Kathimerini.gr
Μανώλης Κωστίδης
Η Αθήνα απορρίπτει τις κατηγορίες της Αγκυρας περί απάνθρωπης μεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου περί «ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών». Από την Αθήνα, οι χαρακτηρισμοί που επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντάσσονται σε μια πάγια τακτική προπαγάνδας της Αγκυρας. Νωρίτερα τους αντίστοιχους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας είχε απορρίψει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Είναι συνειδητή επιλογή της Αθήνας να μην εμπλέξει το υπουργείο Εξωτερικών σε μια επιχείρηση η οποία εντάσσεται στις τουρκικές υβριδικές τακτικές συκοφάντησης της Ελλάδας έναντι της Δύσης.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας αναλυτές εκτιμούν πως η στάση της τουρκικής κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο σκληρή στο ζήτημα αυτό, λόγω του κλεισίματος των διόδων του προσφυγικού κύματος και σχεδόν καθημερινά οι αξιωματούχοι μιλούν για βία από τις ελληνικές αρχές στην οποία, όπως ισχυρίζονται, «o FRONTEX κλείνει τα μάτια του». Πάντως εκφράζονται και προβλέψεις για νέο προσφυγικό κύμα προς όλες τις κατευθύνσεις, λόγω των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία.
Φόβοι για νέο μεταναστευτικό κύμα εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως ο θάνατος 12 μεταναστών στα Ιψαλα, εντός τουρκικών εδαφών, οφείλεται στην Ελλάδα και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συνήθη στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έχουν τρυπηθεί οι βάρκες τους, ξέρετε, βυθίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Δυστυχώς αυτό είναι ένα δείγμα του ελληνικού πολιτισμού».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας λίγα λεπτά πριν από το επίσημο ταξίδι του στην Ουκρανία κατηγόρησε την Ε.Ε. που, όπως υποστηρίζει, παραμένει σιωπηλή, χαρακτήρισε τoν FRONTEX «άχρηστο» και ισχυρίστηκε πως «δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να στηρίζουν την Ελλάδα». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων. Το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον».
Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η οικονομική κρίση που αγγίζει την Τουρκία έχει προκαλέσει «γκρίνια» στο ζήτημα του προσφυγικού, ακόμη και στους ψηφοφόρους της κυβέρνησης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δουλεύουν με φθηνότερα μεροκάματα από τους Τούρκους πολίτες, αυξάνουν την ανεργία και η μείωση του εισοδήματος των Τούρκων προκαλεί πτώση στα ποσοστά της κυβέρνησης. Αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυξημένους ελέγχους της αστυνομίας σε μεγάλεςα πόλεις, που στόχο έχουν την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει –όπως λένε– την πίεση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, πολλοί άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες διαπιστώνουν πως με την υποτίμηση της λίρας κερδίζουν ελάχιστα χρήματα και προετοιμάζονται να επιχειρήσουν να ταξιδέψουν με παράνομο τρόπο προς την Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.
Πολιτικοί αναλυτές πολλές φορές έχουν αναφέρει πως υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με την παρουσία 6 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, θα είναι δύσκολη μια εκλογική νίκη για την κυβερνητική συμμαχία και προβλέπουν πως πολλοί από αυτούς που παραμένουν παράνομα στη χώρα θα δεχθούν πιέσεις από τις τουρκικές αρχές για να φύγουν σύντομα.