ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εννέα κεράκια, αλλά πόσοι βουλευτές;

Στις 10 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει 9 χρόνια στην ηγεσία της Ν.Δ. Πόσο μητσοτακικό έχει γίνει το κόμμα επί των ημερών του; Ποιες νέες είσοδοι ετοιμάζονται

Σταύρος Παπαντωνίου

Εννέα πλέον χρόνια μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και πεντέμισι στο τιμόνι της χώρας, η Ν.Δ. δεν είναι ίδια με το κόμμα που «παρέλαβε» στις 10 Ιανουαρίου του 2016. Ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας πιστά ένα πλάνο συνεχούς εσωκομματικής κινητικότητας, επιχειρεί διαρκώς την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού του κόμματος. Και αν για την κυβέρνηση οι επιλογές είναι μόνο στη διακριτική του ευχέρεια, στην κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει τα πρόσωπα να περάσουν και από τη βάσανο του εσωκομματικού ανταγωνισμού για τον σταυρό προτίμησης. Εκεί αναζητείται πάντα η ισορροπία μεταξύ των στελεχών που έχουν πολιτικές ρίζες στις περιφέρειές τους και των ενέσεων ανανέωσης, οι οποίες ενισχύουν και το προσωπικό αποτύπωμα του προέδρου στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι τρεις προσθήκες

Παραμονές Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για να ανακοινωθεί η ένταξη, για πρώτη φορά, τριών ακόμα «δικών του» στελεχών στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στα δυτικά και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός στα νότια. Παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, οι τρεις «νέοι» υποψήφιοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ανήκουν στα στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από τη μητσοτακική διακυβέρνηση.

Οι τρεις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από την αυγή του 2025 θεωρείται πως ανοίγουν τον δρόμο το επόμενο διάστημα και για άλλες ανακοινώσεις. Τα στελέχη πάντως που έχουν προωθηθεί κατά τη διάρκεια της εξαετούς διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια ομάδα που αποτελείται από μεταγραφές από άλλους χώρους, με πιο εμβληματικές τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Και οι τρεις τους έχουν πια «βαπτιστεί» στη νεοδημοκρατική κολυμβήθρα με χιλιάδες σταυρούς σε μεγάλες περιφέρειες στις εκλογές του 2023. Η μετάγγιση νέου αίματος περιλαμβάνει πολλά ακόμα ονόματα, όπως τη Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Ιάσονα Φωτήλα. Η μεθοδική προσπάθεια «μεταγγίσεων» που γίνεται τα τελευταία χρόνια φαίνεται, πάντως, αν ανατρέξει κανείς και στο πλήθος υποψηφιοτήτων που δεν κατάφεραν τελικώς να περάσουν τον εκλογικό πήχυ, όπως η Αννα Ροκοφύλλου, στενή φίλη του πρωθυπουργού, που είχε κατέλθει υποψήφια στην Α΄ Αθηνών. Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί. Εισηγήσεις για να πολιτευτεί στον Πειραιά δέχεται ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, που κρατά πάντως επιφυλακτική στάση στο να κάνει το επόμενο βήμα εμπλοκής στη μάχιμη πολιτική. Ανάλογη σκέψη άλλωστε υπήρχε και την πρώτη 4ετία και ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Την ίδια ώρα, και για τον έτερο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Κοντογεώργη, υπάρχει η φημολογία πως μπορεί να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, κάτι που ο ίδιος το ζυγίζει. Από την ίδια κεντρώα πολιτική μήτρα προέρχεται και η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφια στα Γρεβενά.

Μια περιφέρεια όπου αναμένεται να δούμε πολλές και σημαντικές νέες εισόδους είναι η Θεσσαλονίκη, που για πολλά χρόνια έχει μείνει με το ίδιο πολιτικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφια αναμένεται να είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, βουλευτής Επικρατείας σήμερα και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Συζήτηση υπάρχει και για τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος σήμερα είναι γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, επίσης προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού στο Επικρατείας, παρότι δεν μπήκε τελικά σε εκλόγιμη θέση. Για την ίδια περιφέρεια ακούγεται και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ η έκπληξη θα μπορούσε να έρθει από το Μαξίμου. Πολλοί λένε πως ο Ακης Σκέρτσος, ύστερα από έξι χρόνια στο πλευρό του πρωθυπουργού, μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα και να κατέλθει υποψήφιος στην πόλη από όπου κατάγεται, τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του και επιμένει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κυβερνητικό έργο.

Οι κομματικοί και οι νέοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προωθήσει μόνο στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως πολλές φορές τού καταμαρτυρούν οι επικριτές του, αλλά έχει αναδείξει και στελέχη που προέρχονται από τη Ν.Δ., ανέβηκαν ωστόσο στην ιεραρχία επί των ημερών του. Ο Παύλος Μαρινάκης είναι μια τέτοια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση, που από πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μεταπήδησε στη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. και ακολούθως είναι εδώ και ενάμιση χρόνο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής Δυτικού Τομέα και γραμματέας της Ν.Δ., ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, ακόμα και ο Διονύσης Χατζηδάκης, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις στελεχών με προηγούμενη θητεία στη Ν.Δ. που αναδείχθηκαν ωστόσο επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη. Και έπεται συνέχεια. Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι κοντά στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της, «συζητείται» για τα νότια προάστια, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφιος στα Τρίκαλα. Ζυμώσεις υπάρχουν και πιο «χαμηλά» σε επίπεδο κομματικών στελεχών, καθώς συζητιούνται ήδη νέες υποψηφιότητες, όπως αυτή του Χρήστου Μιχαλάκη στον ίδιο νομό και του Ανδρέα Τσώκου στην Αχαΐα. Διάφορες σκέψεις υπάρχουν και για τη Μεσσηνία, ειδικά μετά το κενό του Αντώνη Σαμαρά, με ένα σενάριο να θέλει υποψήφιο τον υιό του πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος το 2016 ήταν η «πρώτη υπογραφή» της υποψηφιότητας Μητσοτάκη για την προεδρία της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση