Kathimerini.gr
Γιάννης Σουλιώτης
Με μια διπλή ανθρωποκτονία αρχές Αυγούστου στην περιοχή Σατονέ της νοτιοανατολικής Γαλλίας πιθανολογείται ότι συνδέεται η εκτέλεση των έξι νεαρών Τούρκων (με γαλλικά ταξιδιωτικά έγγραφα) απογευματινές ώρες της Δευτέρας στη Λούτσα.
Οι έξι νεαροί Τούρκοι που έπεσαν νεκροί στην ενέδρα της Δευτέρας φαίνεται να ήρθαν στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Νεκροί είχαν βρεθεί τότε δύο υπήκοοι Τουρκίας, που ταξίδευαν με πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας. Το ένα από τα θύματα είχε δεχθεί 12 σφαίρες στον θώρακα και το κεφάλι, ενώ το δεύτερο είχε εκτελεστεί με μια σφαίρα στο στήθος.
Είχαν εντοπιστεί νεκροί μέσα σε σπίτι που είχαν μισθώσει μέσω της εφαρμογής Airbnb. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου (Le Point) η διπλή δολοφονία στη νοτιοανατολική Γαλλία έφερε τη σφραγίδα της συμμορίας «Dalton», με επικεφαλής τον Τούρκο ποινικό Μπαρίς Μπογιούν.
Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ihlas Haber Ajansi – IHA και πληροφορίες από τις τουρκικές πηγές ασφαλείας, οι 6 νεαροί που δολοφονήθηκαν με πάνω από 60 σφαίρες λίγο μετά τις 6 μ.μ. της Δευτέρας στη Λούτσα ανήκαν στην ομάδα του Μπαρίς Μπογιούν, o οποίος φέρεται να ευθύνεται για μια σειρά από ένοπλες ενέργειες σε Τουρκία, Γαλλία και έχει βρει καταφύγιο στην Ιταλία.
Η δράση του Μπογιούν και της ομάδας του έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας των τουρκικών διωκτικών αρχών.
Το ένα από τα θύματα της φονικής ενέδρας στη Λούτσα, με στοιχεία Ντορούκ Μπ., είχε πριν από λίγους μήνες καταφέρει να διαφύγει από καταδίωξη με Τούρκους αστυνομικούς. Είχε συλληφθεί, αντίθετα, συνεργός του ενώ επιχειρούσε να διαφύγει στη Γεωργία και ανακρινόμενος είχε ομολογήσει ότι ο Ντορούκ Μπ. είχε διαφύγει στην Ελλάδα.
Οπως, εξάλλου, στην Ελλάδα κατέφυγαν και ορισμένα ακόμη από τα μέλη της συμμορίας του Μπογιούν («Dalton» κατά τον γαλλικό Τύπο) μετά τη διπλή ανθρωποκτονία στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Οι έξι νεαροί Τούρκοι (οι περισσότεροι μεταξύ 25 και 27 ετών) που έπεσαν νεκροί στην ενέδρα της Δευτέρας –όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας– ήρθαν στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο ένας μάλιστα απ’ αυτούς έχει συλληφθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αρχικά μίσθωσαν ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο μέσω της εφαρμογής Airbnb, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαν εγκατασταθεί σε σπίτι στην περιοχή της Λούτσας (μισθωμένο κι αυτό με τον ίδιο τρόπο), κοντά στο σημείο της δολοφονίας τους. Δέχθηκαν επίθεση στις 6.30 μ.μ. της Δευτέρας, τη στιγμή πιθανότατα που επιχειρούσαν να διαφύγουν, ενδεχομένως ακόμη και μέσω του «Ελ. Βενιζέλος».
Κανείς τους δεν οπλοφορούσε, είχαν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως επίσης και σακίδια με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Δεν τα κατάφεραν πάντως, καθώς οι δολοφόνοι τους αιφνιδίασαν στη συμβολή των οδών Αρίωνος και Ακροπόλεως στη Λούτσα, πυροβολώντας εναντίον τους περίπου 60 φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μηχανή του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο δολοφονήθηκαν βρέθηκε αναμμένη από τους πρώτους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.
Οι περισσότερες από τις βολίδες βρήκαν στόχο πλήττοντάς τους στον θώρακα και το κεφάλι, ενώ οι εκτελεστές φέρονται να έδωσαν και χαριστική βολή στα θύματά τους πυροβολώντας τα εξ επαφής στο κεφάλι.
Χρησιμοποιήθηκαν πιστόλια διαμετρήματος 9 mm (όχι πολεμικά όπλα τύπου καλάσνικοφ) τα οποία πιθανολογείται ότι ήταν τροποποιημένα με δυνατότητα να βάλλουν κατά ριπάς. Τα πέντε από τα έξι θύματα βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο και μόνο ο οδηγός εκτιμάται ότι πρόλαβε να αποβιβαστεί και προσπάθησε να διαφύγει. Βρέθηκε δολοφονημένος στο πίσω μέρος του οχήματος. Εν τω μεταξύ, το μπλε Ford δεν είναι κλεμμένο.
Ο αριθμός πλαισίου αντιστοιχεί στις γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας, με το όχημα να ανήκει σε Γερμανό υπήκοο, που πάντως δεν απασχολεί τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές. Ενας Τούρκος υπήκοος που συνελήφθη λίγη ώρα μετά το έγκλημα στο «Ελ. Βενιζέλος» ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Μυτιλήνη, θεωρείται ότι έχει άμεση σύνδεση με την υπόθεση.
Είχε στην κατοχή του σφαίρες από πιστόλι διαμετρήματος 9 mm και πλαστές ταυτότητες Πορτογαλίας. Ερευνάται εάν πρόκειται για το άτομο που αρχικά βρισκόταν κοντά στα θύματα, αλλά τελικά βοήθησε τους δράστες να εντοπίσουν τα ίχνη των έξι.
Στην έρευνα για την υπόθεση μετείχαν αρχικά –εκτός του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών– η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ. Κι αυτό διότι υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δολοφονηθέντες να ανήκαν στο δίκτυο του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώθηκε.