ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνοτουρκικά: Πίεση από Αγκυρα και μέσω μεταναστευτικού

Εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε «εργαλείο» προκειμένου να διαμορφώσει ένα δύσκολο καλοκαίρι

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Η επιστροφή στις πρακτικές της μαζικής προώθησης λέμβων με μετανάστες από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως αυτή καταγράφηκε χθες από το Λιμενικό, είναι ενταγμένη στην ευρύτερη προσπάθεια της Αγκυρας να διατηρήσει την πίεση προς την Αθήνα ενεργή. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές ακολουθούν τα «μηνύματα» της Αγκυρας για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, διά της πτήσης δύο F-16 που καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη 2,5 ναυτικά μίλια από την ακριτική πόλη, αλλά και των ακραίων ρητορικών επιλογών για την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, καθώς και τη διασύνδεση του βέτο της Τουρκίας στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με επιχείρημα το «λάθος» του 1980, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

Η επαναφορά της μεταναστευτικής πίεσης συνδέεται βεβαίως και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ωστόσο τόσο μαζικές κινήσεις, σε συνδυασμό με κεκαλυμμένες απειλές για αναβίωση συνθηκών Εβρου τύπου Φεβρουαρίου 2020, υποδηλώνουν ότι η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει κάθε «εργαλείο» που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να δυσκολέψει το καλοκαίρι στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαζική έξοδος των λέμβων που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες, καταγράφηκε τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2022», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου. Φυσικά τα πλοία του Π.Ν. δεν εμπλέκονται σε καμία περίπτωση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, έργο το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο άλλωστε αναλαμβάνει την επικοινωνία με την τουρκική ακτοφυλακή για τη συνοδεία των λέμβων πίσω στις μικρασιατικές ακτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι υπνώττουν στο επιχειρησιακό επίπεδο. Ολες τις ημέρες εξέλιξης της «Καταιγίδας 2022» οι κινήσεις του στόλου παρακολουθούνται από ένα εκ των πλοίων ηλεκτρονικού πολέμου του τουρκικού ναυτικού. Ενώ και χθες σημειώθηκε μεγάλος αριθμός παραβιάσεων (40), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους από μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, δηλαδή χωρίς μαχητικά.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η έξοδος μεγάλου τμήματος του τουρκικού αλιευτικού στόλου στο Αιγαίο, ο οποίος έχει αναπτυχθεί σε εκτάσεις του αρχιπελάγους. Αν και η ανάπτυξη των πλοίων αυτών έχει και μια λογική αιτιολογία, καθώς διανύεται η περίοδος αλίευσης του τόνου και του ξιφία, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εγείρουν εμπόδια σε ασκήσεις του Π.Ν. Πάντως η «Καταιγίδα 2022» εξελίσσεται έως τώρα χωρίς κάποιες παρενοχλήσεις.

Γεωτρήσεις

Κατά τα λοιπά, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα κινηθούν τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την έναρξη της γεώτρησης στον στόχο «Κρόνος-1» στο οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), από το πλωτό γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI/TOTAL. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι δεν έχουν διευκρινίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο στη Λευκωσία παραμένουν έτοιμοι για την πιθανότητα μετακίνησης του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της ΤΡΑΟ, ακόμα και εντός κυπριακής ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση