Του Βασίλη Νέδου
Ο σκληρός προεκλογικός ανταγωνισμός, αλλά και ο εθνικιστικός πυρήνας της ευκαιριακής συμμαχίας των έξι κομμάτων που συγκροτούν την ενωμένη αντιπολίτευση κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ, αποτελούν για την Αθήνα τους βασικούς λόγους πίσω από την επιστροφή του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην πλειοδοσία σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας άλλων νησιών του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι εταίρος του κ. Κιλιτσντάρογλου είναι η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του ΙΥΙ, ενός κόμματος το οποίο εκπροσωπεί τους Γκρίζους Λύκους που έχουν αποσχισθεί από το ακροδεξιό, ρατσιστικό μόρφωμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που συγκυβερνά με τον κ. Ερντογάν. Επίσης, στον εσωτερικό «καταμερισμό εργασίας» της συμμαχίας των έξι κομμάτων, η κ. Ακσενέρ προορίζεται για πρωθυπουργός, μετά την αναθεώρηση του προεδρικού συστήματος που εγκαθίδρυσε ο κ. Ερντογάν.
Εν ολίγοις, η διαφοροποίηση της αντιπολίτευσης σε ζητήματα τα οποία σε γενικές γραμμές αγγίζουν το σύνολο του εκλογικού σώματος, δεν κρίθηκε σώφρων στρατηγική στην παρούσα φάση.
Η ανάλυση των δηλώσεων του ηγέτη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης – Η θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» αποτελεί ανακάλυψη των κεμαλιστών.
Η αρχική στάση που κράτησε η αντιπολίτευση στο ζήτημα υπαγορεύθηκε από μια άλλη ανάγκη, να εμφανίζεται ως παραδοσιακά πιο αξιόπιστος εταίρος για τη Δύση σε σύγκριση με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται να αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αποκλειστικότητας της Τουρκίας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Το CHP προέρχεται από μια φιλοδυτική πολιτική παράδοση η οποία, ωστόσο, όπως έχει φανεί τα τελευταία 20 χρόνια δεν συγκινεί παρά περιορισμένα και πολύ συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού. Στην προσπάθεια, λοιπόν, προσέγγισης των κρίσιμων μαζών που απαιτούνται για να καταβληθεί το ΑΚΡ, το CHP θα υπερθεματίσει. Αλλωστε, οι θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» και νησιών «ακαθορίστου κυριότητας» αποτελούν ανακαλύψεις των κεμαλιστών.
Από την πλευρά της Αθήνας έχει αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο ότι αυτή η ρητορική αποχαλίνωση, η οποία χαρακτηρίζει τον δημόσιο λόγο της κυβέρνησης, των κομμάτων και των στελεχών του ΑΚΡ για το Αιγαίο, δεν πρόκειται να ακολουθηθεί από την Ελλάδα. Η Αγκυρα, λένε, γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αθήνα και κόκκινες γραμμές διαθέτει αλλά και τρόπο και βούληση να τις υπερασπιστεί. Αλλωστε, ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ψέριμο, που αποτελεί κατοικημένο νησί, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως «ακαθορίστου κυριότητας». Βέβαια, αυτός ο εθνικιστικός πυρετός εν μέσω θέρους, ενώ, μάλιστα, μεγάλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας κινδυνεύουν από εξαθλίωση λόγω των αποτυχιών της κυβέρνησης Ερντογάν στον τομέα της οικονομίας, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Και τούτο διότι είναι προφανές ότι έως ότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Τουρκία, είτε τον Ιούνιο του 2023 είτε νωρίτερα, οι δύο βασικοί πόλοι που διεκδικούν την εξουσία θα ανταγωνίζονται για το ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο υψηλούς ανθελληνικούς τόνους.