ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Θερμή η συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Σε «εξαιρετική πορεία» οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Kathimerini.gr

Για τις ελληνοαμερικανικές αλλά και τις ευρωαμερικανικές σχέσεις μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πάνελ συζήτησης στην εκδήλωση με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας που ενδέχεται να κάνει στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι έγινε μία «θερμή συζήτηση» και ότι του έδωσε συγχαρητήρια.

«Είχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην για την εκλογική του επιτυχία και του υπενθύμισα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είχε ήδη διαμορφωθεί από την πρώτη του θητεία. Είμαι πια από τους παλαιότερους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από τους λίγους που έχουν θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον πρόεδρο Τραμπ. Τον κάλεσα να έρθει και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια κάποιας περιοδείας που σίγουρα θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τις ευρωαμερικανικές από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, κατοχυρωμένες στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Δεν στηρίζονται μόνο σε αξιακό πλαίσιο. Είναι σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον που βλέπουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις αυτές. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Οι σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετική πορεία και να θυμίσω ότι οι σχέσεις περνούν και από νομοθετική εξουσία και είναι σχέσεις στενές και με τα δύο κόμματα του Κογκρέσου. Θα συνεχίσουμε στην πορεία που έχουμε μπει», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι ευρωαμερικανικές σχέσεις είναι πιο σύνθετες. Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Οταν το 2018 ο Τραμπ είπε με ωμό τρόπο ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να μη φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι στο 2%, είχε επί της ουσίας δίκιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζουν την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύουν ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ. Και σίγουρα χτίζουν και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X