ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η Ελλάδα αναβαθμίζει το πυραυλικό πυροβολικό

Τι δυνατότητες αποκτά ο στρατός;

Σταύρος Ιωαννίδης

Η ενίσχυση του πυραυλικού πυροβολικού θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις άμεσες προτεραιότητες του 2025 για τις ένοπλες δυνάμεις, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προγραμματίζουν την υποβολή του προγράμματος για έγκριση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Μέχρι τον Φεβρουάριο, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να παρουσιάσει το σύνολο του εξοπλιστικού σχεδιασμού για την επόμενη δωδεκαετία, μέρος του οποίου αποτελεί η αναβάθμιση των επιχειρησιακών και στρατηγικών δυνατοτήτων του στρατού ξηράς και συγκεκριμένα του πυροβολικού. Τα διδάγματα από την Ουκρανία, άλλωστε, δείχνουν ότι ο ρόλος του Όπλου είναι καθοριστικός για την έκβαση του πολέμου, ακόμη και στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, ενώ, όπως επισημαίνουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στην «Κ», η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει δυνατότητες κρούσης σε βάθος έως 300 χιλιομέτρων, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς οποιονδήποτε σκεφτεί να απειλήσει την ασφάλεια της χώρας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διαδικασία επιλογής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τους επιτελείς να προκρίνουν το ισραηλινής προέλευσης σύστημα PULS. Η «Κ» αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της συμφωνίας που προωθείται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, λίγο πριν η προμήθεια έρθει για κύρωση στη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ.

Ρουκέτες και περιφερόμενα πυρομαχικά

Οι πιο πρόσφατες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στην προμήθεια 40 συστημάτων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του στρατού ξηράς στον Έβρο αλλά και τα νησιά, ωστόσο, ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί και από το κόστος, το οποίο η Αθήνα θέλει να συγκρατηθεί κάτω από τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην απόκτηση συνδυασμού πυρομαχικών της ευρωπαϊκής έκδοσης (EURO PULS) διαφορετικού διαμετρήματος, τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλο εύρος αποστάσεων, από 35 έως 300 χιλιόμετρα. Μεταξύ αυτών, οι ρουκέτες Accular των 122 και 160 χιλιοστών, οι ρουκέτες EXTRA των 306 χιλιοστών αλλά κυρίως οι Predator Hawk των 370 χιλιοστών που πετυχαίνουν τη μέγιστη εμβέλεια των 300 χιλιομέτρων, δυνατότητα που αποτελεί σαφή επιδίωξη του ελληνικού επιτελείου.

Η «Κ» πληροφορείται ότι το ΓΕΣ θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στο οπλοστάσιο των PULS και το περιφερόμενο πυρομαχικό SkyStriker. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο σύστημα που μπορεί να επιχειρήσει σε βάθος 100 χιλιομέτρων, φέροντας δύο διαφορετικές κεφαλές των 5 ή 10 κιλών που του δίνουν αυτονομία πτήσης δύο ωρών ή μιας ώρας αντίστοιχα. Αν δεν χρησιμοποιηθεί, το πυρομαχικό επιστρέφει και μπορεί να επιχειρήσει ξανά. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το σύστημα PULS είναι αρκετά ευέλικτο και μπορεί να εκτοξεύσει μια ευρεία γκάμα πυρομαχικών ακριβείας κατά χερσαίων και στόχων επιφανείας.

Υποστήριξη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Ελλάδα και Ισραήλ καταλήγουν σε συμφωνία που περιλαμβάνει την υποστήριξη του συστήματος για 10 έτη (Follow On Support) η οποία προβλέπει και την πιστοποίηση των πυρομαχικών. Το κόστος για την προμήθεια των 40 συστημάτων αναμένεται να κυμανθεί από 500 έως 700 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην απόκτηση των εκτοξευτών, των πυροβολαρχιών διοίκησης, των πυρομαχικών, στην εκπαίδευση και την υποστήριξη, ενώ, εξετάζεται σε ποιον βαθμό θα μπορούσε να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Οι εκτοξευτές θα είναι εποχούμενοι, με το ΓΕΣ να επιλέγει τα φορτηγά της IVECO ως φορείς, όπως στην έκδοση που έχει επιλέξει ο γερμανικός στρατός. Τα φορτηγά είναι εφοδιασμένα με γερανό για την επαναφόρτωση του συστήματος, ενώ, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του PULS, ο χρόνος που απαιτείται για την αποστολή βολής με γεμάτος σύστημα είναι ένα λεπτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση