ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στην ατζέντα διμερείς σχέσεις και Τουρκία

Συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με μέλη της Βουλής των ΗΠΑ

Αντώνης Αντζολέτος

Η επίσκεψη στην Ελλάδα μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ήρθε στην καλύτερη χρονική συγκυρία. Συνέπεσε με το «φρένο» στην πιθανή πώληση νέων F-16 στην Τουρκία που επιχειρούν να βάλουν Αμερικανοί γερουσιαστές με διακομματική τροπολογία, η οποία συνδέει την αποδέσμευση των μαχητικών με την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μαζί τους, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτή Γκρέγκορι Μικς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, η οποία έχει ήδη αναβαθμιστεί την τελευταία τριετία. Τονίστηκε η σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της ομιλίας του σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, στο Κογκρέσο, καθώς και της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που μεταξύ άλλων αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη και εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σαφή μηνύματα καταδίκης του αναθεωρητισμού και προσήλωσης στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους Αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα ταξιδέψουν στην Τουρκία και είναι πιθανόν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Δένδιας

Συνάντηση μαζί τους πραγματοποίησε και ο Νίκος Δένδιας. Προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την απειλή πολέμου. Παρουσίασε σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει τη μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και στην πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μικς και τους Αμερικανούς βουλευτές εξέφρασε την έντονη δυσφορία του ελληνικού λαού για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό Eastmed, τη μη καταδίκη των υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και την πώληση και εκσυγχρονισμό F-16 στην Τουρκία. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Κογκρέσου και της Γερουσίας για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής σε αυτούς τους τομείς και ότι η λύση δεν μπορεί να είναι μια νέα πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X