ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο του «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες κάλπες

αστάθεια λόγω απλής αναλογικής, η προοπτική ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό, η «αδράνεια» των υπουργών και οι δημοσκοπήσεις

Γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη “βόμβα” –το τονίζω– της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη, και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι».

Η παραπάνω φράση από τη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, τα οποία ίσως είχαν μείνει ανοιχτά από την προεκλογικού τύπου συζήτηση την Τετάρτη στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός έκλεισε την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη τον Σεπτέμβριο, λέγοντας πως θα πάρει το ρίσκο. Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να «κάψει» με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια πρόωρων εκλογών;

Τα δεδομένα
Ο πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός που μετρά πάντα τα δεδομένα πριν πάρει αποφάσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδε ο κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του πριν κόψει τη σχετική συζήτηση έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα εξής: Πρώτον, παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, η Ν.Δ. όχι μόνο κρατά την απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει και σταθερή εισροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ένας στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται προς Ν.Δ. και ένας στους 12 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το ίδιο.

Στα ποιοτικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2019 έχουν στην πλειονότητά τους θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό. Δεύτερον, στους κεντρώους ψηφοφόρους εν συνόλω η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη φτάνει το 55%, όταν του Αλέξη Τσίπρα είναι στο 29%. Τρίτον, ο πρωθυπουργός έχει συντριπτική υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής.

Στη χθεσινή συνέντευξή του «πάτησε» πάνω στο αφήγημα του εθνικά υπεύθυνου ηγέτη, τονίζοντας πως θεωρεί ανεύθυνο να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση με την Τουρκία να είναι τόσο απρόβλεπτη. «Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της συνέντευξής του χθες. Τέταρτον, ο πρωθυπουργός υπερέχει σε όλες τις μετρήσεις σε δύο θέματα που αναμένεται να μας απασχολήσουν το φθινόπωρο: τη διαχείριση της ακρίβειας και την κοινωνική πολιτική. Ολα τα παραπάνω του δίνουν το δικαίωμα να πιστεύει πως ακόμα και αν έχει, όπως είπε, κάποια πολιτική φθορά, θα παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα θα ενισχύσει το ηγετικό προφίλ, εμμένοντας στην εξάντληση της τετραετίας. Τέλος, βασικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού έπαιξαν δύο ακόμα στοιχεία: αφενός ότι η κυβέρνησή του βρισκόταν ήδη σε προεκλογική περίοδο και όλοι οι υπουργοί είχαν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, αφετέρου πως με τη βεβαιότητα των πρόωρων εκλογών είχε χαθεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα της προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο: ο αιφνιδιασμός.

Ενα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να βγει από την εξίσωση είναι τι θα συμβεί πανευρωπαϊκά στο θέμα της ενέργειας. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε στην «Κ» πως ο χειμώνας που έρχεται είναι τόσο δύσκολος που η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δώσει κεντρικά λύση, κάτι που θα βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία έχει ζητήσει εδώ και καιρό μια συνολική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει τους πιο αδύναμους, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. [Dimitris Papamitsos]
Το κλίμα στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχει ξαναγράψει η «Κ», υπήρχαν εδώ και καιρό όλες οι απόψεις. Η κυριαρχούσα ήταν πως οι εκλογές το φθινόπωρο είναι μονόδρομος, εξ ου και είχε κυκλωθεί η 18η Σεπτεμβρίου. Ο μόνος που σταθερά είχε αντίθετη άποψη ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επέμενε στη θεσμική οδό, της άνοιξης του 2023. Ολοι οι υπόλοιποι εντός Μαξίμου εξέθεταν τις απόψεις τους, με την πλειοψηφία να είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, χωρίς πάντως αυτή να εκφράζεται μετ’ επιτάσεως. Το κλίμα που υπήρχε στο Μαξίμου είναι «ετοιμαζόμαστε για εκλογές μεν, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί», καθώς τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός, όπερ και εγένετο με τη χθεσινή συνέντευξη.

«Δεν θέλουμε απομονωμένη την Αγκυρα»

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ επισκιάστηκε από τις αναφορές στις εκλογές, αλλά δεν ήταν μονοθεματική. Ο πρωθυπουργός είπε πολλά και ενδιαφέροντα για αρκετά θέματα, μεταξύ των οποίων και για την Τουρκία. Αναφερόμενος στην περίφημη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως είπε στον κ. Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχθώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατιωτικοποίησή τους» και πρόσθεσε πως «αν ο κύριος Eρντογάν δεν κατάλαβε αυτά τα οποία του είπα, γι’ αυτό δεν ευθύνομαι εγώ».

Το Κογκρέσο

Οσον αφορά την ομιλία στο Κογκρέσο σημείωσε πως «έκανα μια ομιλία, η οποία είχε ελάχιστες αναφορές στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά τα ζητήματα αυτά προφανώς σε διμερές επίπεδο τα έθετα, τα θέτω και θα εξακολουθώ να τα θέτω, όπως τα θέτω και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Για την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία σημείωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να την μπλοκάρει εσαεί και τόνισε πως αυτό που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι «να εξηγήσουμε κυρίως στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η πώληση οπλικών συστημάτων σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η οποία ανοιχτά αμφισβητεί κυριαρχία μιας άλλης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Κατέληξε, δε, πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια Τουρκία η οποία είναι παντελώς απομονωμένη και «όλη αυτή η συζήτηση η οποία αναπτύσσεται στα ΜΜΕ, ότι δήθεν η Τουρκία είναι απομονωμένη και ότι εμείς στοχεύουμε στην απομόνωση της Τουρκίας, δεν είναι ακριβής αυτή η ανάλυση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα πανεπιστήμια λέγοντας πως «θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε κινηθεί νωρίτερα απ’ ό,τι το κάνουμε», προαναγγέλοντας ωστόσο πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της πια στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο». Τέλος, o κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο σύστημα Υγείας τη νέα τετραετία, ενώ για την υπόθεση Νοvartis σημείωσε πως «σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε ωστόσο πως «έχω κάποια ερωτήματα για το σκεπτικό, έτσι όπως αυτό διατυπώθηκε στο βούλευμα, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X