εμβολισμός του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Κω από τουρκική ακταιωρό, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ακολούθησε «δυναμική» επιχείρηση βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Σκανδάρι» προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Παρόμοιο περιστατικό με την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από πλωτό της ακτοφυλακής της Τουρκίας (αποτυπώθηκε σε βίντεο) είχε συμβεί τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ανοικτά της Λέσβου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αντίστοιχα, τέσσερις τον αριθμό, έγιναν σε Χίο και Ρόδο. Στο σύνολο αυτών των περιπτώσεων μεταφέρθηκαν σώοι στην ακτή 116 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τις αποβιβάσεις σε ακτές 11 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στη Λέσβο, 8 στη Χίο καθώς και 5 σε Λέρο και Φαρμακονήσι. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν περισσότερα από 50 σκάφη όλων των τύπων καθώς και 13 κοινοτικά μέσα (πλωτά, χερσαία και εναέρια) υπό την ομπρέλα του Frontex. Σύμφωνα πάντως με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», το Λιμενικό προσανατολίζεται σε σταδιακή αποκλιμάκωση, αποσύροντας τις τορπιλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού και περιορίζοντας την ένταση στις επιχειρήσεις αποτροπής. Στόχος είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, που διαταράχθηκε μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του προς την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή πάντως στο Ανατολικό Αιγαίο αναπτύσσονται επιπλέον κοινοτικά μέσα στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης RABIT. Από την Τετάρτη εξάλλου, στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, βρίσκονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες. Τους υποδέχθηκαν την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φαμπρίς Λετζερί και ήδη περιπολούν κατά μήκος του φράχτη στον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X