ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόβει τις γέφυρες ο Ράμα – Καταδίκη Μπελέρη σε διετή φυλάκιση

Την επιλογή του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα να κόψει τις γέφυρες με την Αθήνα αντικατοπτρίζει η χθεσινή, προειλημμένη δικαστική απόφαση καταδίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Τη δίκαιη και αντικειμενική κρίση του Φρέντι Μπελέρη στον δεύτερο βαθμό ζητάει το υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από τη χθεσινή πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ωστόσο, πίσω από την προσεκτική διπλωματική γλώσσα της Αθήνας κρύβεται ένα διπλωματικό αδιέξοδο, το οποίο ωθεί τα Τίρανα ακόμη πιο μακριά από την Αθήνα. Η καταδίκη Μπελέρη ήταν μια εξέλιξη προεξοφλημένη και αντικατοπτρίζει τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, στη Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται και από την υπόθεση της δικαστού του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, η οποία τοποθετήθηκε εκεί παρότι αρχικά είχε «κοπεί» από τους διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί ερώτημα τι θα πράξει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα και σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς η απόφαση για διετή φυλάκιση του κ. Μπελέρη, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στο εφετείο όπου προσφεύγει προσεχώς ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, θα επιμηκύνει την εκκρεμότητα, αποφεύγοντας, βεβαίως, την πιο ουσιαστική από τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ελλάδα, την ορκωμοσία του πριν από την τελεσίδικη απόφαση. Η εμπλοκή σε μια υπόθεση με «βαθιά βαλκανικά» χαρακτηριστικά, όπως αυτή που σκηνοθέτησε η κυβέρνηση Ράμα εναντίον του κ. Μπελέρη, αναγκάζει την Αθήνα να καταναλώσει και άλλο διπλωματικό κεφάλαιο, μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία στην Ε.Ε. οι προτεραιότητες είναι στραμμένες σε άλλη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε ότι «η επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του. Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

 

Κατά τη χθεσινή απολογία του, ο κ. Μπελέρης ήταν καταγγελτικός εναντίον της κυβέρνησης Ράμα, περιγράφοντας τη δίκη του ως κάτι «που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία». Ο κ. Μπελέρης εστίασε σε εννέα σημεία:

• Πρώτον, στο γυάλινο κλουβί στο οποίο είναι κλεισμένος από την αρχή της δίκης. «Στην πραγματικότητα, το κλουβί όχι μόνο σε καταρρακώνει ψυχολογικά, αλλά εμποδίζει πρακτικά και την επικοινωνία με τον δικηγόρο», είπε.

• Δεύτερον, στην αρχή της αναλογικότητας, η οποία παραβιάζεται αφού κρατείται χρόνο ανάλογο (299 ημέρες) με μεγαλοεγκληματίες.

• Τρίτον, στην παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς του, καθώς δεν του επιτράπηκε να ασκήσει κανένα καθήκον παρά μόνον αυτό που συνδέεται με τη δίκη.

• Τέταρτον, στη δικαστή Ιρένα Γκιόκα-Σπάτα-Μανέκου. «Στις 24 Δεκεμβρίου 2002, η συγκεκριμένη δικαστής μαζί τον τότε σύζυγό Μανέκο προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα από την Κακαβιά κάνοντας χρήση πλαστογραφημένης ελληνικής βίζας με την οποία προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Τη συνέλαβαν για πλαστογραφία και την απέλασαν», είπε ο κ. Μπελέρης, υπογραμ-μίζοντας ότι «σε άλλες χώρες θα ήταν αυτονόητη η αυτοεξαίρεσή της».

• Πέμπτον, στον πληρωμένο από την αστυνομία μάρτυρα. «Κατά τη διάρκεια της δίκης, είπαμε επανειλημμένως στο δικαστήριο ότι η αστυνομία έχει πληρώσει τον μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας. Τι θα είχε γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Θα είχε ερωτηθεί επισήμως η αστυνομία εάν αυτό που είπαμε είναι αληθές και θα είχε ζητηθεί να παρουσιαστεί η απόδειξη για την πληρωμή του μάρτυρα. Εσείς, όμως, ουδέποτε απευθύνατε στην αστυνομία αυτή την ερώτηση», σημείωσε.

• Εκτον, στο πλαστό αντίγραφο του ποινικού μητρώου του.

• Εβδομον, σε μια δήθεν φωτογραφία του με τον μάρτυρα κατηγορίας, όπου δεν είναι σαφές για ποιον πρόκειται.

• Ογδοον, στα τηλεφωνικά αρχεία, που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος και ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας Αρσέν Ράμα μεταξύ 8 και 11 Μαΐου βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο της χώρας, ως εκ τούτου αποκλείεται να μπορούσε να τον προσεγγίσει αυτοπροσώπως.

• Ενατον, στην άνιση ποινική μεταχείριση, καθώς κατά τις αλβανικές δημοτικές εκλογές του 2023 υπήρξαν άλλες τέσσερις παρεμφερείς υποθέσεις, ωστόσο, μόνον εκείνη του κ. Μπελέρη κατέληξε σε φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου.

«Το αίτημα της εισαγγελίας δεν έχει προφανώς στόχο τη δικαιοσύνη. Ο μοναδικός στόχος του είναι η καταδίκη μου με φυλάκιση για όσο χρόνο χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να κάνει νέες εκλογές στη Χειμάρρα. Ο κ. εισαγγελέας μπορεί με υπερηφάνεια να στείλει την πρότασή του στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, σε αυτούς δηλαδή που παρήγγειλαν αυτή τη δίκη, και να τους πει: “Η αποστολή μου ολοκληρώθηκε επιτυχώς!”» κατέληξε ο κ. Μπελέρης.

Στο ΕΛΚ φέρνει η Ν.Δ. την υπόθεση

Η Νέα ∆ηµοκρατία πρόσθεσε στην ατζέντα του πολιτικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνεδριάζει στο Βουκουρέστι σήμερα και αύριο, ένα προσχέδιο ψηφίσματος στο οποίο γίνονται ορισμένες παραινέσεις προς τα Τίρανα σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη. Στο προσχέδιο ψηφίσματος γίνεται λόγος για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κ. Μπελέρη, ενώ καταδικάζονται και «οι δράσεις της αλβανικής κυβέρνησης εις βάρος ενός δημάρχου που ανήκει σε εθνική μειονότητα» ως κινούμενες εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών. Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται και η πάγια γραμμή της Αθήνας των τελευταίων μηνών, στη βάση της οποίας βρίσκεται η πλήρως απαξιωτική στάση των Τιράνων έναντι «του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας και, πάνω απ’ όλα, του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο δημιουργεί ένα πολιτικό χάσμα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ε.Ε.». Στο προσχέδιο σημειώνεται και η απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς της Αλβανίας, όπου απορρίπτεται μεν το αίτημα του κ. Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος, γίνεται αποδεκτό δε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι ο χαμένος αντίπαλός του εξακολουθεί να εκτελεί αυτά τα χρέη.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση