Αντώνης Αντζολέτος
Μετά την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε και πάλι η κουβέντα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα «σηκώσει το γάντι» και θα δεχθεί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ –που πήρε πάνω του την υπόθεση των υποκλοπών– για την ανώτατη πολιτειακή θέση. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να ήταν ένα πρώτο «κλείσιμο ματιού» για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των πρώην συντρόφων.
Κατά πολλούς ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα «φωτογράφισε» τον ανώτατο δικαστικό. «Εχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις και υπάρχουν αποδείξεις, το έχει πει και το κόμμα μας, για σοβαρά ζητήματα και στη λειτουργία της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου. Και αυτά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης και έξω από την Ελλάδα. Κι εμείς θέλουμε η Ελλάδα να γίνεται διάσημη για τις επιτυχίες της, αλλά και για το κράτος δικαίου και για τη δημοκρατία. Και προφανώς το πρόσωπο θα πρέπει να έχει το απαιτούμενο κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετεί αυτό τον θεσμό. Με αυτούς τους κανόνες θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέες ισορροπίες
Η σύντομη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και οι λιγοστές ομιλίες που ακολούθησαν αυτήν του Σωκράτη Φάμελλου φανερώνουν πως στην Κουμουνδούρου περνούν μια περίοδο νηνεμίας, την οποία επιθυμούν να εκμεταλλευτούν. Η «μοιρασιά» των κομβικών ρόλων έγινε χωρίς να σηκωθεί «σκόνη» που θα προκαλούσε, άμεσα τουλάχιστον, προβλήματα. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε –λόγω του μεγάλου ποσοστού που πήρε και του ερείσματος που διαθέτει στη βάση– να λάβει έναν ρόλο ή μια υπόσχεση, που ουσιαστικά θα ήταν προπομπός για την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου μετά το καταστατικό συνέδριο της άνοιξης. Ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να θεώρησε πως η διαρχία στο κόμμα μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και έτσι η κουβέντα δεν συνεχίστηκε.
Αυτό το μήνυμα έδωσε και χθες κατά την ομιλία του, κάνοντας λόγο για εξωστρέφεια, επανεκκίνηση και επισημαίνοντας πως «βασικά δικά μας χαρακτηριστικά θα είναι στοιχεία που μπορεί να μας έλειψαν, όπως είναι η συλλογικότητα, η ενότητα, η αποφασιστικότητα, ο ενιαίος λόγος και η ενιαία δράση». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον Παύλο Πολάκη προτάθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, χωρίς όμως να γίνεται αποδεκτή από τον ίδιο, προτιμώντας να διατηρήσει –εκτός απροόπτου– τον τομέα Διαφάνειας που γνωρίζει καλά.
Προσκλητήριο
Τις θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κατέλαβαν ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Γιαννούλης, με αναπληρωτές τον Κώστα Μπάρκα και τον Μίλτο Ζαμπάρα. Ο Σωκράτης Φάμελλος έδειξε κατά τη συνεδρίαση πως θα επιμείνει πολύ στο προσκλητήριο προς τις άλλες δυνάμεις, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει «να καλέσουμε πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ όσους απογοητεύσαμε, όσους αποστρατεύτηκαν», τονίζοντας πως ο δρόμος του μαζικού και ανανεωμένου ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πρέπει να ακολουθηθεί. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομική όσο και για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει την ίδια προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών.
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τον λόγο πήραν οι Νίκος Παππάς, Διονύσης Καλαματιανός, Ελενα Ακρίτα, Πόπη Τσαπανίδου, Μίλτος Ζαμπάρας κ.ά. Στην Κουμουνδούρου αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Γιώργος Καραμέρος –είχε επισκεφθεί τη Λήμνο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας– προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου, συγκροτώντας σιγά σιγά την ομάδα που θα τον πλαισιώνει.
Ο Σωκράτης Φάμελλος χθες συμμετείχε σε σύσκεψη για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την αισιοδοξία, πάντως, που επικρατεί στην Κουμουνδούρου πως άλλες αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα υπάρχουν, η Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του χρόνου το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη θα έχει έκφραση στη Βουλή.